Boganmeldelse. Isabel Allende: Vinden kender mit navn

Da det i 2018 blev dokumenteret for offentligheden, at ved grænsen mellem Mexico og USA blev flygtninge fra latinamerikanske lande, som søgte asyl i USA, med tvang adskilt fra deres børn, blev den chilenske forfatter Isabel Allende så vred og oprørt, at hun satte sig til tasterne og skrev endnu en storslået politisk og poetisk roman.

  • ’Vinden kender mit navn’ er titlen
    på bogen, der udkom på dansk i 2023.
    Det er en bevægende fortælling til
    tiden nu, om tiden nu.

Isabel Allende Llona er en chilensk forfatter som er særlig kendt for sin magiske realisme i flere af hendes politisk yderst
vedkommende romaner. 
Hendes far er fætter til Chiles tidligere socialistiske præsident, Salvador Allende.

 

___________________________
Afsæt for denne fortælling er Krystalnatten i Wien 1938. Den nat, hvor nazibander og deres medløbere smadrede jødiske butikker, satte ild til synagoger og fordrev jøder fra deres hjem. 
Knap hundrede jøder blev dræbt og tusindvis mishandlet på det grusomste. Efter denne nats mareridt oplever den jødiske dreng Samuel Adler, at hans far deporteres til KZ-lejren Dachau og hans mor beslutter at sætte Samuel på den sidste Kindertransport til London for at redde Samuels liv.

Samuel overlever krigen og lever siden hen et langt liv, hvor han først som 80-årig erkender dimensionen af det trauma, som forfølgensen, flugten, adskillelsen fra sin familie, ensomheden og frygten har skabt i ham.    

Samuel Adler følger vi til at begynde med kun et lille stykke vej. Så dukker nye personer op i romanen. Andre mennesker, andre steder, andre livshistorier – et stort og farverigt persongalleri udfoldes i de følgende kapitler.
Som i et puslespil præsenteres vi for mange forskellige brikker, der sammensættes lidt efter lidt. Som romanen skrider fremad, bliver de forskellige livshistorier vævet tættere og tættere sammen. 

Hovedpersonen i Isabel Allendes fortælling er pigen Anita (ca.7 år), der sammen med sin mor kommer til USA som flygtning fra El Salvador. Som tusindvis af andre flygtningebørn bliver Anita skilt fra sin mor og interneret i en lejr. Siden hen anbringes hun hos såkaldte ”plejefamilier” og oplever kun svigt, mistro og seksuelle overgreb. Anita overlever ved at flygte ind i fantasiens verden og hendes redning bliver mødet med socialrådgiveren Selena, der arbejder for et netværk, som hjælper migranter i USA. 
          ________________________________________________

”Vinden kender mit navn” er ikke kun en hjerteskærende 
fiktiv fortælling om mennesker på flugt og overgreb mod børn.

Isabel Allende giver også romanens læsere viden om reelle forhold og hændelser, der har fundet sted i virkeligheden.
Vi hører blandt andet om folkemordet på den indigene maya-befolkning i Guatemala, hvor mere end 200.000 mayaer blev dræbt. (1) Vi hører om massakrer, dødspatruljer og organiseret kvindemord i El Salvador og om feministisk organiseret modstand. 

I en samtale mellem Samuel Adler og Selena hen imod slutningen af romanen sætter Isabel Allende det hele ind i et politisk nutidigt samt historisk perspektiv på denne måde:

... Jeg elsker Milosz meget (sagde Selena). Han er min elsker, trofast som en god hund, betroede hun Samuel. Han har ventet på mig i mange år. Milosz er ikke i tvivl om noget, for ham er livet enkelt, det er nok at følge de grundlæggende regler for god opførsel.
- Hvad synes han om dit arbejde med børnene? spurgte Samuel.
- Han siger, at det bør være regeringens ansvar og at man ikke kan tage imod millioner af indvandrere; vi er nødt til at bevare det land og de værdier, vi har. Men han forstår godt, at det med at adskille børn fra deres forældre er frygteligt, han kan slet ikke forestille sig, hvad han ville gøre, hvis nogen tog et barn fra ham. Han siger, det er fuldkommen uamerikansk.
- Han tager fejl, der er mere amerikansk, end man tror, Selena. Man tog slavernes børn fra dem og solgte dem. Man tog børnene fra de oprindelige amerikanere for at ”civilisere” dem i rædselsfulde statslige børnehjem. Tusindvis af de børn døde af smitsomme sygdomme og underernæring, der findes ikke nogen grave med deres navn på.
- Det er sandt, Samuel. Her er børnene kun hellige, hvis de er hvide.
 

         _______________________________________
”Vinden kender mit navn”
er en roman, som vil have os til at reflektere vores handlinger – og især det, vi ikke gjorde eller ikke gør.

Det beskriver hun således i den gamle Samuel Adlers tanker om sit eget liv:

Mens han tænkte på sin fortid, blev han sig smertelig bevidst, hvor meget tid
han havde spildt, og indså, at når han forlod denne verden, ville han dårligt nok efterlade andet end en hale af støv, som ville forsvinde med daggryets første lys. Han havde aldrig gjort noget for nogen.
Før Anita kom og bankede på døren til hans hjem, havde han i de mere end firs år, han havde levet, nøjedes med at være et passivt vidne til verden, han havde beskyttet sig selv mod usikkerheden ved at være bevidst forsigtig.
Smerten fra hans forældreløse barndom som flygtning havde gjort ham indad-vendt , han søgte tilflugt i sit liv med musikken. Nadine havde sagt, at ligegyldig-hed er en af de største synder, og at man før eller siden vil undgælde for den. Hun havde ret.
”  

Her er vi ved kernen i det, romanen vil: Bevæge os til handling, til at være noget for andre, til at turde at sætte os selv på spil for at gøre verden til et bedre sted. Fordi det er det, der gør livet værd at leve. 
(ikh./autonom infoservice)
______

Note

1) Rights Action: March 13, 2021 - 39th anniversary of Rio Negro massacres in Guatemala

autonom infoservice
Vi anmelder her en række  bøger, der har det til fælles, at de beretter om opstande og modstand mod de herskende samfundsforhold.

Se også vores kulturside med flere litteraturanmeldelser og samfundkritiske film