Hollands venstrefløj tager kampen op mod højrepopulisterne

Da den hollandske højrepopulist Pim Fortuyn i 2002 blev myrdet af en militant økoaktivist, argumenterede højrefløjen med, at økoaktivister som bekendt er venstreorienterede og deraf fulgte, at man gjorde venstre- fløjen politisk ansvarlig for mordet på Fortuyn.

Reaktionen kom prompte: Offentligheden vendte sig massivt imod venstrefløjen. 

  • ”Vi var fuldstændigt i defensiven. Vores traditionelle strategier fungerede dårligere og dårligere” siger Job fra den hollandske Antifascistisk Aktion, ”Antifascistische Aktie”, i et interview til ”Dutch TV”.
    Ud fra den erkendelse skabtes avisen ”Lonsdale News” med fokus mod højreekstremisme. 
Geert Wilders
Geert Wilders
  • En fælles europæisk bevægelse imod Islam: ”Vores bus har ikke længere nogen ruder og det muslimske og venstreorienterede afskum derovre forsøger at angribe os”.

Talspersonen fra English Defence League (EDL) stod på sit podium og beklagede overfor landets største dagblad, De Telegraf, de dårlige betingelser for sin optræden i Amsterdam den 30.oktober 2010.
Manifestationen var organiseret af den islamofobe Dutch Defence League – DDL (1) for at ytre støtte til den højreekstremistiske populist Geert Wilders.(2)  Man havde proklameret, at ca. 1000 Wilders sympatisører ville deltage i manifestationen.
I realiteten deltog omkring 50 personer. Deriblandt højrepopulister fra England, Frankrig, Norge, Østrig og Tyskland. De arbejder på at skabe en europæisk bevægelse. Deres fælles fjendebillede er islam, især indvandrere fra muslimske lande.

Talspersonen fra English Defence League (EDL) stod på sit podium og beklagede overfor landets største dagblad, De Telegraf, de dårlige betingelser for sin optræden i Amsterdam den 30.oktober 2010.
Manifestationen var organiseret af den islamofobe Dutch Defence League – DDL (1) for at ytre støtte til den højreekstremistiske populist Geert Wilders.(2)
Man havde proklameret, at ca. 1000 Wilders sympatisører ville deltage i manifestationen.
I realiteten deltog omkring 50 personer. Deriblandt højrepopulister fra England, Frankrig, Norge, Østrig og Tyskland. De arbejder på at skabe en europæisk bevægelse. Deres fælles fjendebillede er islam, især indvandrere fra muslimske lande.

Deres forbillede, Geert Wilders, vil i de næste år reducere indvandringen fra muslimske lande til Holland med 50 procent. Et mål han allerede er blevet enig med den kristlig-demokratiske liberale mindretalsregering om.

  • Fiasko for højrepopulisterne

Fiasko for højrepopulisternes internationale arrangement. Myndighederne i Amsterdam havde placeret højreekstremisternes manifestationen den 30.oktober i ingenmandsland langt ude i havneområdet.
Skønt en del antifascister blev tilbageholdt af politiet på vejen derud, lykkedes det for nogle at komme frem og forstyrre Dutch Defence League’s manifestation.
Antifascisterne og lokale beboere sørgede med fløjtekoncert og blokader for, at mødet blev både kaotisk og hektisk.
Højrepopulisternes arrangement blev i samtlige medier fremstillet som en ren fiasko.
Vi vil vise, at sådanne grupper ikke er velkommen i Amsterdam“, sagde Job fra den hollandske Antifascistiske Aktion ”Antifascistische Aktie” (3) i et interview til hollandsk TV et par dage før racisternes manifestation:

  • Racistisk højreskred i dele af befolkningen

I 1990erne var det væsentligt nemmere at forhindre højreekstremistiske opmarcher. Næsten alle nazidemonstrationer blev forbudt af myndighederne. Modstanden mod nazierne var stærk og de havde intet juristisk know-how bag sig. I 2001 klagede nazierne for første gang over et forbud mod deres anmeldte demonstration – og de vandt sagen i retten.
Siden da finder der gennemsnitligt 8 nazidemos sted i Holland hvert år. Samtidig hermed er der sket et skred i den offentlige mening omkring temaet indvandring. I januar 2000 offentliggjorde sociologen Paul Scheffer, en prominent socialdemokrat på partiets højrefløj, en artikel om det multikulturelle samfunds fiasko og udløste dermed en højrepopulistisk debat om integration og islam.

  • ”Vores traditionelle strategier fungerede dårligere og dårligere..”

Da højrepopulisten Pim Fortuyn (4) i 2002 blev myrdet af en radikal økoaktivist, argumenterede højrefløjen med, at økoaktivister som bekendt er venstreorienterede og deraf fulgte, at man gjorde venstrefløjen politisk fuld ansvarlig for mordet på Fortuyn.
Resultatet blev, at brede dele af befolkningen vendte sig imod venstrefløjen. ”Vi var fuldstændigt i defensiven. Vores traditionelle strategier fungerede dårligere og dårligere” siger Polak, talsmand fra ”Antifascistische Aktie”. Ud fra den erkendelse skabtes avisen ”Lonsdale News” – mod højreekstremisme og ”Antifascistische Aktie” satte alle kræfter ind på at give højreskredet i Holland modstand.

  • ”Giv ikke angst og had en stemme”

I år har antifascisterne igen og igen forstyrret valgkampen for Wilders parti »Partij voor de Vrijheit« (PVV). Plakater med sloganet ”Giv ikke angst og had en stemme” er blevet sat op rundt omkring i mange hollandske byer. 20.000 klistermærker med påskriften ”Stop Wilders” er blevet trykt og sendt i alle retninger af landet. Aktivister fra byen Nijmwegen organiserede en kampagne med titlen:”Wilders udvis også dig selv!”
I korte tekster blev det påpeget, at PVV ikke varetager ”den arbejdende befolknings interesser”, men derimod kræver en neoliberal skattepolitik, som kun kommer de rige til gode. Derudover gjorde aktivisterne opmærksom på, at Wilders program også indeholder nedskæringer på hjælpeforanstaltninger ifm. abort og det vil ramme de ikke-velhavende kvinder.

Ved de kommende regionalvalg i marts 2011 vil antifascister organisere en kampagne imod Wilders parti - PVV. Ifølge vurderinger fra ”Antifascistische Aktie” (AFA) skyldes Geert Wilders popularitet først og fremmest hans permanente præsens i medierne.
”Hvis PVV bliver større ved de kommende regionalvalg, kan Wilders miste sin benhårde kontrol med partiet. Da vil der opstå interne modsætninger og brudflader, som vi vil benytte os af ” , konkluderer AFA på deres hjemmeside.

(julie/ autonom infoservice)

antifa medie
antifa medie
  • Noter

1) Se Dutch Defence League’s website på hollandsk

2)  AFA-Nederland.org http://www.afanederland.org/

3)  Video af DR-deadline om Geert Wilders besøg i Danmark

4) Lijst Pim Fortuyn (LPF) var en højrepopulistisk, stærkt racistisk bevægelse, der eksisterede fra 2002 til 2007. I starten fik LPF 17 procent af stemmerne ved parlamentsvalget i 2002 og deltog med fire ministerposter i en højrekonservativ regering. Listens grundlægger Pim Fortuyn blev myrdet af en militant dyreværnsaktivist ifm. med en valgkamp. Efter at Lijst Pim Fortuyn ved parlamentsvalget i 2006 mistede samtlige af deres mandater, opløstes listen igen.

  • Relateret
Hollands ekstreme højrefløj i medvind
* Cracking the movement - Some history on Dutch squatting (English)