Retsproces i Ungarn mod tyske og italienske antifascister

Solidaritetsdemo i Milano for de fængslede antifas i Ungarn
Solidaritetsdemo i Milano for de fængslede antifas i Ungarn

Under stor mediebevågenhed startede
i sidste uge en retsproces i Budapest mod en gruppe antifascister.
15 antifa aktivister er internationalt efterlyst, anklaget for at have deltaget
i konfrontationer med nazier i februar sidste år. 3 af aktivisterne står nu for retten i Budapest og risikerer ekstremt hårde fængselsstraffe. Konfrontationerne fandt sted i februar 2023, da 2000 nazier i Budapest fejrede en årlig international ”Day of Honor"  til  minde om tyske og ungarske soldater.

 • Forhistorien
 • Øjevidneberetning bragt i det italienske dagblad ’il manifesto’
Antifascistisk manifestation i Budapest, 11. februar 2023
Antifascistisk manifestation i Budapest, 11. februar 2023

________
Forhistorien

 • "Day of Honor" i Budapest den 11. februar 2023
  i den ungarske hovedstad Budapest

Trods et officielt forbud samledes 2000 fascister i den ungarske hovedstad Budapest den 11. februar 2023 for at afholde "Day of Honor", hvor de mindes de tyske og ungarske soldater, som den 11. februar 1945 uden held forsøgte at bryde igennem Den Røde Hærs belejringsring omkring byen. 
”Æresdagen” anses for at være et af de vigtigste netværksmøder for den europæiske ekstreme højrefløj. 

Nogle hunderede ungarske antifascister, samt nogle antifas fra Tyskland, Polen, Østrig og Italien viste deres modstand mod opmarchen.

Antifascistisk modstand mod "Æresdagen" har eksisteret lige så længe som selve naziernes mindedag og har været i stand til at mobilisere på stedet ved hjælp af  et internationalt netværk.
Således måtte fascisterne flytte deres mindebegivenhed fra slottet i Budapest til en skov uden for byen, hvilket også skyldes anti-fascisternes tilstedeværelse centrale steder i byen.

 • Efter mindearrangementet strejfede grupper af nazier
  rundt i byen og forsøgte at angribe moddemonstranterne:

I forbindelse med naziernes ankomst til byen kom det til flere konfrontationer med antifascister. Ifølge politiets presseudtalelse blev 8 nazier såret.
____________
Ifølge ’Antifa-Info Budapest’ udtalte talerne ved den antifascistiske begivenhed, at "det er hele samfundets fælles ansvar at sikre, at menneskefjendtlige, masse-dræbende fascistiske ideer og racistisk nazistisk vold aldrig kan styrkes igen."

 • Retssagen mod antifascisterne

Fem af i alt 15 internationalt efterlyste antifas, der af politiet beskyldes for at have deltaget i konfrontationerne, er blevet anholdt og risikerer flere års fængsel:
Anna, Maya og Tobias fra Tyskland samt Gabriele og Ilaria fra Italien. Sidstnævnte er udnævnt som den hovedanklagede i retssagen og har siddet fængslet i Budapest siden februar sidste år under ekstreme forhold.

Budapest, d. 29. januar 2024: Ilaria blev ført ind i retssalen
Budapest, d. 29. januar 2024: Ilaria blev ført ind i retssalen
antifa demo i Budapest
antifa demo i Budapest

”Udøvet vold” mod nazierne
M
aya er varetægtsfængslet i Dresden og Gabriele i Italien.
Begge  afventer en afgørelse om udlevering til Ungarn, Anna er midlertidigt blevet løsladt indtil dommen og Tobias, der som eneste af de anklagede antifas har kendt sig skyldig er allerede blevet idømt en ubetinget dom på 3 års fængsel for at have ”udøvet vold” mod nazierne.

"Den kendsgerning, at Tobias accepterede domstolens anklage beviser, hvordan det ungarske system fungerer: De anklagede presses til at tilstå
på grund af de uhyrlige forhold de er underkastet før retssagen starter,"

- hedder det i en erklæring fra en tysk solidaritetskomité på netportalen indymedia-tyskland - ”... en retfærdig rettergang kan derfor ikke engang
finde sted. Derfor er vi absolut nødt til at forhindre udleveringen afMaja
og Gabriele og bringe Tobias og Ilaria tilbage til deres lande så hurtigt
som muligt."


 • Over 50.000 underskrifter med krav om løsladelse af fængslet italiensk antifascist

I solidaritet med Ilaria, en 39-årig skolelærer, har der udviklet sig en landsdækkende solidaritetskampagne i Italien, der anklager de ungarske myndigheder for ekstreme fængsels-forhold og kræver hendes løsladelse.  Hun har været fængslet siden februar sidste år.

Retssagen mod hende startede den 29. januar 2024 i landsretten i Budapest. Dommeren annoncerede den næste høring om 4 måneder og afviste forsvarerens krav om øjeblikkelig løsladelse af den italienske antifascist ...  

Beretning fra retssagen
mod den fængslede antifascist Ilaria S.

