Over 235.000 palæstinensere på flugt fra krigen i Syrien

Den palæstinensiske flygtningelejr Deraa i det sydlige Syrien blev den 12. oktober 2013 skueplads for massive væbnede konfrontationer mellem palæstinensiske grupper, der kæmper på oprørets side og Assad-regimets militær, flankeret af regimets væbnede styrker fra hemmelige tjenester. Ved disse konfrontationer blev store dele af  lejren ødelagt.

Flere af de palæstinensiske lejre, der bliver berørt af krigen, er nærmest tømt for beboere, som nu er på flugt. FN-organisationen UNRWA vurderer, at omkring  235.000 palæstinensere fra hovedsagligt ni mere eller mindre smadrede flygtningelejre i de omkæmpede områder i Syrien befinder sig på flugt.

Heftige kampe mellem palæstinensere og Assad-militæret

FN-organisationen UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) melder påny om voldsomme kampe i Deraa-flygtningelejren i det sydlige Syrien.

Flygtningelejren var allerede for et år siden skueplads for heftige militære konfrontationer mellem palæstinen- sere, der bakker op om opstanden mod Assad-regimet og enheder fra styrets militære og hemmelige tjenester.

Det nye angreb kom, da oprørerne i Deraa fik leveret fødevarer og andet ind i lejren. Ved de efterfølgende konfrontationer blev store dele af lejren ødelagt.

Under kampene blev flere palæstinensiske flygtninge dræbt og den bygning, som huser UNRWA’s sundhedscenter og krisecenter for kvinder blev alvorligt beskadiget.

Ved angrebet mod lejrens fortsat beboede områder blev 7 palæstinensiske flygt- ninge dræbt og 15 blev alvorligt såret. Omkring 13.100 palæstinensere er nu flygtet ud af lejren.

Palæstinensiske børn fra flygtningelejren Yarmouk i den sydlige del af Damaskus
Palæstinensiske børn fra flygtningelejren Yarmouk i den sydlige del af Damaskus

“Rapporterne fra Deraa om flere dræbte palæstinensiske flygtninge er yderst foruroligende. (...) UNRWA gentager sin appel til alle parter om at undlade at føre væbnede konfrontationer i de palæstinensiske flygtningelejre og i andre civile områder og at efterleve de forpligtelser, der gælder ifølge internationale humani- tære konventioner”,  udtaler Michael Kingsley-Nyinah, direktør for UNRWAs aktiviteter i Syrien.(UNRWA, d. 14.oktober 2013

Ni palæstinensiske flygtninge- lejre i kampzonen

UNRWA vurderer, at omkring  235.000 palæstinensere fra hovedsagligt ni mere eller mindre smadrede flygtninge- lejre i de omkæmpede områder i Syrien befinder sig på flugt.

Det største antal palæstinensiske flygtninge kommer fra hovedstaden Damaskus, hvor palæstinensernes flygtningelejr Yarmuk siden december 2012 har befundet sig i kampzonen. Således er der af al-Yarmouk-lejrens oprindelige 150.000 beboere kun 18.000 indbyggere tilbage, skriver det palæstinensiske medie-netværk al- Hurriya . 

13.7.2012 Damaskus: Anti-Assad demo i den palæstinensiske flygtningelejr al-Yarmouk.

( Se også videoen, hvor skarpskytter beskyder demonstrationen)


Uenighed blandt palæstinensere

Den anden største palæstinensiske flygtningegruppe stammer ifølge UNRWA fra Deraa. Her er omkring 13.100 palæstinensere flygtet fra de heftige kampe i området for nyligt. Flygtningelejren har allerede for et år siden været skueplads for massive militære konfrontationer mellem palæstinensere og Assad-militæret.

Allerede på dette tidspunkt flygtede en del af beboerne fra Deraa-lejren. Palæstinenserne er opdelt i tre hovedstrømninger : De, der kæmper på oprørernes side og de der forsøger at holde palæstinenserne udenfor konflikten med Assad-regimet. Kun et lille mindretal af palæstinenserne er for Assad (Se baggrundsartiklen herom: Syriens palæstinensere støtter opstanden mod Assad-regimet)

Hvor flygter palæstinenserne hen?

Ifølge UNRWA befinder der sig i øjeblikket omkring 48.000 palæstinensiske flygtninge fra Syrien i Libanon. De fleste bor hos familie i landets flygtningelejre. De øvrige palæstinensiske flygtninge fra Syrien er fordelt i Jordan (ca. 9100), i Ægypten (6000), i Libyen (1100), på Gazastriben (1000), samt nogle tusinder fordelt i Malaysia, Thailand, og Indonesien. Et ukendt antal palæstinensere er flygtet til Tyrkiet, De Arabiske Emirater, Yemen og Saudiarabien.

Palæstinensere blandt de omkomne bådflygtninge

Blandt de savnede, som i de seneste uger har betalt deres flugt over Middelhavet til Italien med deres liv, er også palæstinensere. Ifølge oplysninger fra FN havde palæstinensere fra Syrien pårørende på de både, som kæntrede ved Maltas og Ægyptens kyster.
(al./autonom infoservice)