USA: Demonstrationer for løsladelse af alle fanger

Demonstration foran Olympia fængslet i Washington D.C. den 11. april 2020
Demonstration foran Olympia fængslet i Washington D.C. den 11. april 2020

I Philadelphia er den første fange død af Covid-19. Situationen for landets 2,3 millioner fanger er dramatisk tilspidset.                     ” At holde den nødvendige sociale afstand er for fangerne næsten en umulighed. For hver dag vi tøver med at varetage vores kollektive ansvar for fangerne under pandemien, bringer vi flere liv i fare. Det er derfor yderst presserende at få dem sendt hjem.”  (Kendra Brooks, medlem af  bystyret i Philadelphia)  

I flere amerikanske forbundsstater har pårørende til fanger og deres sympatisører på trods af udgangsforbud demonstreret for løsladelse af alle fanger.

Ifølge en undersøgelse fra John Hopkins universitetet er antallet af Corona-inficerede mennesker i USA indtil i lørdags (18. april) steget til ialt 722.761 og antallet af døde til 33.903. Situationen for landets omkring 2,3 millioner fanger i amerikanske fængsler er dramatisk tilspidset. Alligevel er der indtil videre kun blevet løsladt nogle få tusinde fanger, først og fremmest i forbundsstaterne Californien, New York, Texas og Illinois. 

I de fleste amerikanske forbundsstater er der gennemført foranstaltninger til fremme af den ”offentlige sikkerhed” med fuldt straffeansvar ved evt. overtrædelser. Men alt dette gælder ikke, når det drejer sig om liv og helbred for de indsatte i landets fængsler.                                                    Af frygt for at miste stemmer ved næste valg stiller mange amerikanske politikere sig tøvende overfor kravet om løsladelse af fangerne i de amerikanske fængsler.

Således har Pennsylvanias guvernør Thomas Wolf udtalt til medierne, at han har kun tænkt sig at ”løslade op til 1800 indsatte til fortsat afsoning i midlertidig husarrest”.                                                I Philadelphia blev der først efter offentlige protester afholdt et video-konferencemøde blandt medlemmer af bystyret for at reducere overbelægningen i byens fire fængsler. Omkring 200 indsatte i varetægtsfængsel eller med mindre straffe blev derefter sendt hjem til afsoning i husarrest. 

          ________________________________________________________

” Fængslets personale udleverede brevpapir og konvolutter for at vi kunne skrive afskedsbreve til vores pårørende”

Protestdemonstrationerne for fangernes løsladelse kulminerede den 10. april, da hunderedevis af mennesker i biler, på cykler og til fods omringede rådhuset i Philadelphia.

Demonstranterne krævede af borgmesteren James Kenney og byens justitsapparat øjeblikkelige initiativer. Plakater med sloganet ”Passivitet er mord!” citerer en fange således:

” Fængslets personale udleverede brevpapir og konvolutter for at vi kunne skrive afskedsbreve til vores pårørende”. En fange, som netop er blevet løsladt mod kaution, krævede i sin tale ved demonstrationen ”at indsatte ikke må dø som dyr i et bur, fordi de på grund af ’lockdown’ af landet er blevet frataget samtlige rettigheder”.

"Passivitet er mord"
"Passivitet er mord"

Kendra Brooks, som er medlem af bystyret i Philadelphia, udtalte til medierne, at flertallet af de indsatte i byens fængsler er  ”sorte eller brune”, der kun har en ganske lille indkomst.

Hun understregede desuden: " At holde den nødvendige sociale afstand er for fangerne næsten en umulighed. For hver dag vi tøver med at varetage vores kollektive ansvar for fangerne under pandemien, bringer vi flere liv i fare. Det er derfor yderst presserende at få dem sendt hjem.” 

 

  •  Den 48-årige fange Yvonne Harris død af Covid-19

Den 14. april 2020 meldte dagbladet Philadelphia Inquirer om den første Covid-19 – inficerede fanges død. Den 48-årige Yvonne Harris var indsat i byens Riverside-fængsel og afsonede en mindre straf på grund af besiddelse af narko. Hun skulle være blevet løsladt i august dette år.

Medio april var der ifølge fængselspersonalets oplysninger alene i Philadelphia 4.085 fanger indsat i fængslerne. På grund af ”beskyttelse af privatsfæren” nægtede myndighederne ifølge ’Philadelphia Inquirer’ at informere offentligheden om, hvor mange indsatte i de forskellige fænglser, der er blevet ”smittet eller hvor mange personer blandt fængselspersonalet, der er blevet registreret som corona-inficerede”.

  • Pennsylvania: 53 fanger ud af ialt 45.000 er testet for corona-virus

På en nylig pressekonference afholdt af aktionsalliancen ”Mobilization 4 Mumia Abu-Jamal” erklærede en talsperson, at status pr. 15. april 2020 er,

” ... at der blandt Pennsylvanias ialt 45.000 indsatte fanger kun er blevet gennemført 53 tests for corona-virus. 20 procent af disse 53 fanger var               inficeret. Det nuværende antal på ialt 474 løsladte fanger er, i erkendelse               af den stadig mere udbredte epidemi i statsfængslerne, helt utilstrækkeligt.”

Demo for Mumia i Philadelphia, den 5. januar 2019
Demo for Mumia i Philadelphia, den 5. januar 2019
  • Fake-udmelding om Mumia Abu-Jamal 

Foranledningen til aktionsalliancens pressekonference var den udbredte fake-udmelding om, at Mumia Abu-Jamal er blevet indleveret i en klinik på grund af mistanke for at være smittet af corona.                              Megan Malachi fra aktionsgruppen “Philly for Real Justice“ gjorde ved denne lejlighed opmærksom på, at "Mobilization 4 Mumia” i forbindelse med kampagnen for løsladelse af Mumia Abu-Jamal og alle andre fanger forbereder Mumias 66 års fødselsdag den 24. april under sloganet ”Rise Up and Resist” med en række virtuelle møder som kan ses globalt online.  (autonom infoservice) 

kilder: ’Philadelphia Inquirer’, d. 28. februar 2020 + 14. april 2020, dagbladet Junge Welt, d. 20. april 2020

  • "Teach In – Political prisioners" - 24. april 2020 

" Join us in celebrating Mumia Abu-Jamal's birthday with this powerful teach-in on U.S. empire and the fight to free political prisoners. Infos her og her.              (Forstør ved at klikke på billedet):  

Relateret

Til orientering: