Tidsdokument. 1948: Israels dannelse og palæstinensernes fordrivelse

Den 14. maj 1948, blev staten Israel grundlagt.

For palæstinenserne betød det begyndelsen på ”NAKBA” - "katastrofen", der førte til øde læggelse af over 400 landsbyer og fordrivelse af 750.000 palæstinensere fra deres land.  Igennem 64 år har palæstinenserne kæmpet for befrielsen af Palæstina.  

  • Hvad skete der i 1948 i Palæstina?
  • Video:
    Den israelske historiker Ilan Pappe analyserer "The Nakba of Palestine"

 

@PFLP-grafikeren Marc Rudin
@PFLP-grafikeren Marc Rudin
  • Erez Israel

De jødiske bosættere proklamerede den 14.maj 1948 staten Erez Israel "landet Israel" for dannet. Statsdannelsen skete hen over hovedet på den arabiske del af Palæstinas befolkning og udløste i 1948 en væbnet konfrontation mellem Israel og de arabiske landes dårligt udrustede og indbyrdes konkurrerende hære. Krigen endte som bekendt med Israels militære sejr.

  • Etnisk udrensning af palæstinensere

Zionisternes "Plan Dalet" om etnisk udrensning af palæstinensere fra visse områder blev realiseret: Massefordrivelsen af palæstinenserne blev indledt med massakren i Deir Yassin. Den 9. april 1948 myrdede enheder fra de zionistiske undergrundsgrupper Irgun og Lehi 254 kvinder, børn og mænd i landsbyen nær Jerusalem.

Blodbadet fik den ønskede effekt : Titusindvis af palæstinensere flygtede fra deres hjem i frygt for flere terroraktioner og massakrer.

Menachem Begin, daværende leder af Irgun og senere Israels statsminister og fredsnobelpristager, retfærdiggjorde massakren mange år efter ved at mene, at Isreal i dag ikke ville være nogen stat uden "sejren" i Deir Yassin.

  • Dødsmarchen

I juli 1948 blev 70.000 palæstinensere i sommerhede, uden føde og vand, drevet ud af deres huse i Lydda og Ramleh til det, der blev kendt som dødsmarchen. Men dermed var de etniske udrensninger ikke afsluttet.

Juli 1948: Palæstinensiske kvinder og børn på flugt
Juli 1948: Palæstinensiske kvinder og børn på flugt
Galilæa
Galilæa

Tusindvis af palæstinensere - israelske statsborgere - blev i 1956 fordrevet fra Galilæa. Og flere tusinde kom til, da Israel besatte Vestbredden og Gazastriben. Krigsflygtninge har efter international retskonvention og i kraft af FN-resolution nr. 194 ret til tilbagevenden eller til en kompensation. Israel har aldrig anerkendt denne ret.

Ialt blev omkring 400 palæstinensiske landsbyer slettet med jorden og omkring 750.000 palæstinensere flygtede fra zionisternes terror. Israels store territoriale udvidelser gik langt ud over FNs oprindelige delingskoncept. Igennem 64 år har palæstinenserne kæmpet for befrielsen af Palæstina.

(autonom infoservice)

Baggrundsartikler:

Relateret

  • Den i juli 1972 i Beirut myrdede revolutionære palæstinensiske forfatter Ghassan Kanafani