Hong Kongs regering anholder 15 fremtrædende oppositionelle

Hong Kongs bystyre udnytter pandemien til at forbyde alle former for demonstrationer og protester for at kriminalisere byens folkelige opposition. 

Oppositionen frygter, at de seneste anholdelser af kendte oppositionelle er starten på Hong Kongs regerings forsøg på i pandemiens skygge at smadre byens demokrati-bevægelse.

  • Anklaget for organisering og opreklameringen af ”illegale protester”

I lørdags, den 18. april, anholdt politiet 15 fremtrædende personer fra den demokratiske opposition. Deriblandt udgiveren af den Kina-kritiske avis ”Apple Daily”, tidligere medlemmer af  Hong Kongs lovgivende forsamling, advokater samt fremtrædende bevægelsesaktivister.

Anklagen mod dem alle er at have organiseret eller opreklameret ”illegale protester”. De kinesiske medier, der er underlagt strenge censurregler har kun berettet i små notitser om anholdelserne.

Hong Kong er, som de fleste steder i verden, ramt af coronavirus pandemien. Det har foreløbigt sat en stopper for oppostions-bevægelsen. Skønt der indtil videre officielt kun har været fire mennesker, som er døde af virussen, så er samtlige forsamlinger og demoer  blevet forbudt på ubestemt tid. 

Kinas ”Kommunistiske” Parti - og statsbureaukratiet har i de seneste år med tiltagende intensitet lagt pres på Hong Kongs byregering for at få vedtaget ”nationale sikkerhedslove”, der øger Beijings indflydelse i Hong Kong. 

Hong Kong, d 16. juni 2019: Op til 2 millioner af ialt 7,5 millioner indbyggere demonstrerer mod Kinas snigende overtagelsesforsøg af byen
Hong Kong, d 16. juni 2019: Op til 2 millioner af ialt 7,5 millioner indbyggere demonstrerer mod Kinas snigende overtagelsesforsøg af byen

Hong Kong, 5th August 2019: At around 12.50am today, a female protester was arrested by riot police outside Tin Shui Wai Police Station. Many civilians who were present condemned the riot police for pulling off her pants during the arrest.                                                           _____________________________________________

  • Kina fastslår sin "legitime" kontrolbeføjelse over Hong Kongs byregering

Et aktuelt eksempel på dette er, at regeringen i Beijing vil ændre valgloven i Hong Kong således, at borgerne i byen kun vil kunne stemme på kandidater, der er blevet godkendt på forhånd af regeringen i Beijing. Dette på trods af at den kinesisk-britiske fælleserklæring garanterer byen en ”høj grad af autonomi” efter princippet ”et land, to systemer” - mindst indtil år 2047.

I fredags, hvor de første af de 15 omtalte oppositionsfolk blev anholdt, erklærede Beijings forbindelsesbureau til Hong Kong, at en ”høj grad af autonomi ikke betyder fuld autonomi”. Og at den kinesiske regering har en kontrolbeføjelse over den ”autoriserede” byregering.

For de kinesiske magthavere var den overvældende sejr for den pro-demokratiske bevægelse ved kommunalvalget i november sidste år * en bremseklods for deres planer om en snigende overtagelse af Hong Kong langt før den oprindelig aftalte tid.    Indtil dette valg har præsident Xi Jinpings regering betegnet oppositionsbevægelsen som radikale urostiftere, der ikke har nogen opbakning i Hong Kongs befolkning.  

* Oppositionsbevægelsen fik samlet 90 procent af alle afgivne stemmer, svarende til 18 af de ialt 19 distriktsmandater. Den Beijing-orienterede regering under ledelse af Carrie Lam fik kun 1 distriktsmandat...                                                                                       

Oppositionen frygter, at de seneste anholdelser af fremtrædende oppositionelle er starten på Hong Kongs regerings forsøg på at udnytte pandemien til at smadre protestbevægelsen.

(ikh., al. / autonom infoservice. kilder: *”Die Tageszeitung – taz, 19. april 2020 * IL Manifesto, d. 16. april 2020 )

Relateret

autonom infoservice