Hård kritik af Israel fra fhv. efterretningschefer

Den israelske filminstruktør Dror Moreh har lavet en opsigts- vækkende dokumentarfilm med titlen ”The Gatekeepers” .

Filmen er bygget op omkring interviews med seks forhenværende ledere af Israels efterretningstjeneste for indre anliggender ”Shin Bet”. Samstemmende gør de op med landets politik overfor palæstinenserne.

  • De seks tidligere Shin Bet-chefer, som førhen har godkendt målrettede drab på mennesker for ”at gøre landet mere sikkert”, fastslår nu samstemmende, at ”man ikke kan skabe fred med militære midler”.

Kritik fra statsapparatets indre kerne 

I en ny dokumentarfilm, THE GATEKEEPERS”, ytrer seks tidligere chefer af Israels hemmelige indenrigstjenste ”Shin Bet”(1)for første gang offentligt deres grundlæggende, ofte samstemmende, kritik af de israelske regeringers politik overfor palæstinenserne.

De fortæller om hidtidige ”tabuer” i forbindelse med deres arbejde i Shin Bet. For eksempel: Hvordan man får fjenden til at samarbejde ved at anvende tortureffekter. Således er det ved det første forhør af en mistænkt almindelig praksis at give vedkommende bind for øjnene, tage hans/hendes hoved i begge hænder og ryste det meget kraftigt. Filmen viser også et debatmøde med publikum, som diskuterer de moralske kriterier for praktikker som ”license to kill” eller retfærdiggørelse af tortur.

Det som gør filmen højaktuel, er dog ikke så meget historierne om de hemmelige tjenesters ageren i ”gråzonen”. De er blevet fortalt mange gange før, især fra ofrenes side.

Det er kritikken af den israelske stats politik og de forskellige regeringers afgørelser, som gør dokumentarfilmen sprængfarlig, fordi kritikken kommer direkte fra statsapparatets indre kerne.

Siden det israelske militærs sejr i seksdageskrigen i 1967 har Shin Bet været den mest magtfulde sikkerheds- myndighed i Israel.

Mindst 5.000 mennesker arbejder for tjenesten. En hel del heraf som meddelere på Vestbredden og i Gazastriben.

” Israel kaperer ikke, at mens man vinder hvert slag, så taber man krigen ”

Avraham Shalom
Avraham Shalom

Fremtiden ser dyster ud for Israel, siger Avraham Shalom, den ældste af de seks forhenværende Shin Bet-chefer. Han var chef for indenrigstjenesten i seks år.

Før dannelsen af staten Israel den 14. maj 1948, kæmpede han i den paramilitære undergrundsorganisation ”Palmach”(2), der senere blev integreret i det israelske militær. Han tilhørte den gruppe af agenter, som kidnappede massemorderen Adolf Eichmann og bragte nazien fra Argentina til Israel for at stille ham for en domstol i Jerusalem. (Eichmann blev dømt og hængt i Jerusalem den 1. juni 1962).

I filmen fortæller Avraham Shalom, hvordan 45 år som besættelsesmagt har formet hans land. Kritikken af den israelske stat deler han med de andre fem Shin Bet-ledere. De, som tidligere har godkendt målrettede drab på mennesker for ”at gøre landet mere sikkert”, fastslår nu samstemmende at ”man ikke kan skabe fred med militære midler” og at ”Israel ikke kaperer, at mens man vinder hvert slag, så taber man krigen.”

” De siger altid, at de ikke har en samtalepartner - men det er løgn ”

Instruktøren Dror Moreh citerer på et tidspunkt i filmen den jødiske filosof Jeshajahu Leibowitz: ” En stat, som hersker over en fjendtlig befolkning af anden etnisk herkomst, bliver tvangsmæssigt til et korrupt kolonialistisk regime”. Derefter beder Dror Moreh om en kommentar til dette fra Juval Diskin, Shin Bet-chef fra 2005 til 2011. ”Hvert et ord er rigtigt”, svarer Diskin.