- fra det italienske venstreorienterede dagblad il manifesto, d. 30. januar 2024 (oversat af folk fra autonom infoservice)

Først hører du lyden af kæder, der trækkes hen over jorden. Så åbnes døren, og den første, der kommer ind, er en agent fra det ungarske politis operative afdelinger: Let camouflageuniform, pistol i siden, elefanthue på hovedet. 
Den tiltalte følger efter: Håndjern på hendes håndled, lænker på anklerne og et læder-bælte spændt om livet, hvorfra en snor er bundet fast.
Sådan kunne Giuseppe og hans kone Roberta se deres datter igen: "Som et dyr". Sidste gang de havde set hende var i midten af november, i fængslet bag glas, med et headset til at tale i.

Ilaria ser sine forældre, vender sit blik mod sine venner, der sidder bagest, og smiler. En måde at modstå de horrible forhold, som hun er udsat for i fængslet med trange rum, mus, kakerlakker, væggelus, mad af dårlig kvalitet, begrænsninger og restriktioner, der forfærder halvdelen af Europa, men endnu ikke den italienske regering.

ILARIA S., 39 år, lærer af profession, står for retten i Budapest anklaget for at
have deltaget i angrebet på tre nynazister i februar sidste år, under ”Day of Honor”. Begivenheden der siden midten af 1990'erne og fremefter har tiltrukket nostalgiske fascister fra hele kontinentet for at mindes nazierne der kæmpede mod Den Røde Hær.

 • Anklageren kræver hende idømt 11 års fængsel! 

Ikke nok med det, for Ilaria anklages derudover for at være en del af en antifagruppe kaldet ”Hammerbande”, der allerede er i fokus for forskellige efterforskninger i Tyskland og nogle gange stemples som ekstremistisk og nogle gange som terroristisk. Anklageren kræver hende idømt 11 års fængsel!  Ilaria har hele vejen igennem erklæret sig uskyldig og gør det også i retssalen over for dommer Jozsef Sòs.

Budapest, d. 29. januar 2024 Ilaria blev ført ind i retssalen
Budapest, d. 29. januar 2024 Ilaria blev ført ind i retssalen

Anklageren læser papirerne med anklagerne op. Udspyder det ene ord efter det andet næsten i stakkato og stopper ikke, selv når Ilarias tolk beder hende om det.  

Det generelle klima i retssalen virker dog ret hjerteligt. Bare for meget! De tilrejsende fra Italien, interessen fra nogle humanitære organisationer og de tilstedeværende kameraer må have stimuleret værterne til at vise sig som åbne og tilgængelige protagonister af retsstaten og informationsfriheden.

I domstolens stueetage er sikkerhedskontrollen meget løs, og det er overraskende at finde anvisninger på væggene for at nå frem til retslokalet på både tysk og italiensk. Embedsmændene og sikkerhedsfolkene viser sympati, laver vittigheder på italiensk, og der er endda en tolk til rådighed for offentligheden.

Denne venlighed underminerer dog ikke barskheden i en fest, der følger det gamle italienske inkvisitoriske ritual: Der er en enkelt dommer til at tage stilling til ret alvorlige fakta og med magten til at handle ”ex officio” ( 'af embedets pligt') for at opnå nye beviser.

En anden tiltalt, tyskeren Tobias E., havde kort forinden overrasket alle ved at erkende sig skyldig. Han blev ikke anklaget for specifikke hændelser, kun for at tilhøre antifagruppen ”Hammerbande”.
Dommeren Sòs giver ham så tre års fængsel, hvoraf et allerede er afsonet.
En anke vil følge både fra hans forsvarer (som måske håbede på en mild dom og øjeblikkelig løsladelse af Tobias) og fra anklagemyndigheden, der er utrolig utilfreds med de seks måneder, som dommeren trak fra anklagemyndighedens krav om 3½ års fængsel. 

Den tredje anklagede, Anna C., er den eneste, der ikke er lænket eller bevogtet af betjentene: også hun erklærer sin uskyld, og retssagen vil også fortsætte for hende sammen med Ilaria.
De tre antifascister blev anholdt sammen den 11. februar for et år siden, mens de sad i en taxa.
I alt varer afhøringen tre en halv time, Ilaria og Tobias forblev i lænker hele tiden, men håndjernene på hendes håndled blev løsnet, fordi hun blev betragtet som "mindre farlig" end ham. De tiltaltes udgang af retssalen er lige så dyster som indgangen: Meget små skridt på grund af deres lænkede fødder, betjentene der gør plads. 

Solidaritetsdemo i Milano for de fængslede antifas i Ungarn
Solidaritetsdemo i Milano for de fængslede antifas i Ungarn

Ilaria har tid til at smile en sidste gang til sine forældre og forsvinder så bag en dør, omgivet af betjente iført elefanthuer. Retsmødet udsættes til 24. maj: En meget fjern dato for en retssag, hvor det vil være nødvendigt at lytte til flere vidner, herunder de angrebne nynazister og se overvågningsbillederne, hvori efterforskerne angiveligt genkendte Illaria.

Uden for bygningen siger Ilarias venner farvel. Forældrene forbereder sig på at fortsætte deres kamp: I formiddag skal de endelig se ambassadøren i Budapest, så vender de tilbage til Italien. Her håber de at kunne bringe Ilaria tilbage på den ene eller anden måde.

___
Kilder
dagbladet il manifesto, d. 30. januar 2024 , printudgave
antifa-info.net ,d. 15. februar 2023