”... Imens mennesker læser på skærmen, så læser vi menneskene”

Solidaritet med Edward Snowden i Washingtion DC.
Solidaritet med Edward Snowden i Washingtion DC.
 • Et INTERVIEW med den amerikanske whistleblower Edward Snowden som netop har udgivet selvbiografien  ”Permanent Record”. 

I bogen beskriver Edward Snowden, hvad der i 2013 fik ham til at afsløre det overvågningssystem, som USAs ”National Security Agency” (NSA) har udviklet.  Han smuglede doku- materiale ud af USA og blev udråbt til statsfjende. I dag lever han i eksil i Rusland.

 • ”Det er mere end nogensinde blevet vigtigere at oplyse offentligheden om masseovervågningens og massemanipulationens system”   

 _______            Interview med Edward Snowden

 

 

 • De har altid sagt, ’ det er ikke mig, der er historien’. Nu har De skrevet 432 sider (på dansk 400 sider) om Dem selv. Hvorfor?

Edward Snowden: Fordi det mere end nogensinde før er blevet vigtigere, at oplyse offentligheden om masseovervågningens og massemanipulationens system. Jeg kan ikke beskrive, hvordan systemet er opstået uden at forklare min egen rolle heri – jeg har hjulpet med at opbygge det. (...)

 • Hvad var Deres motivation for at dykke ned i spionagens verden?

Edward Snowden: Det lyder så betydningsfuldt. Dengang jeg startede, så jeg bare de grænseløse muligheder, fordi den amerikanske regering efter terroranslagene i 2001 kastede omkring sig med millioner af dollars for at hyre enhver, der havde teknisk know-how og var udenfor enhver sikkerhedsrisiko.  

- Jeg besad begge egenskaber. Jeg var en grønskolling, blev placeret i CIAs hovedkvarter og var ansvarlig for hele netværket i området omkring Washington. Fuldstændig forrykt. (...)

- I starten vidste jeg jo intet om masseovervågning, fordi jeg i første omgang arbejdede for CIA, der overvejende bedriver opklaring med mennesker som kilder. Men da jeg blev overført til NSA (”National Security Agency”) og jeg fik at gøre med masseovervågningens værktøjer, var der en fyr, der skulle vejlede mig. Somme tider vendte han sig om fra sin computerstol og viste mig nøgenbilleder fra observations-personens partner og råbte: ”Bonus!”

NSAs hovedkvarter ved 'Fort Meade' i den amerikanske forbundsstat Maryland
NSAs hovedkvarter ved 'Fort Meade' i den amerikanske forbundsstat Maryland
 • Skete der noget, som blev det afgørende vendepunkt for Dem?

Edward Snowden: Nej, det var en proces over flere år. Jeg mindes dog et særligt moment: I mit sidste job hos NSA arbejdede jeg som infrastrukturanalytiker. Der findes grundlæggende to slags NSA-analytikere ved masseovervågningen. Personanalytikeren, der læser Facebook - korrespondence, chats og meddelelser. Infrastrukturanalytikeren derimod bliver som regel anvendt for at svare igen på hackerangreb. Vi forsøgte at finde ud af, hvad andre foretager sig imod os uden at kende navne og persondata. Dermed iagttager du ikke personer, men maskiner.

(...)

- Jeg vidste, at jeg benyttede værktøjer til masseovervågning. Men det var alt meget abstrakt. Pludseligt ser du en person, der gennem sin computerskærm kigger på dig, men selvfølgelig ikke ved det.                                                                                      Og så begriber du pludseligt: Imens mennesker læserpå skærmen, så læser vi menneskene. Dette system har udviklet sig så langt, uden at nogen har haft en anelse herom. Det tog en evighed indtil min skepsis vandt overhånd. Men da det var så vidt, så jeg stadig oftere modsætningen mellem det, som min arbejdsgiver fortalte og det hvad han gjorde. 

 • Regner De med nogensinde at vende tilbage til USA?

Edward Snowden: Det bliver stadigvæk mere sandsynligt, at jeg en dag kan vende tilbage. Der høres ikke længere så tit de beskyldninger, som i 2013 blev rettet imod mig. Anklagen om at jeg skulle have skadet den nationale sikkerhed er faldet fra hinanden. Samtidig er det blevet mere tydeligt, hvilken nytte afsløringerne har haft for offentligheden.

 • De beskriver i bogen deres ankomst til Moskva som en ’spadsergang’: De nægtede et samarbejde med den russiske efterretningstjeneste FSB og man lod dem bare gå. Det lyder for utroværdigt...

Edward Snowden: Jeg tror, at grunden til at den russiske regering ikke har hængt mig med fødderne i vejret og har maltrakteret mig med strømstød, indtil hemmelig-hederne vislede ud af mig, er at hele verden kiggede på os. De vidste ganske enkelt ikke, hvordan de skulle omgås med dette. Og jeg tror, at deres svar var : Lad os lige afvente sagen.

 • WikiLeaks-whistleblower Chelsea Manning har lidt længe i fængslet og hun er nu fængslet igen. WikiLeaks-grundlægger Julian Assange blev anholdt og han risikerer nu udlevering til USA. Er De den næste? (...) 

                    Chelsea Manning                                           Julian Assange 

Edward Snowden: Det håber jeg ikke. Men hvis det jeg ville, var et såkaldt ’sikkert liv’, så ville jeg stadig leve i Hawaii sammen med den kvinde jeg elsker og hver måned modtage en stor pengecheck for meget lidt arbejde. Hvis jeg ikke kan vende hjem igen, så ved jeg i det mindste, at jeg har gjort livet bedre. Lige meget hvad der kommer til at ske, kan jeg omgås med det.  (...)  

 • Foreslår De at afskaffe efterretningstjenesterne?

Edward Snowden: I min optik er det største problem i de hemmelige tjenesters verden sammenblandingen af fordækt manipulation og propaganda med reelle informationer.

- Vi behøver informationer, de reducerer faren for krige. Problematisk bliver det, når de hemmelige tjenester selvstændiggør sig og undsiger sig politikens indflydelse, loven og offentligheden og i stedet for udøver indflydelse på disse.                                      - De vil til enhver tid sige: Hvis dette og hint bliver kendt i offenligheden, vil mennesker dø. Men dette er næsten altid baseret på løgn. 

 • Hvad foreslår De?  

Edward Snowden: Vi må stoppe denne masseindsamling af data om mennesker. Når ethvert menneske til hver en tid bliver overvåget, i tilfælde af at vedkommende måske engang kunne blive farlig – så forandrer det et samfunds karaktér.

(Uddrag af et interview fra det tyske ugemagasin 'Der Spiegel', printudgave, den 14. september 2019)  


 • Edward Snowden ”I offentlighedens tjeneste”, Informations Forlag, udgivet den 17-09-2019, 400 sider. 239,95 kr.