Homs: Stemmer fra en sønderbombet by

"TO BE OR NOT TO BE" -  demo imod Assad i den syriske by Idlib
"TO BE OR NOT TO BE" - demo imod Assad i den syriske by Idlib

Via You Tube, blogs og Skype råber folk fra den syriske by Homs deres vrede og fortvivlelse ud til verden.  

Siden den 3. februar i år har Assad-regimet fyret raket efter raket ind i de af oprørerne kontrollerede bydele som Baba Amr, Chalidija, Bab Tudmor og al Ansar. Over 3000 raketter er blevet affyret alene mod byen Homs og har dræbt flere hundrede mennesker – børn, unge og gamle.

Der findes ikke en eneste gade i byen, som ikke er dækket med murbrokker fra de sammenstyrtede huse. ”Assad-regimet vil dræbe os alle, fordi han ønsker, at ingen senere skal kunne berette om, hvad der skete her”, udtaler de rædselsslagne beboere til de få udenlandske journalister, der holder ud sammen med de beboere, der ikke kan eller tør at flygte ud af byen.

Bomberegn over  Bab Tudmor - kvarteret i Homs
Bomberegn over Bab Tudmor - kvarteret i Homs
Rami as-Syyids
Rami as-Syyids

Blogger Rami as-Syyids appel fra Baba Amr i Homs:

”Jeg vil aldrig tilgive jer jeres tavshed”

”Kvarteret Baba Amr lever i frygt for at blive fuldstændig udslettet. Jeg vil aldrig tilgive jer jeres tavshed. I har lovet os hjælp, men jeres ord alene hjælper os ikke, vi har brug for handling. Vores hjerter vil altid være hos dem, som kæmper for friheden med deres liv som indsats.

I må overalt gå på gaden – i Syrien og i udlandet. Vi behøver jeres demonstrationer foran de syriske ambassader rundt omkring i verden. Hvis der ikke sker noget, vil bydelen Baba Amr snart ikke længere eksistere. Jeg regner med, at dette er min sidste meddelelse og ingen vil tilgive dem, som bare taler, istedet for at hjælpe os.” Ramis blog  

Aktivist i Homs mediecenter:

”Vi kæmper for, at verden ikke glemmer os”

Abu Hanin, 31 år, gift, har to små børn: ”Egentlig er jeg repræsentant for luksusparfumer og har rejst rundt i hele verden: Indien, USA, Frankrig og Golfen. Nu er jeg sammen med 16 andre kammerater aktiv i mediecentret i Baba Amr - bydelen i Homs, hvor vi kæmper for, at verden ikke glemmer os.

Angreb på mediecentret i Homs
Angreb på mediecentret i Homs

Jeg vil ikke, at dette forbandede regime udrydder min familie. Jeg beroliger mig selv med at tro på, at sålænge vi bliver ved med at snakke med journalister og uploader videos til internettet, sålænge kan Assad ikke føre sin offensiv til ende. Det er derfor vi risikerer vores liv. To af mine venner omkom for tre dage siden: Rami as-Sayyid og Basil as-Sayyid. En snigskytte skød dem, mens de var på gaden og filmede". kilde: Skype-Interview med Det tyske ugemagasin Der Stern 10/2012.

Video på youTube: Kvinde fra Homs: 

”En snigskytte skød min femårige datter for øjnene af mig”

”Assads shabiha-milits stormede skolen, hvor vi søgte tilflugt, eftersom de havde beskudt vores hus med raketter. De dræbte min nabos børn for øjnene af mig. Så sagde de til mig, at jeg havde 30 minutter til at forsvinde sammen med mine tre børn. Vi løb fra gade til gade, fra hus til hus, overalt blev der skudt. En snigskytte skød min femårige datter for øjnene af mig. Oh,


Syriens despot Basher Assad
Syriens despot Basher Assad

Bashar, du har dræbt mit barn. Ville et femårig barn angribe dig? Hvad har dette pigebarn gjort dig? Hvad vil du gøre, når dine egne børn bliver slået ihjel? Da revolutionen startede, havde jeg seks børn. Nu er der kun to i live. Oh, Bashar - frygt Gud. Hvad har børnene gjort dig? Må Gud ødelægge dig og din klan!”

Bloggeren Razan Zeitouneh og hendes venner føler sig svigtet af Vesten:

”Hvis europæerne virkelig ville hjælpe det syriske folk, så skulle de offentligt og massivt organisere humanitær hjælp ..."

Razan Zeitouneh
Razan Zeitouneh

Razan Zeitouneh er blogger og menneskerettigheds- advokat. Hun er en af de international kendeste stemmer fra den syriske opposition. I mange måneder har hun levet under jorden. For nogle uger siden meldte hun sig til offentligheden fra et eller andet sted i Damaskus. Som mange andre intellektuelle fra den syriske opposition er hun bekymret over, at støtten til oppositionen lige nu især kommer fra Golfstaterne.

