Østrig:Trods korruptionsanklager fortsætter regeringskoalitionen

"Basti (Kurz) ind i spjældet"
"Basti (Kurz) ind i spjældet"

Sidste torsdag, d. 7. oktober 2021, gik tusinder på gaden for at demonstrere  foran det østrigske konservative regeringsparti ÖVPs hovedsæde i Wiens centrum. Demonstranterne krævede forbundskansler Sebastian Kurz’s øjeblikkelige afgang. 

Dagen før havde landets ”korruptions-anklagemyndighed” gennemført en storstilet ransagning af ministerier og konservative partikontorer pga. mistanke om køb af fordelagtige meningsmålinger og medie-beretninger. Finansieret af skattepenge for over ti millioner kroner.

Den 12. oktober 2021 redder koalitions-partneren ”Die Grünen” den konservativt dominerede regering fra oppositionens mistillidsdagsorden, da Sebastian Kurz af taktiske grunde nogle dage forinden trådte tilbage og udnævnte en trofast ven til regeringsleder ...

Antiregeringsdemo i Wien foran det konservative parti ÖVPs hovedkontor (7. oktober 2021)
Antiregeringsdemo i Wien foran det konservative parti ÖVPs hovedkontor (7. oktober 2021)
 • Den notorisk korrupte politiske magtelite

”... Regeringen gør sig skyldig i systematisk korruption, idet den har købt annoncer i stor stil i visse medier og til gengæld har forventet og sågar afkrævet en positiv omtale.

Dette er sådan set ikke noget nyt fænomen, også det socialdemokratiske SPÖ i Wiens rådhus har praktiseret dette meget længe, men Sebastian Kurz og ÖVP er absolut topscorer i denne praksis. ”
(citat af chefredaktøren Florian Klenk fra ugeavisen ”Falter”, Wien, d. 8. oktober 2021)

 

 • Storstilet ransagning mod regeringspolitikere og mediefolk

Om morgenen onsdag, den 6. oktober 2021,  mens de europæiske regeringsledere, deriblandt Sebastian Kurz, var samlet i Slovenien til et ’Vestbalkan topmøde’ triller en opsigtsvækkende info ind på de forsamledes mobiltelefoner:

I dette øjeblik foretager den østrigske ”korruptionsanklagemyndighed” (Wiener Wirtschafts – und Korruptionsstaatsanwaltschaft, WKStA) en storstilet ransagning. Rettet mod Sebastian Kurz’s forbundskanslerkontor samt det konservative regeringsparti ÖVPs (Österreichische Volkspartei) hovedsæde i Wiens indre by og Finansministeriet, Justitsministeriet plus landets største mediehus med gratisavisen ”Österreich” som flagskib samt privatadresser på ni personer med nært forhold til Forbundskansleren.

Der blev beslaglagt mobiltelefoner, servere, laptops, etc.

 • Korruptionsmistænkt politiker forsøgte forgæves at slette 300.000 sms og Whatsapp – meddelelser

Forud for ransagningerne blev der i al hemmelighed igangsat en juridisk undersøgelse mod : Regeringslederen Sebastian Kurz , den nuværende finansminister Gernot Blümel samt to af hans forgængere, det konservative partis retspolitiske talsperson, den forhen-værende stedfortrædende konservative partiforkvinde, en tidligere justitsminister, en topembedsmand i justitsministeriet, nogle mediefolk samt ejerne af et meningsmålings-institut.
Medierne beretter, at nogle af de mistænkte, f.eks. den fhv. generalsekretær i finans-ministeriet Thomas Schmidt fra Sebastian Kurz’s sammensvorne politiske vennekreds, umiddelbart før ransagningen gik i gang forsøgte at slette al data fra deres private kommunikation.
Det lykkedes dog for undersøgelseskommissionens teknikere at rekonstruere omkring 300.000 sms og Whatsapp – meddelelser, der dokumenter en systematisk korruption med skattepenge gennem en række år. 

 • ”Kurz kan nu skide penge” (intern politiker mail)

Thomas Schmidt, havde som øverste ansvarlig i Finansministeriet i 2015, da  Sebastian Kurz var udenrigsminister, forhøjet dette ministeriums budget med 160 millioner Euro.

