Boganmeldelse. ”Sauna” af Mads Ananda Lodahl

Sauna er en bog om oprør og retten til at være. Oprør mod de bånd, som mennesker lægger på hinanden og de regler, som samfundet forventer, at vi alle spiller efter.
En stor fortælling i et mikroskopisk univers, hvor to drenge, der på hver sin måde er på dybt vand, tilfældigt mødes i en sexklub og herfra opbygger et forhold.
Her skildres livet for nogle af de mennesker, som ikke falder indenfor normen og som der aldrig rigtig er plads til. Og det liv de lever, er stadig farligt og kompliceret. 

  • Bogen er mere end historien om et åbent parforhold. Det er en erotisk og filosofisk fortælling, der sætter spørgsmålstegn ved de ting, vi lærer at tage for givet.

          _________________________________________________

William er perfekt som han er”, sagde jeg. ”Det er samfundet som skal opereres.” Benjamin grinede. ”Ja, det kunne være meget godt, men det kan man jo ikke sådan lige gøre. Nogle gange er det nemmere at lave sig selv om. Man skal jo også leve. (...) Men hvis dem, der er uden for samfundet, laver sig selv om, hvem skal så lave samfundet om? Dem, der er inde i samfundet, kommer jo ikke til at gøre det.”

  • Alt er godt her i Danmark. Her
    har dem, der falder udenfor den heteroseksuelle verdensorden fået lov til at eksistere og gå rundt iblandt de andre på gaden, helt uden at komme i fængsel. Og de skal i hvert fald bare være glade for, at de ikke bor i Uganda ...

Det er den fortælling, om LGBTQIA+ - bevægelsens sejr, som vi ofte hører om her i landet. Men i det univers som bogen Sauna åbner døren til, er virkeligheden en helt anden.
For i Mads Ananda Lodahls debutroman Sauna, flagrer regnbueflaget ikke under en sorgløs blå himmel i indre København.
Her skildres livet for nogle af de mennesker, som ikke falder indenfor normen og som der aldrig rigtig er plads til. Og det liv de lever, er stadig farligt og kompliceret. Fra denne position, som utilpasset minoritet i minoriteten kan man gå to veje: Prøve at passe ind og kæmpe for at blive accepteret på lige fod med de andre - eller forsøge at angribe den gamle verden, lave reglerne om og kræve en evolution.         

                         ___________________________________________________

”Jeg bestilte tre americano, og Erik talte om sit job og sit hus. Vi sad ved vinduet, og mens vi drak kaffen, brød solen igennem skyerne et kort øjeblik.
Det grå vintermørke lod en besked slippe igennem fra universet om, at tågen
en dag ville lette og at luften blive tør og varm.
For mig handlede det om at lade alting vokse, som det ville. Lade det pible
op af den braklagte jord. 
Det handlede ikke om at blive gift med den første, man mødte. Det handlede overhovedet ikke om at blive gift. Eller om nogle af de andre institutioner, som håndcremebøsserne gik og spytslikkede på.
Det handlede om økologi. Om at holde helt op med at bruge gift.
Om organisk gødning og permakultur.  Blandt oprindelige folk over hele verden havde man haft  
en intuitiv og dyb forståelse og respekt for naturens mangfoldighed og symbiose, og i de samme kulturer havde folk som mig og William haft vigtige roller at udfylde i samfundet.

Vi var ikke bare nogen, man tolererede eller foragtede. Vi var en del af stammen og en værdsat del af helheden på samme måde som guderne, solen og slangerne, kornet og floderne. Min mor kiggede stadig på sin telefon, mens Erik snakkede og snakkede. Jeg ved ikke, hvem han troede han snakkede med. ”

I Mads Ananda Lodahls bog møder vi først Johan. Han er droppet ud af lærerseminariet og gennem en ven får han et arbejde i en sauna i København, hvor bøsser fra alle samfundslag kommer for at have sex med hinanden.
Saunaen er som en lille oase for dem, der kommer der, men det er også en lukket klub med mange regler, som skal følges til punkt og prikke.
At arbejde der er mest af alt en lidt kedelig hverdag med en sur chef, håndklædevask, cowboytoasts, kaffebrygning og småsludren mellem stamkunder, der alle har hver sit øgenavn. En dag forstyrres denne lille boble dog af William, som gerne vil beholde sit tøj på inde i saunaen. Han er nemlig trans.
   Herfra udvikler Johan og William et forhold med op- og nedture.

Men bogen er mere, end historien om et åbent parforhold. Det er en erotisk og filosofisk fortælling der sætter spørgsmåltegn ved de ting, vi lærer at tage for givet. Kroppen bliver til et vildtvoksende landskab og vi kommer helt ind i hovedpersonens inderste ønske om, at ville opløse menneskets indviklede verden og i stedet for blive en del af naturen, hvor intet skal trimmes og alting har en plads.
Men Johan og William ligger hele tiden i latent konflikt med om-verdenen. Og når den konflikt bryder ud, får vi både en historie om sabotage, oprør, usikkerhed, forventninger og om at finde svar på livets helt store spørgsmål. 

  • Selvom bogen er ren fiktion, så kan man tydeligt mærke Mads Ananda Lodahls person gennem hele historien og det er meget tydeligt, at han skriver ud fra et miljø, han kender.

Med en klar stillingtagen til mainstream-priden, debatten om homoægteskab og inklusion af transkønnede i kønsseparatistiske rum stiller han sig op og giver et bud på, hvad man kan kæmpe for og hvordan.
Sproget er ligefremt og flydende og bogen er skrevet med en underfundighed og et glimt i øjet, som gør den til sin helt egen. Det er den slags roman, man kommer hurtigt igennem for derefter at have den i tankerne i lang tid.
Bogen kan både nydes som en spændende roman om kærlighed og vildskab og som et litterært manifest med en opfordring til ikke at give op, men blive ved med at udvikle sig selv og kræve forandring i samfundet.
(
SK./ autonom inforservice) 

  • Mads Ananda Lodahl, Sauna. Udgivet af Gyldendal (21.05.2021),  254 sider, forlagets pris 224,95 kroner. ISBN: 9788702327519