Cuba – hvorhen?

Den 11. juli 2021 protesterede  tusindvis af mennesker i mange cubanske byer for ytringsfrihed
Den 11. juli 2021 protesterede tusindvis af mennesker i mange cubanske byer for ytringsfrihed

Den 16. december 2021 vedtog EU-parlamentet en meget ensidig resolution, som fordømte den cubanske stats repression mod oppositionen i landet.
Uden at nævne de sociale problemer, der til dels er årsagen til de seneste protester og i høj grad resultat af USAs blokade mod Cuba. 
Resolutionen blev vedtaget med 393 stemmer for, 150 imod og 119 som undlod at stemme.

  • Hvem er oppositionen og hvordan reagerer statsapparatet mod protesterne?

Det var billeder, som den cubanske regering ubetinget ville forhindre: Den 11. juli 2021 gik tusindvis af mennesker på gaden i mange cubanske byer. Uorganiseret, uden klar ledelse af en politisk organisation eller parti. Med et enkelt slogan, som alle demonstranter var enige om: ”Frihed!”

  • Fængslet uden anklage eller retssag

Protesterne blev hurtigt slået ned, hundredevis blev anholdt, mange af dem er stadig i fængsel uden anklage eller retssag. Deriblandt også mindreårige, som anklages for at have filmet protesterne med deres mobiltelefoner og offentliggjort videoerne på sociale medier.
Cubas regering under præsident Miguel Díaz-Canel var hurtig til at betone, at protesterne var styret fra udlandet af.

Medlemmer af kunstnergruppen "Movimiento San Isidro"
Medlemmer af kunstnergruppen "Movimiento San Isidro"

Egentlig var protesterne allerede begyndt i slutningen af forrige år, da kunstnergruppen ”Movimiento San Isidro“ organiserede demonstrationer med krav om løsladelse af fængslede kollegaer samt i protest mod en ny lov, der betød en massiv indskrænkning af den kunstneriske frihed.
Regeringen havde tilbudt en dialog med kunstnere, som den 27 november 2020 havde demonstreret foran Kulturministeriet, men det endte med skræmmekampagner og overvågning. 

  • Kunstnere i en 12-timers sitdown protest foran Cubas Kulturministerium den 27. november 2020
"Movimiento San Isidro"
"Movimiento San Isidro"

Efter den 11. juli 2021 fulgte ikke kun anholdelser, forvisninger og vilkårlige tilbageholdelser af anderledes tænkende.

Cubansk politi opløser regeringskritiske demonstrationer og anholder oppositionelle  (Havanna d. 11. juli 2021)
Cubansk politi opløser regeringskritiske demonstrationer og anholder oppositionelle (Havanna d. 11. juli 2021)

Uafhængige journalister og medlemmer af ”Movimiento San Isidro” blev indkaldt til forhør, politibiler stod permanent foran deres boliger, mange fik forbud mod at modtage besøg og mod at forlade deres bolig.
Samtidigt begyndte de statsligt kontrollerede medier en uhyrlig diffameringskampagne. Udsnit af videoer med det cubanske efter-retningsvæsens forhør af uafhængige journalister blev revet helt ud af deres sammenhæng og vist i fjernsynet.
Budskabet skulle være: Hvis du har noget at gøre med sådanne folk, så behandler vi dig nøjagtigt lige sådan.

  • Hvordan videre?

Den 11. juli 2021 blev ikke umiddelbart fulgt op af yderligere protester. Det ændrede sig imidlertid, da kunstnergruppen „Archipiélago“ i midten af november 2021 mobiliserede til en ”fredelig demonstration for forandring“ og for løsladelse af alle politiske fanger.

Kunstnergruppen ”Archipiélago“ indkaldte den 15. november 2021 til en ”folkets march for forandring” i Havana og andre cubanske byer. Efter at initiativtagerne, ”Archipiélago“ oppositionsplatform, havde anmeldt demoen, erklærede Cubas regering demonstrationen for ulovlig og betragtede den som en "destabiliserende provokation".

Yunior García Aguilera
Yunior García Aguilera

Gruppens mest kendte ansigt er dramatikeren Yunior García ­Aguilera. Under henvisning til, at den cubanske forfatning garanterer retten til at forsamle sig, havde gruppen forsøgt at anmelde demonstrationen, men den blev forbudt.
Det statslige sikkerhedsapparat mobiliserede alt, hvad de kunne. Organiserede partigrupper, der blev lanceret som ”den oprørte befolkning”, mødte op foran de oppositionelles private boliger for at protestere mod den planlagte demonstration. García Aguilera forlod Cuba retning Spanien.

Mange folk fra de uafhængige cubanske medier har forladt landet for længst, fordi de ikke kan holde til det permanente pres. Hvilket skaber spittelse indenfor de oppositionelle bevægelser , hvor bølgerne går højt når der diskuteres forrædderi ...  

På denne baggrund mener vi, at afholde sig fra pro-og kontra – afstemningen om EUs Cuba-resolution var at foretrække frem for at stemme nej...

Læs også en kommentar i internet dagbladet Arbejderen fra Sven-Erik Simonsen, formand for dansk-cubansk forening, der mener, at Cubas regerings fremgangsmåde mod den aktuelle oppositionsbevægelse er legitim og at Cuba er en ”solidt funderet socialistisk retsstat”.
Derudover kritiserer Sven-Erik Simonsen, at EUs resolution fuldstændigt ser bort fra at nævne USAs tungtvejende blokade mod landet.

393 stemmer – heraf 11 danske – for en svinestreg mod Cuba
- kommentar af Sven-Erik Simonsen, formand for dansk-cubansk forening
EU-parlamentet har den 16. december vedtaget en uhyrlig resolution, som anklager Cuba for tortur, og som ikke nævner USA’s blokade med ét ord. Kun to danske MEP’er stemte imod.