Frankrig: ’Barrikadernes Nat’ i Paris

Det er omkring 10 måneder siden ’De Gule Veste’ (Gilets Jaunes) tog form som protest-bevægelse. Med det formål at organisere modstanden mod den eskalerende fattigdom og voksende ulighed i det franske klassesamfund.                          De har demonstreret hver uge og i lørdags var det 45. gang. Denne gang under opråbet ’Barrikadernes Nat’, hvor klima-aktivister og Gilets Jaunes gik sammen på gaden.

  • Læs de venstreradikales demo-opråb for ”Barrikadernes nat”.

Da ’De Gule Veste’ fornyligt erklærede den 21. september 2019 for ’Barrikadernes Nat’ i Paris, svarede myndighederne igen med at indsætte omkring 7.500 politifolk for at holde ’ro og orden’ i gaderne i den franske hovedstad. Efterfølgende kom det til heftige konfrontationer og mere end 100 demonstranter blev anholdt.  (Forstør ved at klikke på billedet):

 

  • Bevægelsen er her endnu  

Utallige gange er bevægelsen ’De Gule Veste’ blevet erklæret for død. Af medierne, af regeringen, af dele af den traditionelle venstrefløj. Mange franske venstrefløjspartier håber på en snarlig afslutning på 'De Gule Veste‘. De er ikke til at få greb om, for svær at kategorisere, for diffus, for modsætningsfuld, og først og fremmest modsætter de sig alle forsøg på at blive kontrolleret.

Men bevægelsen er der endnu. Hver eneste weekend. Snart siden et år. I sommers skrumpede antallet af demonstranter ind. Der var sågar weekender uden tåregas i de franske storbyers centre. Men nu er de der igen og bliver flere og flere for hver uge, der går. Forrige uge var der timelange konfrontationer i Nantes og andre franske byer (se på YouTube af d. 17. september 2019  her ) - og det er formodentlig kun ouverturen...

Den 20. og 21. September 2019 blev der i hele Frankrig mobiliseret til aktioner mod klimakatastrofen, i Paris var der en kæmpestor demo der senere blev angrebet af et paramilitær politi:

I ugevis har de ansatte i det offentlige sundhedsvæsen været på gaden – i strejke igen og igen. De seneste dage har andre erhvervsgrupper tilsluttet sig deres protester. Præsident Macron har proklameret, at en ”pensionsreform“ er på vej, hvilket betyder, at stor dele af ældreomsorgen skal finansieres af lønarbejdernes private tillægsforsikringer.

Flere fagforeninger og venstrefløjen har varslet modstand og ved trafikselskaberne i Paris har der allerede været de første arbejdsnedlæggelser. (autonom infoservice)

Forude demonstrationen kurserede et opråb med titlen ’Barrikadernes Nat’, fordelt af venstreradikale grupper af 'Gilets Jaunes'.  Det lyder sådan :

 

  • ’Barrikadernes nat’ den 21. september in Paris

              (oversat og let forkortet af autonom                     infoservice) 

                            __________________________________

”Vi er ikke en social bevægelse, men selve     befolkningen i kamp mod regeringen”  

” Vi, 'De Gule Veste‘, er alt for venlige. Vi betegnes som voldelige, de forsøger at stigmatisere os, vi stemples som grusomme, brutale, fordrukne ballade-magere. Men i virkeligheden er vi bare venlige og naive. Vi er simpelthen åbne og hjertelige, vi er så lette at påvirke. Hvordan skal vi ellers kunne forklare vores adfærd den 1. december 2018? Denne aften havde vi vundet komplet kontrol over den vestlige del af Paris.  

Vi kunne have besøgt det ene ministerium efter det andet og sat ild til dem alle. Statsmagten var lammet af angst, politiet slog vildt omkring sig men faldt i baghold. Denne nat kunne vi været gået meget længere og vi kunne have taget meget mere af det, som vi har krav på. 

