IRAN: Magtcirklernes indbyrdes kampe og modstanden i befolkningen

INTERVIEW med Ali Shirasi, iransk venstreorienteret forfatter, lever i eksil i Tyskland.

___________

I interviewet fortæller Ali Shirasi om de heftige konflikter indenfor magtcirklerne i det iranske regime, den dramatiske økonomiske situation for flertallet af befolkningen samt om oppositions- bevægelsen.

 

” Der findes to kendte store undergrundsaviser – Badr og Alternativ, der beretter om menneskers problemer i Iran. Disse aviser bliver fordelt i hele landet.” 

__________

INTERVIEW

  • Den 4. februar 2013 blev Saeed Mortazavi, Teherans øverste statsanklager, anholdt. Han var blandt andet hovedansvarlig for forfølgelsen af   oppositionsbevægelsen i årene 2009 og 2010. Så var anholdelsen af ham en sen retfærdighedsakt?

Ali Shirasi: Nej. Det er udslag af en konflikt indenfor de konservatives rækker, altså blandt hardlinerne. Siden de reformorienterede kræfter i 2009 blev presset væk fra den politiske scene, udkæmper magtstrukturerne heftige interne konflikter.

Saeed Mortazavi, ansvarlig for tortur og henrettelser af oppositionelle
Saeed Mortazavi, ansvarlig for tortur og henrettelser af oppositionelle

På den ene side står Ahmadinejad og Ayatollah Mesba Yazdi og på den anden side tilhængere af Irans religiøse leder Khamenei.

Til Khamenei’s fløj hører       en stor del af generalerne, ”pasdaran"- revolutions - vogterne og størstedelen af parlamentet under ledelse af parlamentsformanden Ali Larijani og hans bror Sadegh. Sidstnævnte er chef i landets justitsapparat. Siden sidste valg er der kun meget få tilhængere af Ahmadinejad tilbage i parlamentet. Den nu anholdte statsanklager Saeed Mortazavi tilhører Ahmadinejad-fløjen. 

  • Han blev altså ikke anholdt på grund af sine forbrydelser, men fordi han havde de forkerte venner?

Ali Shirasi: Saeed Mortazavi var i 2009 Teherans øverste statsadvokat, dommer og ansvarlig for det berygtede Kahrizak-fængsel (1).

Her blev de anholdte demonstranter fra oppositionen systematisk tortureret, voldtaget og somme tider henrettet.

Blandt de dræbte var også sønnen af den mægtigste mand i religionslederen Khameneis magtcirkel. Den dræbtes familie vil helst se statsanklagerens hoved på et fad. Men den reelle bgagrund for Mortazavis anholdelse er, at Ahmadinejad ved en meget opsigtsvækkende aktion i parlamentet har vist en videooptagelse af parlamentsformandens anden bror, Fazel Larijani’s korrupte og kriminelle gøremål. 

  • Har Ahmadinejad ikke de dårligste kort på hånden, når han lægger sig ud med den øverste religiøse leder, med justitsapparatet og parlamentet?

Ali Shirasi: Ahmadinejad blev i 2009 angiveligt valgt af 22 millioner iranere. Regimet tyder det som befolkningens opbakning til hans politik og præsidenten vil benytte det som trumf i magtpokerspillet. Ahmadinejads videoaktion i parlamentet betød et alvorligt slag mod Khameneis magtsystem.

- Ahmadinejad har derudover truet med, at han vil offentliggøre flere og endnu mere afslørende detaljer fra regimets indre cirkler. Blandt andet afsløringer om Khameneis søn, Mojtaba, som i 2008 og 2009 under det omstridte præsidentvalg organiserede landets hemmelige tjeneste.

- Derfor reagerede Khamenei åbenlyst nervøst og kun en dag efter, at Mortazavi var blevet anholdt og overført til Evin-fængslet, blev denne bøddel sat på fri fod igen. 

”Priserne stiger ikke en eller to procent,                            men 10 til 15 procent - hver uge!” 

  • Hvad betyder denne interne magtkonflikt for den forfulgte og undertrykte opposition? Hvordan står det i det hele taget til med det samfundsmæssige protestpotentiale?

Ali Shirasi: Man læser forsvindende lidt i de vestlige medier herom. Men i undergrunden syder det gevaldigt. Jeg er sikker på, at en skønne dag bryder det frem som på et kæmpe vulkanudbrud.

