Frankrig: Forstædernes vrede ryster landets magthavere

  • Nanterre, d. 27. juni 2023:

Der er altså igen en, endnu en, en af os, dræbt af politiets kugler. Nahel var 17 år gammel. En politimand holder våbnet mod hans hoved og siger, at han vil skyde. Nahel flygter. Politimanden skyder det dræbende skud ...
(- en ven fra Nanterre’s Pablo-Picasso distrikt / Paris-Lutte. Info).

  • Demo-reportage fra Paris, af Norma T.
  • ”Fødslen af vores opstande” – et overblik over revoltens omfang
  • ”Bavures policiéres” (”politimæssige forseelser”)

Beboerne i Frankrigs forstæder (banlieues) frygter politiets trafikkontroller. Alene i 2022 blev 13 mennesker i forstæderne skudt ved en sådan kontrol. Så sent som den 14. juni i år blev en 19-årig skudt af politiet ved en trafikkontrol i byen Angoulême.
Frankrig mindes i disse dage de ugelange riots i 2005, der resulterede i en omfattende undtagelsestilstand. Protesterne blev dengang udløst af en politijagt på to unge, Zyed Benna (17) og Bouna Traoré (15), der skjulte sig i en transformatorstation og som døde af et strømstød.
Myndighederne kalder sådanne dræbende hændelser for ”politimæssige forseelser” (”bavures policiéres”). Da en politimand skød Nahel i Paris d. 27. juni, blev episoden tilfældigvis filmet og hele verden fik det at se. 

         __________________________________
Hurtigere end ved tidligere hændelser bredte vreden
sig blandt fortrinsvis unge over hele landet. 
 

Allerede på den anden nat efter Nahels død, fandt der opstandslignende protester sted. Ikke kun i forstæderne til Paris, men også i Marseille, Toulouse, Lyon, Lille, Grenoble, Strassbourg, Rennes og andre byer.
Denne revolte bliver entydigt igangsat af unge folk i landets arbejder – og migrant-kvarterer. Skulle det vise sig, at revolten også formår at udvide sig til andre undertrykte dele af befolkningen, vil magthaverne blive konfronteret med et oprør, der ikke vil kunne inddæmmes af de 45.000 paramilitære politifolk, som lige nu er på gaden samt den systematiske kriminalisering af demonstranter. På nuværende tidspunkt overstiger antallet af anholdte 2000.

         _______________________

  • ”Retfærdighed for Nahel!”

Nanterre, fredag eftermiddag den 29. juni 2023
- en demo-reportage af Norma T.

" To dage efter Nahels død gik en stor ”march blanche” demonstration gennem gaderne i Paris for at mindes Nahel. Titusinder deltog ifølge medierne (ifølge politiet 6000) .
Mange mennesker fra Nanterre, selvfølgelig, men også fra hele Paris-regionen: Unge, gamle, mennesker af al slags etnisk herkomst var samlet i sorg og vrede over drabet på Nahel. 

- "Retfærdighed for Nahel”, blev der råbt mest, men selvfølgelig var der også et hav af slogans rettet mod politiet som institution. Politiet har i alt for lang tid været ansvarlig for talrige døde, regelmæssigt gentaget, og det er sørgeligt men også banalt at sige, at politiet har dræbt igen og igen på en yderst banal og ritualiseret måde.

- Under selve marchen og længe før de voldsomme konfrontationer med politiet var den kollektive stemning elektrificeret af energi og vrede, der ytrede sig i demoens hurtige tempo, men også i slogans der blev råbt igen og igen og som i løbet af marchen også dukkede op på murene.
Slogans som ”Ingen retfærdighed, ingen fred”, ”En strisser, en kugle, social retfærdighed”, ”Alle hader politiet”, ”Politiet – mordere”, ”Ned med staten, strisserne og fascisterne”, ”Strissere-voldtægtsmænd-mordere” - og sikkert nogle flere, som jeg har glemt.
Vreden rettede sig entydigt mod politiet. I hvert fald udtrykte demoens paroler en bred vifte af forskellige politiske kulturer.