Der er blandt os en særlig eftertanke, en slags beskedenhed, der måske kan forklare det. Hvis vi var blevet på gaden, havde vi måske vundet. Regeringen var trådt tilbage. De var alle flygtet, feje som de er, bureaukrater der sitrede som grene i vinden og flygtede bort i deres Uber limousiner. Vi havde en slags ’Straight Flash’ i hånden. Men vi gik hjem ... 

Vi, 'De Gule Veste‘, har endnu ikke opdaget nattens terræn. Nu er det på høje tid at ændre dette. Derfor mobiliserer vi den 21. september til ’Barrikadernes nat’. Hvorfor indvilger vi altid i at skilles, når klokken bliver 17,18 stykker? Lad os nu vente på, at natten sætter ind og da vender vi tilbage for at gå til angreb.                                          Vi har ikke noget andet valg. Siden d. 17. november 2018 er der gået alt for lang tid, der er flydt for meget vand under broerne. ’De Gule Veste’ er for unik, for fuld af vrede og begejstring til at vi kan lade bevægelsen dø ud. Den er den eneste flamme af håb.

Vi er ‚De Gule Veste‘. Vi er ikke en social bevægelse, men selve befolkningen i kamp mod regeringen. Vi kan ikke længere vente på den næste dag, denne evige ’store dag’, der altid finder sted næste gang, når alle betingelser er opfyldt, denne revolution, der stadig ligger ud i fremtiden.

Nej, det drejer sig om nu og ikke om det, som kommer en dag. Det er hverken den næste krise, eller når fagforeningerne vil det, og heller ikke om ti eller tyve år. Den slags idéer er del af ’nederlagets kultur’, mens ’De Gule Veste’ tilhører ’sejrens kultur’. ’De Gule Veste’ vil sejre, stod der 1. december på Triumfbuen. Og sådan bliver det.

         _______________________________________________________

”Lad os slå til overalt. Fra 21. september er Paris Hongkong”

Nej, de perfekte betingelser vil aldrig blive opfyldt. Vi står med ryggen mod muren, og det er os, som skal fremprovokere omvæltningen. Alle komponenter til en eksplosiv ny social årstid er tilstede.

Vi, ’De Gule Veste’, skal blot udløse vreden. Vi er fortroppen, de andre vil følge efter og styrte sig ud i kampen. Dag og nat. Nat og dag. Lad os slå til overalt. Fra 21. september er Paris Hongkong.  

I dette samfund eksisterer du ikke, hvis medierne ikke beretter om dig. Medierne står ganske vist i de herskendes tjeneste og bidrager til at usynliggøre os, men de er grådige, når det gælder sensationer. Det er deres narko: De vil ikke kunne modstå ’De Gule Veste’ på denne ’Barrikadernes nat’.

Det ser ud til, at denne nat pludselig kan gøre dagen værd at nyde for os. Tro ikke, at det kun drejer sig om poesi: Denne ‘Barrikadernes nat’ er ikke kun taktisk vigtig, den er af dybere strategisk betydning.

En historisk lektion: Den 10. maj 1968 bestod den daværende protestbevægelse endnu kun af studenter og elever i storbyerne. Kl. 21:30  samledes studenterne i ‘Quartier Latin’ i Paris og byggede barrikader. De holdt stillingen indtil kl. 5:30 om morgenen. Denne ‘ Barrikadernes nat’ var en afgørende begivenhed ift. udbredelsen af opstanden. Indenfor de følgende to dage tilsluttede store sektioner af arbejder-klassen sig oprøret, og den 13. maj brød generalstrejken ud.  

Natten har magten til at samle vreden, udvikle et raseri, en trang til retfærdighed, som dagen ville begrave. Den fascinerer os, giver os vinger . ’Barrikadernes nat’ vil frisætte al vor vrede.                  Lad os huske på, at der ikke findes noget smukkere end ild i natten. Det er et budskab, der vækker alle oprørere.                  Vi vil sejre! 

Her er originalteksten for fransk kyndige kan læses her  

Relateret                                                                                autonom infoservice