Han ledsagede pengeoverførslen med en mail til Kurz: ”Det har vi gjort KUN for dig”
Til hans ven, den senere Finansminister Blümel (ligeledes del af Kurz’s vennekreds) skrev Schmidt: ”Kurz kan nu skide penge.”

Schmidt blev senere belønnet for dette ved at blive udnævnt til chef for det østrigske statsholdingselskab – Öbag * der rådede over et budget på omkring 26 milliarder Euro.
Efter den nylige ransagning og den afslørede interne kommunikation blev Schmidt presset til øjeblikkeligt at træde tilbage fra sin lukrative stilling i Öbag.
_____________________

* Öbag (Österreichische Beteiligungs AG), er et statsejet holdingselskab, som administrerer den østrigske stats investeringer i delvist eller helt nationaliserede virksomheder. 

Sebastian Kurz’s vej til magten 
I
ndtil for ganske nyligt blev Sebastian Kurz i verdens medier og alskens magtpolitiske kredse fremhævet som forbillede på en politikerkarriere.
Fra ”New York Times” til europæiske ungkonservative til alskens politikere i Danmark blev Kurz hyldet og beundret.
”Wunderwuzzi”, som østrigerne kalder ham, blev allerede som 24-årig udnævnt til statssekretær. Som 27-årig blev han udenrigsminister og som 31-årig blev han Forbundskansler i 2017.
I forbindelse med ransagningen kom det frem i offentligheden, hvor skruppelløst og korrupt Sebastian Kurz’s målrettede vej til magten var forløbet. Ved hjælp af en gruppe dynamiske ungkonservative politikerspirer indenfor det konservative ÖVP (avisudklip nedenfor) fik han med intriger og købte meningsmålinger detroniseret hans tidligere partileder Reinhold Mitterlehner. Godt hjulpet af tilsvinings-kampagner i den østrigske gratisavis ”Österreich”.  

Med hjælp fra Sophie Karmasin (2013 - 2017 familie – og ungdomsminister i den konservativ-socialdemokratiske koalitionsregering), der ejer det kendte markeds-forskningsinstitut ”Research&Identity” fabrikeredes negative meningsmålinger for partiformanden. Dette blev iværksat af Kurz selv, ifølge de nu opsporede chat-forløb.

 • Sabine Beinschab, som er den ansvarlige markedsforsker i ”Research &Identity”  offentliggjorde disse fake-meningsmålinger :
  ”ÖVP rutsjer under formanden Mitterlehner ned til 18 procent, Socialdemokratiet får 26 procent og det højrepopulistisk-islamofobe FPÖ 35 procent (december 2016)”.

Honoraret for denne meningsmåling deklarerer Sabine Beinschab, på opfordring fra Finansministeriets generalsekretær Thomas Schmidt, som ”Research af bedrageri-bekæmpelse”.

 • Bladet ’Österreich’ er den eneste gratisavis, som man også kan købe“ (Citat af den østrigske skuespiller Florian Scheuba)

Hos gratisavisen ”Österreich” bliver tilbuddet om offentliggørelse af denne fake-meningsmåling modtaget med åbne arme. Til gengæld for udsigten til statslige annonceringer fra Finansministeriet på over en million Euro (svarende til ca. 7,5 millioner kroner).

I en nu afsløret mail henvender den daværende generalsekretær i Finansministeriet Thomas Schmidt sig til avisens medejer og økonomiansvarlige Helmuth Fellner: 

* ”Kære Helmuth, som aftalt kommer nu meningsmålingsdata. Vi sender dem til dig og din bror” (medejer af bladet, aut. info). Kærlig hilsen,Thomas“
* Helmuth Fellner: ”Tak for indsatsen! Super! Kommer på forsiden! Kærlig hilsen, Helmuth“
* Schmidt: “Super cool! Glæder mig til vores møde!“
* Derefter sender Thomas Schmidt følgende mail til Sebastian Kurz: ”Meningsmålingen offentliggøres i morgen ...”
* Kurz mailer tilbage: ”Tak skal du have! God meningsmåling, gode meningsmålinger. Super ”.
* I en efterfølgende mail betegner Kurz hans partiformand som ”gammel røv”. 
 