- En klar alliance mellem unge fra arbejderkvartererne, erfarne antiracistiske aktivister, anarkister og autonome, som i de seneste måneder var repræsenteret i bevægelsen mod Macron-regeringens pensionsreform og sikkert en hel række andre folk.
Sådanne alliancer er ikke noget nyt.
De var der i alle de opløftende momenter i kampene gennem tiden. For eksempel i 2005 og under bevægelsen mod Socialdemokratiets arbejdsmarkedspolitik (CPE) i 2017 og under solidaritetsrevolten med ”Théo” - en 22-årig sort mand, som politiet brutalt gennembankede i Aulnay-sous-Bois (billedet nedenfor). 
Så meget til optaktdemonstrationens sammensætning og kontekst.

- Jeg vil benytte mig af lejligheden til at sige, at denne revolte har potentiale til at blive udbredt til ande befolkningsgrupper, og det
vil give magthaverne endnu større hoved-pine. Vi får brug for det, for på sigt at bringe staten og kapitalismen til fald.
Vi har brug for, at alle deltager, til trods for vores forskellighed.
For at solidariteten kan fortsætte, kan det hjælpe at tage hen til de retssager, hvor demonstranter i en hastig procedure bliver fremstillet for en domstol. Her skal vi vise vores solidaritet!

  • Styrke og mod til Nahels pårørende og alle, som kæmper! "

(kilde: Paris-Luttes.Info, 29 juin 2023 à Nanterre. Oversat og forkortet af folk fra autonom infoservice)     ________________
Fødslen af vores opstande

"Mordet på vores broder, der blev dræbt af en politikugle, har den opgivne og ghettoiserede ungdom besvaret med en kompromisløs ildflod.
I første omgang mod polititiet, derefter vendt mod alle samfundsmæssige kræfter, som er del af eksklusionen og undertrykkelsen".
(- en ven fra Nanterre’s Pablo-Picasso distrikt / Paris-Lutte.Info).  
 
Ifølge det franske Indenrigsministerium er der indsat omkring 45.000 politifolk og gendarmer. I skrivende stund er lidt over 2000 demonstranter blevet anholdt. 577 køre-tøjer og 74 regerings- og kommunale bygninger samt politistationer er blevet sat i brand, officielt er der registreret 871 brande og barrikader i gaderne.

  • Et overblik over revoltens omfangen, fra Paris-Lutte.Info:

I byen Vigneux blev byens over-vågningskameraer ødelagt. I Neuilly-sur-Marne (Paris’s østlige forstæder) blev bypolitiets køretøjer ved politi-bygningens parkeringsplads sat i brand.
Politistationer i utallige byer og distrikter er med mere eller mindre succes blevet angrebet.
I kommunerne Dammarie-les-Lys og Trappes pressede demonstranterne politiet til at forlade politistationen.
Også en del rådhuse er blevet mål for demonstranternes vrede: Såleds gik rådhusene i byerne Mantes-la-Jolie og Garges-lès-Gonnesse op i flammer. Sidstnævnte blev stormet og plyndret.


- Det samme skete med rådhusene i byerne Amiens, l’Île-Saint-Denis, Montreuil, Romainville. Busser, luksusbiler, sporvogne, kultur-centre, banker, supermarkeder og Fast-food-restauranter blev i forbindelse med konfrontationerne med politiet ødelagt og delvist plyndret.

Anti-terrorkorpset RAID
Anti-terrorkorpset RAID

Fængslet i Fresnes i de sydlige forstæder til Paris er blevet forsøgt stormet af demonstranter og statsapparatet hidkaldte anti-terrorkorpset RAID (Recherche, Assistance, Intervention, Dissuasion), der i sidste øjeblik forhindrede et masseudbrud af fangerne.
(folk fra autonom infoservice)
Kilde:Paris-Lutte.Info: Quand naissent les insurrections 

  • For fransk kyndige 

Le Monde Libertaire.net:
** Justice pour Nahel  (29. juni 2023)

Paris-Lutte.Info, d. 2. juli 2023:
** - Coordination contre la répression et les violences policières Paris-IDF

_____________

** Radio Libertaire