Gaza-striben: 60 respiratorer til 2 millioner mennesker

Desinficering på et marked i Gaza-striben
Desinficering på et marked i Gaza-striben

I Gaza-striben lever 2 millioner mennesker presset sammen på ganske lidt plads.                Indespærret på 375 km² bag en såkaldt ”sikkerhedsmur” bygget af den israelske stat. Det svarer til 6.000 mennesker på 1 km².  Nu er de første corona-tilfælde også blevet konstateret i Gaza-striben.

Gaza By
Gaza By

Den 22. marts har man i Gaza-striben registreret 2 personer, som er inficeret med coronavirus. Det er ikke ret mange, men det har udløst alarm pga. de horrible forhold i Gaza, hvor befolkningen er presset sammen på ganske lidt plads og de facto lever i verdens største fængsel.            Indespærret på 375 km² bag en såkaldt ”sikkerhedsmur” bygget af den israelske stat. Det svarer til 6.000 mennesker på 1 kvadratkilometer. Særlig prekær er situationen i flygtningelejren Jabalia i Gaza-striben, hvor 140.000 palæstinensiske flygtninge lever på 1,4 km². Det svarer til 82.000 mennesker pr. kvadratkilometer. Til sammenligning er befolkningstætheden ifølge magasinet "+972"  indenfor den israelske stats grænser fra 0 til 500 personer pr. km². 

(Billederne er fra flygtningelejren Jabalia):  

De indespærrede beboere i Gaza-striben, hvor grænseovergangene til Israel og Ægypten (billedet nedenfor) har været lukket siden 2007, er befolkningstætheden så høj, at befolkningen dér står overfor en katastrofe.                                                        Der er brug for mindst 300 til 400 læger, for at dække de allermest nødvendig behov for medicinsk behandling. Siden 2018 har omkring 35.000 personer forladt Gaza-striben pga. de umenneskelige levevilkår – deriblandt også læger og hospitals personale.                                                                                                                        Denne nødstituation, der nu er ekstrem katastrofal set i lyset af en mulig corona-spredning, eskalerer hurtigt pga. de i forvejen elendige leveforhold. Gaza-striben har således store problemer med drikkevand og strømforsyning. Dette har mange læger ofte påpeget som en alvorlig sundhedsrisiko.  

Grænseovergangen Rafah mellem Ægypten og Gaza-striben
Grænseovergangen Rafah mellem Ægypten og Gaza-striben
Gaza-striben, d. 22. marts 2020
Gaza-striben, d. 22. marts 2020

De to coronainficerede, der angiveligt har været i Pakistan er formodentlig kommet til Gaza-striben via Ægypten. De er nu i behandling, deres kontakt til andre mennesker er begrænset og overskuelig, hedder det sig. Men antallet af kontakter er reelt ukendt.

Omkring 700 mennesker, der efter en pilgrimsrejse til Saudi-Arabien ligeledes er rejst via Ægypten til Gaza-striben befinder sig nu i karantæne. Skoler, markeder og haller til offentlige for-samlinger i Gaza-striben er lukket ned i løbet af de seneste to uger og det forventes, at der heller ikke længere afholdes fredagsbøn. 

  • Coronavirus på Vestbredden og i Israel 

På Vestbredden har myndighederne igår offentligt erklæret, at man har registreret 57 tilfælde af inficerede, og derudover meddelt at 17 coronainficerede er blevet helbredt og nu er raske igen.  I går aftes blev hele området lukket ned. Den palæstinensiske præsident Abbas har erklæret amnesti for de fængslede, der har afsonet halvdelen af deres straf og kun er fængslet pga. mindre forseelser.

Mandag d. 23. marts forlød det i Israel, at der er 1.238 mennesker, som er inficeret med coronavirus og at der er tale om en stigning på 135 tilfælde indenfor mindre end et døgn.

  • Diskriminering af Israelske statsborgere af arabisk herkomst

Ifølge den israelske sundhedsminister har man indenfor 24 timer gennemført 5.000 tests. Ikke et ord om levering af testudstyr til Gaza-striben og Vestbredden. Israelske statsborgere af arabisk herkomst har i dagbladet Ha'aretz, påpeget, at de også under coronakrisen behandles som statsborgere af anden klasse.                                    (autonom infoservice)                                                                                                                     Kilde: Telepolis, d. 23. marts 2020: Gaza: “Corona-Gefahr hinter dem Zaun“  

                ______________________________________________________

     Hamas Confirms First Two Cases of COVID-19 in Gaza (22. marts 2020):

Aktivister fra 'Boykot Israel Kampagnen' i København
Aktivister fra 'Boykot Israel Kampagnen' i København