”Regeringerne i Saudi Arabien og Quatar var før revolutionen Assads allierede. Nu fører de sig frem som advokater for frihedskæmperne i Syrien. Selvom de slet ikke vil vide af demokrati og frihed i deres egne lande”, siger Razan Zeitouneh.

Zeitouneh og hendes venner føler sig svigtet af Vesten. ”Hvis europæerne virkelig ville hjælpe det syriske folk, så skulle de offentligt og massivt organisere humanitær hjælp og sørge for, at hjælpen når frem til de lidende. Istedet gemmer de sig bag nogle hjælporganisationer, der fuldstændigt ukoordineret smugler et par medikamenter ind i landet. Det er tåbeligt og fjollet”, skriver hun i sin chat” .

kilde: Skype-interview med journalister fra det tyske ugemagasin Der Stern, 9/ 2012

Relateret: nobelwomensinititive.org

VideoYouTube

Læge ”Muhammad” i Baba Amr: ”Bydelen, hvor sågar moskeerne bliver bombarderet”

”Denne dreng er 15 år , lige ved siden af ligger hans far. Begge døde idag, af kvæstelser de fik, da deres hus blev bombarderet. Vi ville forsøge at redde dem, men vi havde ingen plads til rådighed længere. Kun med Guds hjælp kan vi blive ved med at forsvare os. Jeg måtte behandle dem i bilen, men jeg kunne ikke redde deres liv. En granatsplint havde ramt


drengen i brystet. Han havde massive blødninger i højre lunge. Faren blev ramt i overlåret. Vær venlig at lave filmoptagelser fra gaden, således at folk er klar over, at vi befinder os i Baba Amr. Bydelen, hvor sågar moskeerne bliver bombarderet. Vi har bragt de mange sårede derhen, men ikke engang her er vi i sikkerhed længere. Vi ved simpelthen ikke, hvor vi skal tage hen....”.

Folk i Baba Amr hilser Røde Halvmåne velkommen
Folk i Baba Amr hilser Røde Halvmåne velkommen

Baba Amr i Homs: ”al-Dschidd”, far til fem børn, kok og grøntsagshandler:

"De forhører og torturerer sågar børn for at få informationer om os".

”Jeg har to drenge og tre piger. Min ældste er elleve år, den yngste er et år gammel. Skønt min kone og mine børn lever her i bydelen, har jeg ikke set dem i næsten to måneder. For at komme frem til dem, må jeg krydse fem store gader. På grund af Assads snigskytter er det ikke muligt.

Selv hvis de kunne, så vil jeg ikke, at min familie forlader Baba Amr. Skønt kvarteret hver eneste dag bliver beskudt med granater og raketter , er det her det mest sikre for dem. Kun Gud ved, hvad Assads bødler vil gøre med dem, hvis de finder ud af, at det er min familie.

"JES!!"
"JES!!"

Den hemmelige tjeneste ved selvfølgelig, hvem jeg er og at jeg uploader videoer på internettet. De forhører og torturerer sågar børn for at få informationer om os. Hvis du vil sende din familie i døden, så overgiv dem til Røde Halvmåne (den arabiske pendant til Røde kors, bemærkning af autonom info-service), som sidste fredag (24.februar) første gang fik lov til at evakuere mennesker ud af Baba Amr. De sårede, som blev bragt til Al-Amin –hospitalet, blev straks ved ankomsten til hospitalet kontaktet og fastholdt af Assads bødler...

Området omkring vores feltlazaret i Baba Amr blev sidste lørdag (25. februar) angrebet af omkring 50 raketter, men til al held ikke ramt. Samme dag opdagede folk i området omkring Dsilani-moskeen i al-Mudshaddara gaden en mærkelig gaslignende lugt. Tre mennesker fra netop dette område blev indleveret i feltlazarettet med alvorligt åndedrætsbesvær. De døde senere af kvælning...

”Når du ikke er medlem af Assads Baath-parti, er det ligesom du ikke eksisterer”

Da folk startede med at protestere mod regimet, tilsluttede jeg mig med det samme. Jeg selv har også meget længe været udsat for myndighedernes umyndiggørelse. Jeg er kok og har arbejdet i udlandet og sparet penge op. For syv år siden vendte jeg tilbage til min fødeby Homs for at åbne en restaurant. De opsparede penge skulle bruges til det. Så måtte jeg erhverve mig en erhvervstilladelse. Men den var dyrere end selve restauranten. Derfor har jeg åbnet en grøntsagsbutik istedet for. Alligevel blev jeg tvunget til at betale 1000 dollars om måneden for min grøntsagshandel. Når du ikke er medlem af Assads Baath-parti er det ligesom du ikke eksisterer”. Kilde: Skype-interview, Der Stern 10/2010.

(autonom info-service)

_________

Den britiske journalist Marie Colvin blev dræbt i Homs den 22. februar 2012. Samme skæbne led den franske fotograf Remi Ochlin: