Tyrkisk militær bombarderer kurdiske og yazidiske områder

Natten til den 15. juni 2020 indledte den tyrkiske hær en storoffensiv i Nordirak.  
Bombardementerne fandt sted på et tidspunkt, hvor befolkningen i de yazidiske områder fejrede, at 200 yazidier er vendt hjem fra flygtningelejre rundt omkring. 
De natlige angreb vidner blot om, at Tyrkiet ikke har interesse i fred i regionen. De ønsker at det fortsat skal være en krigszone“, udtaler chefredaktøren for ’Ezidi-Press’.

(Forstør ved at klikke på billedet) 

Det tyrkiske krigsministerium meddelte, at formålet med operationen er at sikre grænsen til Tyrkiet og skabe sikkerhed for befolkningen i landet. Nu da den tyrkiske økonomi er svækket og opbakningen til præsident Erdogan svinder ind, har han atter valgt at satse på krig. Ved at spille det kurdiske kort forsøger Erdogan at samle nationalisternes rækker bag ham. 

Iflg. Tyrkiets krigsministerium har omkring 20 F-16 kampfly bombarderet 81 støttepunkter for Det Kurdiske Arbejderparti, PKK*.
Udover formodede guerillastillinger i Kandil-bjergene, der er et essentielt område for den kurdiske befrielsesbevægelse.
Det kurdiske medie ANF beretter, at mindst 50 kampfly har angrebet flygtningelejren Makhmur,  den kurdiske Biradost-provins og Sinjar-distriktet i det nordvestlige Irak. Sinjar-distriktet med  hovedstaden Shingal er først og fremmest beboet af den etno-religiøse menighed af yaziderne.
Antallet af døde og sårede kendes endnu ikke. ANF skriver at „ disse angreb på hospitaler og flygtningelejre åbenlyst finder sted med accept fra internationale kræfter – og dette er en krigserklæring mod alle, som kæmper for demokratiske tilstande“.          ____________________________________

* PKKs ’Kurdiske folkeforsvarsenheder’ - HPG (kurdisk:  Hêzên Parastina Gel) og ’Væbnede kurdiske kvinde enheder’ - YJA STAR  (kurdisk: Yekîtîya Jinên Azad) :

  • Det tyrkiske angreb ved navn "Ørneklo“ (tyrkisk: "Pençe-Kartal") betegnes af ANF som en ny besættelsesoffensiv. 

Ved den tyrkisk-irakiske grænse er der blevet oprettet et felthospital. Iflg. TV-kanalen ’Roj New’s er et stort antal tyrkiske soldater med våben og byggemaskiner blevet forlagt til den kurdiske Biradost-region. 
Bombardementerne fandt sted på et tidspunkt, hvor befolkningen i de yazidiske områder fejrede, at 200 yazidier er vendt hjem fra flygtningelejre rundt omkring.  Talspersoner fra yazidierne vurderer, at dette er del af en tyrkisk plan om at vanskeliggøre flygtningenes hjemvenden.
" De natlige angreb vidner blot om, at Tyrkiet ikke har interesse i fred i regionen. De ønsker at det fortsat skal være en krigszone“, udtaler chefredaktøren for Ezidi-Press.

  • Fighters fra den yazidiske 'Sinjar Resistance Units' (Kurdisk: Yekîneyên Berxwedana Şengalê‎ - YBŞ): 
  •  "Sinjar-bjergene er nu blevet en krigszone“
Nadia Murad
Nadia Murad

Ifølge Nadia Murad, der er yazidin fra Sinjar, og i 2018 blev kendt i den internationale offentlighed da  hun modtog Fredsnobelprisen, beretter at tyrkiske kampfly har angrebet flere steder i  Sinjar. "Sinjar-bjergene er nu blevet en krigszone“, skriver hun.
Hun appellerer til det internationale samfund om at løse sikkerheds-spørgsmålet i Sinjar-området. 

  • "PKK må udryddes nu“

Den tyrkiske ambassadør i Irak, Fatih Yildiz, er åbenlyst ikke anfægtet af spørgsmålet om sikkerhed for civilbefolkningen, for han skrev på sin twitter, at "PKK må udryddes nu“.

  • Kurdiske protester opløst og forbudt  

Mandag startede i Tyrkiet en 5 dages stjernemarch mod Ankara. Marchen er organiseret af det kurdiske venstrefløjsparti HDP. Den finder sted i protest mod den tyrkiske regerings magtmisbrug, efter at tre oppositionsmedlemmer af parlamentet er blevet frataget deres mandater. 
Et stort politiopbud standsede afmarchen på de to afgangssteder i det kurdiske Hakkari og i Edirne i den vestlige del af landet.

I Istanbul-Silivri opløste politiet en HDP-manifestation med tåregas og gummikugler. Guvernørerne i 10 af de provinser, marchen skulle gå igennem har udstedt forsamlingsforbud og forbudt  marchen under påskud af coronabekæmpelse.  (folk fra autonom infoservice)

 _____
Relateret

Aleppo demonstration against Turkish bombings in
northern Iraq & Kurdistan Region of Iraq (North Press):