Sebastian Kurz og Helmuth Fellner (medejer af gratisavisen "Österreich")
Sebastian Kurz og Helmuth Fellner (medejer af gratisavisen "Österreich")
 • Kurz vælges til partiformand og fordobler partiets popularitet i meningsmålingerne

Gratisavisen ”Österreich” følger de manipulerede meningsmålinger op med vedvarende dårlige omtaler og diskriminerende opspind mod ÖVPs formand Reinhold Mitterlehner. Presset af interne intriger fra kredsen omkring Sebastian Kurz, træder Mitterlehner tilbage i forår 2017. 
Kort efter bliver Kurz valgt som det konservative partis nye formand. Kort efter stiger partiets stemmeprocent fra de nedtonede 18 procent til 35 procent.
I følge researcharbejde lavet af det østrigske dagblad ’Der Standard’, ligger disse meningsmålinger i markedsforskningsinstitutet Research & Identity konsekvent ved den yderste rand af de statistiske marginaler til fordel for Kurz og det af ham ledede konservative parti.

Under Sebastian Kurz er de skattefinansierede annoncer under Corona-pandemien i Østrig eksploderet med rekordomfang på 47,3 millioner Euro. Pengene tilkommer overvejende landets største medier som ”Österreich”, Newsplatform ”Heute” og printavisen ”Kronenzeitung”.
Altsammen reaktionære, populistiske medier som overordnet udmærker sig ved at fungere som støtte til Kurz-regeringen.
Mistanken om at skattepengene målrettet bliver givet til gengæld for velmenende beretninger og kommentarer var allerede før anklage-myndighedens aktuelle indledende retssager, en udbredt formodning.

Som umiddelbar reaktion på anklagen mod Sebastian Kurz og co. forsøgte konservative parlamentarikere at henvise til et ”venstreorienteret komplot” vendt mod forbunds-kansleren. (En hentydning til den socialdemokratiske opposition).
Stik imod den udbredte kendsgerning, at landets justitsvæsen traditionelt er dybt konservativ.  De selvsamme anti-korruptionsmyndigheder har således tidligere også ført retssager mod socialdemokratiske korrupte politikere.

 • Sebastian Kurz’s taktisk betingede tilbagetræden

I lørdags, d. 11. oktober 2021, trådte Sebastian Kurz tilbage som Forbundskansler. I sin fratrædelsestale nægter han sig skyldig og giver koalitions partneren ’Die Grünen’ skylden for den opståede usikkerhed omkring regeringens fortsatte eksistens. 
Kurz udpegede som sin efterfølger til forbundskansler posten Alexander Schallenberg, en profilløs konservativ tidligere diplomat og politisk ven. I sin  tiltrædelseserklæring udtrykte Schallenberg utvetydig sin støtte til Kurz og afviste samtlige anklager mod ham.

”Ham Schalli må lege forbundskansler i et stykke tid, imens
styrer jeg systemet Kurz fra parlamentet og som partichef!” 

Sebastian Kurz forbliver det konservative partis leder og fortsætter som parlamentariker. Ifølge østrigsk lov nyder parlamentarikere, i modsætning til forbundskanslerembedet immunitet. Om det konservative parti i tilfælde af en kommende juridisk anklage mod Kurz vil stemme for ophævelsen af hans immunitet står uvist hen.

Wiens Viceborgmester Birgit Hebein fra partiet Die Grünen
Wiens Viceborgmester Birgit Hebein fra partiet Die Grünen

Partiet "Die Grünen" i rollen som de konservatives støttepude
For koalitionspartneren ’Die Grünen’, hvis udgangspunkt i tidernes morgen baserede på en basisdemokratisk, økologisk og venstre-orienteret profil (’Grüne Alternative’ 1986), er problemet ”midlertidigt løst” med Kurz’s afgang. Dermed afstod partiet fra at levere de afgørende stemmer til oppositionens planer om en mistillidsdagsorden.
For den del af medlemmerne af  ”Die Grünen”, der i forvejen er i opposition til den nuværende regeringskoalition med de konservative er dette en ren falliterklæring.
(al./ autonom infoservice)