At de israelske regeringspolitikere har svigtet, fordi de ikke ville slutte fred med palæstinenserne er en fælles konsens i filmen. ”De siger altid, at de ikke har en samtalepartner, men det er en åbenlys løgn” , siger Ami Ajalon i filmen og fortsætter: ”Forhandlingerne i Camp David (3) i USA mislykkedes ikke på grund af PLOs leder Yassir Arafat, men på grund af Ehud Barak. Han truede Arafat istedet for at forhandle med ham."  Ami Ajalon var chef for Shin Bet fra 1996 til 2000.

Camp David: Præsident Bill Clinton, PLOs formand Yassir Arafat og den israelske ministerpræsident Ehud Barak (tv.)
Camp David: Præsident Bill Clinton, PLOs formand Yassir Arafat og den israelske ministerpræsident Ehud Barak (tv.)

” Under socialdemokraten Ehud Barak blev der bygget flere bosættelser end under nogen anden premierminister ”

Filmen dokumenterer, at samtlige israelske regeringer siden 1971 enten har tolereret eller aktivt fremmet opførelsen af israelske bosættelser på palæstinensisk territorium. Ikke engang de mest rabiate bosættere er nogensinde blevet juridisk forfulgt.

Israelsk bosættelser på Vestbredden
Israelsk bosættelser på Vestbredden

Arkivbilleder i filmen viser medlemmer af en gruppe bosætter-terrorister, der placerer bomber i palæstinensiske busser og biler tilhørende kendte palæstinensere. Ved et af disse attentater, udført af en af disse folk fra bosætterbevægelsens mest rabiate fløj blev borgmestrene fra de palæstinensiske byer Ramallah og Nablus livsfarligt såret.

” Ehud Barak, som fra 1999 til 2001 var socialdemokratisk premier- minister og sidst forvarsminister under den konservative Benjamin Netanjahu, kan bryste sig af den kendsgerning, at i hans periode blev der bygget flere bosættelser i de besatte områder end under nogen anden israelsk politiker”, siger den forhenværende Shin Bet chef Ami Ajalon i filmen.

_________________________

THE GATEKEEPERS – Trailer:

Psykogram af besættelsesmagten Israel

Dror Morehs film, der har været 5 år undervejs, er mere end en erfaringsberetning fra seks ”Talkings Heads”. Ud fra deres kommentarer og refleksioner, dokumenteret med en masse arkivmateriale fra hele verden, opstår et psykogram af besættelsesmagten Israel. Det er en protokol på Mellemøsten konflikten fra et hidtil ukendt perspektiv: Her taler den indre kreds af de israelske magtstrukturer.

Filmen har allerede vundet et par priser, deriblandt ”Cinema for Peace Award” på filmfestivalen I Berlin. Lige i øjeblikket er THE GATEKEEPERS” nomineret til en Oscar i kategorien ”bedste dokumentarfilm”.

Filmen kan ses den 6. marts kl.22:45 på den tyske TV-kanal ARD og bliver forhåbenligt på et tidspunkt også vist i danske TV-medier.

(autonom infoservice)

Kilder: Ugemagsinet Der Spiegel’s printudgave nr.8 – 2013 og ARDs Pressedienst, d. 10.1.2013)

__________________________ 

INTERVIEW med instruktøren Dror Moreh:

NOTER

1)    Shin Bet (Sherut Bitachon “Sikkerhedstjeneste“). En anden forkortelse for Shin Bet er ”Shabak”. Shin Bet er Israels hemmelige indenrigstjeneste. Dertil kommer den militære efterretningstjeneste Aman und udenlandstjenesten Mossad. En fjerde hemmelig tjeneste med betegnelsen Lakam blev officielt opløst i 1986.

2)    Palmach (Plugot Maḥatz), var en regulær operativ Haganah -kampenhed, som blev etableret i Palæstina under 2. verdenskrig i 1941. Enheden var aktiv indtil 1948 og opererede under det engelske Palæstinamandat.Haganah blev senere kernen i Israels senere hær.

3)    I Camp David, sommerresidens for amerikanske præsidenter, fandt der i år 2000 fredsforhandlinger sted mellem præsident Bill Clinton, PLOs formand Yassir Arafat og den israelske ministerpræsident Ehud Barak. Disse forhandlinger bliver betegnet som Camp David II. 

Relateret

To anmeldelser af filmen                           ”The Gatekeepers”