Castor-atomtransport stoppet

Søndag aften ved 20:30-tiden stoppede Castor-transporten med 11 højtradioaktive beholdere omtrent 30 km fra atomdepotet i Gorleben. Politi- styrken kapitulerede derved for de massive blokader på togskinnerne. 

Dagen før demonstrerede op til 50.000 mennesker i Splietau ved byen Dannenberg. Bønderne deltog med over 150 traktorer. Det var det højeste antal demonstranter i Wendland-antiatomkraftmodstandens 30-årige historie.

Søndag aften ved 20:30-tiden stoppede Castor-transporten med 11 højtradioaktive beholdere mellem landsbyerne Seedorf og Gut Horn i nærheden af  banegården i den lille landsby Dahlenburg. Beliggende mellem Wendlands største by Lüneburg og Dannenberg, omtrent 30 km fra atomdepotet i Gorleben.

Søndag ved 23-tiden kapitulerede så politistyrken for de massive blokader på togskinnerne, som blev gennemført af omkring 7000 atomkraftmodstandere på mindst fem forskellige steder.

Politiet udtalte til de tilstedeværende mediefolk, at de først vil forsøge at få Castor-transporten igang igen mandag morgen. Imellemtiden har politiet med Nato-pigtråd indhegnet hele atomtoget, der er standset lige foran et beboet hus, ti meter foran dagligstuen.

På dette tidspunkt var Castor-transporten allerede blevet stoppet adskillige gange og var mindst 12 timer forsinket.

Bøndernes traktor-blokader

Søndag, ved 23-tiden: Ifølge Castor-tickeren blokerer bønder indtil imorgen med deres tunge traktorer samtlige indfaldsveje til Gorleben for at forhindre den videre transport af Castorbeholdere med trailere fra Dannenberg til Gorleben.

Aktivister underminerer 500 meter af banelegemet  

Hele tiden opererer mobile Castor-schottern grupper langs ruten for at underminere banelegemet ved at fjerne stenene.

Søndag eftermiddag lykkedes det for tusinder af Castor-schottern – aktivister at undergrave omkring 500 m af banelegemet ved Hitzacker. Det var her, politiet satte ind med vandkanoner, knipler, tåregas og peberspray. Et ukendt antal atomkraftmodstandere blev såret. En kvinde så alvorligt at hun måtte transporteres til et hospital med en redningshelikopter.

Politiets brutale indsats

Politiledelsen for de omkring 18.000 mobiliserede politifolk er i de tyske medier blevet massivt kritiseret på deres brutale fremgangsmåde hele søndagen igennem. Stik imod den udmeldte "de-eskalations- holdning" fra deres side. Noget som både nyhederne i DR og TV2 i deres småreportager negligerede...

(autonom info-service)

   kilder:

Mindet om den dræbte atomkraftmodstander Sebastién Briat

Sebastién Briat
Sebastién Briat

Den 7. november 2004 blev den franske atomkraftmodstander Sebastién Briat kørt over og dræbt af Castor-atomtransporten. Smerten og sorgen over hans tragiske død er også seks år efter stadigvæk nærværende. Aktivister fra Wendland har for nyligt mødt nogle af Sebastiéns kammerater i Frankrig.

I en radioreportage fortæller de om samtalerne, der handlede om chock, sorg, savn, solidaritet og statsadvokturens forsøg på at kriminalisere aktivisterne.