”... at mærke adrenalinen ved at gøre noget ulovligt”

Christian Zwettler
Christian Zwettler

INTERVIEW med Christian Zwettler – tidl. bz’er og venstreradikal bankrøver  

_______________________

Efter Mogen Voldens ”Storbyindianer” er Christian Zwettlers selvbiografi ”Jeg revolutionær”, der udkommer den 29.marts, det andet tidsdokument fra venstreradikale oprørere med udgangspunkt i bz-bevægelsen i 1980´ernes København.

  • I interviewet opridser Christian konturene af et liv i opposition til den borgerlige moral og magtforholdene i samfundet.
Christian i solidaritetsdemo for guerillagruppen MRTA i Peru, København 1997
Christian i solidaritetsdemo for guerillagruppen MRTA i Peru, København 1997
  • Kan du kort introducere dig overfor yngre kammerater, der ikke kender dig?

Christian: Jeg vil være ukendt for de fleste i 2012, men tilbage i 1980′erne og 1990′erne var jeg en af de mest yderligtgående venstre- radikale. Jeg er født 1966 i Köln i Vesttyskland.

Fra 1979-1998 var jeg aktiv revolutionær. Jeg boede bl.a. i det besatte hus ”Kapaw” på Østerbro i København, i et af de besatte huse i Hafenstrasse i Hamburg og deltog i BZ i Norge... Jeg deltog i adskillige aktioner - såsom hær-værk, gadekampe, vold mod fascister, folkevalgte politikere og politi, besættelse af Folketinget og af EU parlamentet samt en ambassade og et ministerium og Direktoratet for Udlændige. Jeg deltog også i flere andre militante aktioner og et væbnet bankrøveri... (1)

  • Når du kigger tilbage i tiden, hvilke 3 politiske begivenheder har særligt betydet noget for dit liv?

Christian: * Mordet på byguerillagruppen Rote Armé Fraktions (RAF) fremtrædende medlemmer Andreas Baader, Gudrun Ensslin og Jan Carl Raspe i Stammheim fængslet i Stuttgart, 1977

* Barrikadekampene omkring de besatte huse i Hafenstrasse i Hamburg, 1987

* Løsladelsen af Nelson Mandela og stop for apartheid systemet i Sydafrika, 1994

Nyborg statsfængsel 1994
Nyborg statsfængsel 1994
  • ..... og hvilke tre kunne du godt have undværet?

Christian: * At jeg blev anholdt i næsten alle de aktioner, jeg deltog i. Husk altid, du har altså gjort en FEJL, hvis du kommer i fængsel. De kloge revolutionære har aldrig været i fængsel.

* At Pia Kjærsgaard og andre racister, fascister... nogensinde blev født.

* At Enhedslisten blev stiftet istedet for en revolutionær hær ...

  • Hvad synes du, er forskellen på venstrefløjen i dagens Danmark og i 1980´erne / 1990´erne?

Christian: I 1980’erne og 90’erne var der autonome, antiimperialistiske og revolutionære grupper, som stod for et reelt alternativ til kapitalismen og ikke kun Enhedslisten, som støtter S, SF og RV og egentlig ikke bryder med det kapitalistiske system.  

  • Hvor står du selv idag? Hvad har du bibeholdt af dine holdninger fra kampårene og hvad har du lagt bag dig?

Christian: Dengang lyttede jeg ikke til andre og tænkte selv. Idag lytter jeg til andre og tænker stadigvæk selv ! Så jeg har bibeholdt det at tænke selv, og har lagt bag mig ikke at lytte til andre.

  • Den 29. marts udkommer på forlaget Peoples Press din selvbiografi med titlen "Jeg revolutionær". Kan du fortælle lidt om bogens indhold?

Christian: Den handler bla. om fascinationen af det forbudte. Energien i et ungdomsoprør, en gadekamp, et bankrøveri, det at mærke adrenalinen ved at gøre noget ulovligt. En afstandtagen fra det etablerede.

Gennem tiden er alt, hvad der er farligt, ofte blevet normen efter et stykke tid. Det farlige er i en ligning med det normale altid forud for sin tid.

- Det er en af grundene til, at typer som mig, der føler sig hævet over loven ikke bare karakteriseres som frisindede, men også som avantgardistiske. Og netop det at være forud for sin tid er en af de ting, mange mennesker konstant stræber efter.

- Derfor kobles det moderne sammen med ikke at være helt tilpasset normerne og reglerne. Selvom jeg på ingen måde har taget afstand fra mine tidligere handlinger, så har min fortid ikke påvirket mit liv i nævneværdig grad, fordi du bestemmer jo selv, om du fortryder eller er stolt af dine handlinger. Læs bogen og døm selv !

  • Vil du mene, at din biografi kan fomidle noget til den nye generation af antikapitalistiske aktivister?

Christian: Nej, det vil jeg heller ikke, fordi ’who the fuck is Christian Zwettler?’. Jeg vil med min historie bidrage til, at folk tænker selv, og lader være med blot at tænke og sige, hvad andre mener. Det må og skal du klare selv, så har du et godt liv og verden har nogle frie mennesker istedet for slaver !

Tak for interviewet, Christian.

(al./ autonom infoservice)

  • Christian om sig selv

" Jeg har tilbragt i alt 4 år i forskellige fængsler; i England, Tyskland, Belgien og Danmark. Jeg har besøgt og skrevet med fængslede kammerater fra RAF i Tyskland, Action Directe i Frankrig og Brigate Rosse i Italien. Så har jeg rejst en del - bl.a. til Cuba, Syrien, Libanon, Jordan, Irak, Nordirland, Baskerlandet, DDR, de fleste steder i Vesteuropa, hvor jeg deltog i masser af politiske møder, demonstrationer, militær uddannelse og aktioner.

Omkring 1999/2000 var jeg founder/producer bag Radio Rosa programmet ”Hold kæft Danmark”, med gæster som bl.a. Mads Mikkelsen, Jørn Jønke Nielsen, Zlatko Buric, Camilla Miehe Renard og Nikolaj Coster Waldau. Sideløbende har jeg arbejdet freelance for forskellige journalister (bl.a. DR Dokumentar), og var PR ansvarlig for provo-kunstnere som Hornsleth, GIAZ....

I 2001-2010 var jeg socialarbejder for socialt belastede unge, franchisetager i The Bagel co., butikschef i Emmery´s, dørmand på Café Rust, egen bagelshop BagelPusher på Nørrebro, egen sportsmassageklinik på Østerbro.

I 2011 er jeg begyndt på et nyt kapitel i mit liv og i samarbejde med journalisten Lars Borking har jeg lavet min selvbiografi, som udkommer 29. marts 2012 på Forlaget People’s Press. I dag er jeg strategist og foredragsholder."

_________________________________

"Jeg revolutionær" , 300 sider, People’s Press. DKK 249,95

  • Christian Zwettler "Jeg Revolutionær" gæst i TV Lorry Lounge Tirsdag den 27.3. kl.13.50.