Tyrkiet: Uventede frikendelser i Gezipark-processen

I Istanbul har en domstol i går frikendt Osman Kavala og flere andre anklagede, som har fået en proces på halsen, fordi de i 2013 deltog i Gezipark-oprøret (billedet th.) og i de landsdækkende demoer og aktioner mod præsident Recep
Tayyip Erdoğan.                                Et par timer efter løsladelsen af Osman Kavala blev han anholdt igen. Han anklages nu for at have deltaget i kupforsøget mod Erdogans regering den 15. juli 2016 ...  

Under Gezi-protesterne demonstrerede titusindvis af aktivister mod                 planerne om at bebygge Gezi-parken i centrum af Istanbul. Aktionerne             bredte sig ud over hele landet i protest mod den autoritære politik, som             blev ført af Recep Tayyip Erdogan, der i 2013 var  ministerpræsident og           i dag er præsident. Bevægelsen blev brutalt nedkæmpet og mange     aktivister anholdt.  (Forstør ved at klikke på billedet): 

  • Anklagemyndigheden krævede fængsel på livstid for nogle af Gezi-park aktivisterne

Anklagemyndigheden mener, at Osman Kavala samt arkitekten Mücella Yapıcı og menneskerettighedsaktivisten Yiğit Aksakoğlu har anstiftet, koordineret og finansieret protesterne med det formål at vælte Erdogans regering. 

Osman Kavala er straks efter løsladelse atter fængslet ...
Osman Kavala er straks efter løsladelse atter fængslet ...

Derfor har statsadvokaterne krævet livsvarigt fængsel til disse tre hovedanklagede. Lange fængselsstraffe krævede de også til flere andre anklagede, bla. Can Dündar, som i dag lever i eksil i Tyskland.                    Osman Kavala, der er kendt i Tyrkiet som intellektuel, mæcen og menneskerettig-hedsforkæmper, er den eneste af de anklagede i Gezi-processen, som har siddet mere end to år i varetægtsfængsel.

  • Frifindelsen kom som en stor overraskelse 

Tirsdag aften, d. 18. februar 2020 blev Osman Kavala sammen med flere andre anklagede Gezi-park aktivister løsladt, hvilket var en stor overraskelse for alle, der har fulgt sagen. Hele oppositionen i Tyrkiet var overbevist om, at Erdogan især ift. de tre hovedanklagede ville statuere et eksempel.  

Glæde hos pårørende og aktivister efter frifindelsen af  anklagede fra Gezi-park oprøret
Glæde hos pårørende og aktivister efter frifindelsen af anklagede fra Gezi-park oprøret
  • Demokrati à la Tyrkiet

Kort tid efter domsfældelsen blev det imidlertid bekendtgjort i de tyrkiske medier, at frikendelsen af de i alt 16 anklagede Gezi-park aktivister blev revideret.

Et par timer efter løsladelsen af Osman Kavala blev han anholdt igen. Denne gang med en ny begrundelse. Han anklages nu for at have deltaget i kupforsøget mod Erdogans regering den 15. juli 2016...  (al./ autonom infoservice)

Relateret

  • Offentligt møde med Michael Hardt i det tidl. bzatte hus 'Don Kisot' i Istanbul, den 17. maj 2014