- En sådan konflikt mellem Ahmadinejad og resten af regimet gør det tydeligt, at den islamiske regering reelt fungerer som et mafia-system. Indenfor dette findes der fire eller fem grupperinger, som bekæmper hinanden, mens fattigdommen i befolkningen antager dramastiske former.

- På grund af de internationale sanktioner vokser regimets problemer. Olieindtægterne bliver stadig ringere. Priserne stiger ikke en eller to procent, men 10 til 15 procent - hver uge! Folk i Iran har store problemer med at betale de elementære fødevarer. 

  • Hvordan reagerer befolkningen, når Ahmadinejad forsøger at fremstille de andre magthavere som korrupte? 

Ali Shirasi: Da statsanklageren Mortazavi blev anholdt, var alle klar over, at dette er en central person fra Ahmadinejads magtcirkel. Men der var kun 50 tilhængere af præsidenten, som demonstrerede foran Justitsministeriet i protest mod anholdelsen. Hvis befolkningen virkelig støttede Ahmadinejad, så ville der have været titusinder af mennesker til den demonstration.

Shiva Nazar, menneskeretsaktivist og blogger, fængslet og truet med henrettelse

                                     ______________________

  • Ser man overhovedet ingen offentlige protester længere?

 Ali Shirasi: Jo da. En del af oppositionsbevægelsen forsøger at organisere protesterne på legal vis. I aviserne kan man for eksempel læse, at arbejdere i en virksomhed, der ikke har fået udbetalt løn i månedsvis, er taget hen til parlamentet og har gennemført en siddeblokade eller at der har været demonstrationer foran flere fabrikker. Sådanne arbejdskampe sker ret tit. Men i udlandet hører man intet om det.

- Også arbejdsgiverne er meget utilfredse, fordi Ahmadinejad har lovet dem statsgaranterede kreditter, men den iranske statsbank udbetaler intet til dem. Virksomhedsejere har selv ingen dollars til at kunne betale importen.                       Ofte er kun ¼ af virksomhederne i drift.  

  • Hvilken rolle spiller den iranske opposition i udlandet? 

Ali Shirasi: Hos alle oppositionsfløje i udlandet – hos monarkister, de liberale og religiøse grupper samt hos venstrefløjen - har der været mange konflikter. De har afholdt deres egne kongresser og konferencer i henholdsvis i Canada, USA, og i Europa.

For nogle dage siden fandt sådan et møde sted i Tyskland. Her mødtes 16 forskellige grupperinger fra den iranske venstrefløj. Mødestedet var selvfølgelig ikke offentligt annonceret - for at undgå evt. forstyrrelser fra den iranske regerings side.

(...) 

  • Hvilken rolle spiller de økonomiske sanktioner?

Ali Shirasi: Den iranske valuta mister dagligt købekraft i dramatisk omfang. Industri og landbrug ligger hen. Mellem 60-70 procent af de varer, folk i Iran kan købe er importeret. Hver dag bliver virksomheder og butikker lukket. Alene indenfor de sidste dage er der blevet lukket to private hospitaler. Patienterne kunne ikke længere betale for deres behandling, staten kunne ikke yde kredit og disse sygehuse måtte importere alt og betale i dollars.

- Iran havde i 2010 mere end 100 milliarder dollars i olieindtægter. Ifølge informationer fra den iranske nyhedstjeneste har centralbanken i 2012 haft en indtægt på omkring 60 milliarder dollars.

- Iran idag fungerer ligesom en kaserne. Men spørgsmålet er så, hvor længe holder de væbnede organer sig tilbage, når de ikke får udbetalt nogen løn? Eller de paramilitære Basidsh militser (”Baij”) og de omkring 120.000 pasdaran- revolutionsvogtere ? Regeringen kan simpelthen ikke betale de almindelige soldater pga. sanktionerne og inflationen, der stiger hver eneste dag.

Derfor vil vulkanudbruddet komme. Det er kun et spørgsmål om tid.

________________________________

(Interviewet er oprindeligt bragt i den tyske ugeavis Jungle World 08/2013. Oversat og lidt forkortet af autonom infoservice.)

Note

1)    ”Inside Iran’s Most Infamous Prison”

Relateret

Baggrundsartikel: Repression og revolte i Iran – en tidsindstillet bombe

Links

“For a free and democratic Iran” - blog