Exit for kunstnerprojektet TACHELES i Berlin

Tacheles, tirsdag morgen
Tacheles, tirsdag morgen

Rydningen af kunstnerprojektet TACHELES i Berlin-Mitte tirsdag den 4. september 2012 formaliserede blot enden på et oprindeligt stort anlagt basisdemokratisk kunstprojekt.De fleste kunstnere i Tacheles havde på dette tidspunkt forlængst forladt huset og er draget videre til nye fælles projekter, som for eks. et stort gammelt bryggeri i bydelen Neuköln.

TACHELES - En håndfuld kreative folk bz’atte i februar 1990 et varehus i Berlin – Mitte.
TACHELES - En håndfuld kreative folk bz’atte i februar 1990 et varehus i Berlin – Mitte.

220.000 underskrifter lige til papirkurven

Tirsdag morgen den 4. september overgav en af de tilbageblevne kunstnere 220.000 protestunderskrifter mod lukningen af Tacheles. Disse vil med al sandsynlighed vandre direkte ned i den tilstedeværende fogeds papirkurv.

Da der igår morges var indkaldt til støttedemo for Tacheles, dukkede der blot 50 mennesker op. De dannede en symbolsk menneskekæde og de tilstedeværende politidelinger lod dem ugeneret gøre det.

”Her bedrives kunstrov under politibeskyttelse”

Et par timer senere overlod Martin Reiter, Tacheles’ ansvarlige overfor kommunen, husets nøgler til fogeden. Han vendte sig til de få støtter, der var troppet op og sagde ifølge dagbladet TAZ (4.09.12) ”Her bedrives kunstrov under politibeskyttelse” . Martin Reiter opfordrede den socialdemokratiske borgmester Klaus Wowereit til at tage sin hat og træde af . Således sluttede en æra for kunstnerhusprojektet Tacheles denne sensommermorgen.

Kort historisk overblik

En håndfuld kreative folk bz’atte i februar 1990 et varehus i Berlin –Mitte. Bygningen var tom og stod til nedrivning. Det var de vilde år omkring murens fald og indlemmelsen af DDR i den vesttyske stat.

Tacheles overlades til partyfolk - de såkaldte ”pubcrawls”

Snart arbejdede mere end hundrede kunstnere i det kæmpestore hus. Der opstod teater, musik – og danseclubs i kælderen, biograf på loftet, party- og forsamlingsarealer i baggården. Denne fase var præget af basisdemokratiske beslutningsprocesser blandt brugerne af Tacheles.

Dette var stort set forbi omkring år 2002. Kunstnerfællesskabet Tacheles var blevet håbløst uenig ift. formål og organisering af projektet. Konflikterne udartede sig bl.a. i en bunke retssager mod hinanden. Til sidst var kunstnerprojektet mere eller mindre overladt til turister og til partyfolk, de såkaldte ”pubcrawls”, - og efterhånden omgivet af dyre cocktailbarer og luksusrestauranter. 

Modstand mod byfornyelsen for velhavende

Omkring 40 kunstnere forsøgte for nogle år siden at vende denne nedgang ved at genbz’atte huset. Forsøget på at udvikle Tacheles som et modstandssymbol imod gentrificering mislykkedes. Tacheles var på dette tidspunkt allerede for isoleret fra resten af de alternative bymiljøer. På trods af det lykkedes det at mobilisere


talrige sympatisører ved de første rydningsforsøg. 15.juli 2011: Private vagtmænd trænger ind i Tacheles og ødelægger en del af inventaret, mens politiet ser passivt til ... (se video th.)

Ingen elektricitet og mennesketomme arealer

For nogle måneder siden købte en advokat en del af de tilstedeværende kunstnere, der var i besiddelse af en kommunal kontrakt, ud af huset. Mens dem uden kontrakt via retssager blev smidt ud af huset. Til dels med fysisk vold af politiet og private vagtværn. Tacheles var på dette tidspunkt forlængst affolket af byens alternative kunstnermiljø.

Marts 2012: Fogeden, politiet og private vagtmænd smider beboere og besøgende ud af Tacheles. Arealet blev derefter mørklagt og var uden el og etagerne var som regel mennesketomme.

De nye ejere af stedet er private investorer, som udadtil bliver repræsenteret af den tyske HSH Nordbank. Tacheles bliver af domstolen idag vurderet til en værdi af 35 millioner euro ( ca. 262 millioner kroner).

(al/autonom info-service) 

Relateret

Berlin - Mitte omkring 2017... efter afsluttet gentrificering ...
Berlin - Mitte omkring 2017... efter afsluttet gentrificering ...

Kommentar schreiben

Kommentare: 0