Valget i Nordirland – et historisk vendepunkt

For første gang siden Nordirland i 1921 blev indlemmet i det britiske imperium er det venstreorienterede republikanske parti Sinn Féin blevet den stærkeste kraft ved valget til det nordirske regionalparlament. Valget fandt sted torsdag, d. 5. maj 2022. 
"En ny meningsmåling viser et flertal for genforening med Republikken Irland. Ifølge 'Belfastaftalen' skal der gennemføres en folkeafstemning, hvis der er tegn på, at et flertal går ind for en genforening. Spørgs-målet er ikke om, men hvornår en sådan folkeafstemning finder sted."  

(Martina Anderson (59), medlem af Belfasts regionalparlament, tidl. IRA-aktivist og politisk fange fra 1986-1999)

Det irske reformsocialistiske parti Sinn Féin (se også leksikon. org  ), der tidligere udgjorde den politiske fløj af det nu opløste IRA (Irish Republican Army), bliver for første gang i Nordirlands historie den stærkeste kraft i regionalparlamentet i Belfast.

Efter optælling af alle stemmerne stod det klart, at Sinn Fein fik 27 ud af de ialt 90 pladser i det nordirske regional-parlament Stormont. Det pro-britiske konservative Democratic Unionist Party (DUP) fik 25 mandater og accepterede deres valgnederlag.
I tilfælde af at Michelle O’Neill (45) bliver regionalregeringens leder for Sinn Féin, bliver det ifølge hendes eget udsagn på TV ”indledningen på en ny æra”.
Sinn Féin går ind for en folkeafstemning om Nordirlands genforening med Republikken Irland. I valgkampen op til regionalvalget i torsdags lagde partiet dog mest vægt på sociale temaer som stigende leveomkostninger.

Michelle-ONeill Nordirlands kommende regeringsleder for Sinn Féin
Michelle-ONeill Nordirlands kommende regeringsleder for Sinn Féin

Michelle O’Neill (45) kunne nu muligvis blive den første regionalregeringschef, der går ind for en genforening med Republikken Irland:

”Jeg tilbyder en ledelse, der er integrerende, som fejrer mangfoldighed og garanterer retfærdighed og lighed for de, som tidligere er blevet udelukket, diskrimineret eller ignoreret”,
forkyndte hun på en pressekonference efter valget.

I første omgang vil Michelle-O’Neill ikke kunne indsættes i hendes embede, da unionisterne i DUP ikke vil udnævne en stedfortræder. Det er imidlertid indskrevet i den såkaldte ”Belfastaftale” for at forhindre, at et parti kan regere helt alene. 

Valgets anden store vinder ved valget i torsdags er det neoliberale Alliance-parti , som organiserer folk på tværs af trosretninger. De blev det tredjestørste parti. Partiets leder Naomi Long talte for en overvindelse af de gamle modsætningsforhold.

For Democratic Unionist Party (DUP), der går ind for unionen med Storbritannien og indtil idag har været dem, som udråbte den øverste minister i Nordirland, ville dette være en katastrofe. Ganske vist har O’Neill indtil videre været fuldt ud ligeberettiget som kandidat til posten som regeringschef, men DUP har foregøglet deres tilhængere, at unionen med Storbritannien er sikret, sålænge DUP stiller den øverste minister.

For DUP er Nordirlands-protokollen en torn i øjet, fordi Nordirland dermed forbliver i EUs toldunion og der er opstået en grænse mellem Nordirland og unionisternes moderland Storbritannien. For at løse dette problem er der brug for hjælp fra den konservative britiske premierminister Boris Johnson, men han interesserer sig bemærkelsesværdigt lidt for kriseprovinsen Nordirland.

"En ny meningsmåling viser et flertal for genforening med Republikken Irland. I følge Belfastaftalen fra 1998 skal der gennemføres en folkeafstemning, hvis der er tegn på, at et flertal går ind for en genforening. Spørgsmålet er ikke om, men hvornår en sådan folkeafstemning finder sted."
Denne udtalelse kommer fra Martina Anderson (59), medlem af Belfasts regionalparlament, tidligere IRA-aktivist og politisk fange fra 1986-1999, hvor hun blev løsladt ifm. fredsaftalen.

(folk fra autonom infoservice)
____
links
Sinn Féin på facebook   

 

 

autonom infoservice

En gang om året mindes IRA-veteraner ved en højtidelighed sine dræbte medlemmer, deriblandt Mairead Farrell (31). 
Hun blev sammen med to andre IRA-medlemmer henrettet på åben gade af killerkommandoen  ”Operation Flavius” fra den engelske ”Special Air Service” (SAS), den 6. marts 1988. 
- Oversigt over vigtige republikanske organisationer

Den irske forfatter, borgerretsadvokat og anarkist Sean McGuffin, skrev romanen "The Hares of the Dog or Inis Fail – The Celtic Conspiracy". 

Kommentar schreiben

Kommentare: 0