Istanbul - kampen om byen

Istanbul er i takt med gentri - ficeringen blevet en guldgrube for alskens spekulanter.

Byen ved Bosporusstrædet har idag ca. 14 millioner indbyggere og byder på utallige muligheder for at akkumulere kapital. Ganske legalt eller også udenom loven.

Men til trods for den igangværende omstrukturering af byen, findes der et kvarter i Istanbul ved navn Kücük Armutlu, hvor basisdemokratiske bo – og leve- former sætter dagsordenen.

 

Byfornyelse for de rige

Istanbul underlægges i disse år et uhæmmet byggeboom. Byen forandrer karakter. Mange ansatte i servicesektoren knokler i centrum af byen, men bor som regel langt væk fra dette i kæmpe betonkomplekser. Hjemløshed er blevet et stort problem: For lavtlønnede eller arbejdsløse er der ingen plads i metropolen.

Istanbuls Istiklal boulevard i byens centrum
Istanbuls Istiklal boulevard i byens centrum

Det islamisk-konservative regeringsparti AKP ( ”Partiet for retfærdighed og udvikling”) har igangsat en omfattende ’modernisering’, som i virkeligheden er en omstrukturering, der smadrer  det offenlige rum, udraderer de sidste resterende grønne områder og presser den fattige del af befolkningen ud af byen.

Alt skal  vige for indkøbscentre, kontorpaladser, boliger til de velhavende og kopier af historiske bygninger til glæde for turister. Nogle af de centrale prestigeprojekter er ”Maslak 1453”  med 4800 planlagte yuppieboliger og ”My Europe” med 3800 planlagte luksusappartementer, som i de kommende år skal bygges i centrum af Istanbul.

 • Modelbillederne af planlagte yuppieboliger ved Istanbuls centrum:

Byfornyelse fortrænger de sociale og kønspolitiske mindretal

Før starten på byfornyelsen var Tarlabasi i bydelen Beyoglu, der ligger i hjertet af Istanbuls europæiske del, et sted for alskens undertrykte lag i Tyrkiet:

For kurderne, sorte immigranter, Roma- sigøjnere, transsexuelle, sexarbejdere, arbejdsløse immigranter mm. Så kom ”Toki”, det statslige boligselskab, der spiller en stor rolle i byens boomende byggesektor, og erklærede hele området for ”fornyelses- zone”. Nu er Tarlabasi-kvarterets hidtidige rammer for mangfoldige sociale relationer i fare. Beboerne frygter, at de i takt med omstruktureringens realisering, må vige for de mere velhavende lag.

Roma-barn fra bydelen Sulukule
Roma-barn fra bydelen Sulukule

 Lige sådan er situationen i Sulukule, et kvarter der ligger kun få kilometer fra Tarlabasi og som i århundreder har været centrum for roma-kulturen. Også her bliver byfornyelsen gennemført uden nogen hensyntagen til de oprindelige beboere. Allerede i 2004 startede bydelsstyret med at opkøbe romaernes huse for en latterlig kvm-pris på ca. 1500 kroner.

Ifølge journalistiske beregninger ligger prisen for de samme slags huse i de tilgrænsende kvarterer på det elleve dobbelte. Romaerne fik som kompensation nye og betydeligt dyrere boliger i højhuse, omtrent 45 kilometer fra deres gamle kvarter. Efter et stykke tid vendte de fleste roma-familier tilbage til gaderne omkring Sulukule. Men da eksisterede deres huse og deres gamle kvarter ikke længere...

Gezi-park opstand, sommer 2013
Gezi-park opstand, sommer 2013

Mangfoldig modstand fra byens beboere

Den dramatiske forandring, som by- fornyelsen medfører, forløber ikke uden modstand. Den folkelige opstand i juni 2013, der tog sit udgangspunkt i protest- erne mod den planlagte smadring af Gezi-parken, var først og fremmest en kamp for ”retten til byen”. *

En lang række initiativer er idag aktive i Istanbuls forskellige bydele. Nogle er skabt af de traditionelle venstrefløjs- partier af som regel marxistisk og leninistisk observans, andre er feminist- iske og libertære initiativer eller kunstnerkollektiver som ”Oda Projesi”. På forskellig vis arbejder de for udviklingen af modmagtstrukturer.

__________________________

* Interview med tyrkisk revolutionær om kampen for Gezi-parken

Kücük Armutlu – en alternativ 'landsby' i millionmetropolen

Den 'alternative' bydel Kücük Armutlu
Den 'alternative' bydel Kücük Armutlu

Enaf disse modmagtstrukturer findes i Kücük Armutlu, et kvarter i den europæiske del af Istanbul. Det tager ”kun” 45 minutter at køre med bus eller metro fra byens centrale Taksim-plads ud til Kücük Armutlu, der stadig ligger ”midt i byen”. Kücük Armutlu ligger på en bakke i nærheden af den anden bro over Bosporusstrædet.

Kvarteret er efter de tyrkiske myndig- heders vurdering en samling af  ”illegale”  bebyggelser (på tyrkisk ”Gecekondu). Husene, der for det meste ikke er højere end til 1. sal, er bygget af kvarterets beboere. Her er livet afslappet og alle kender alle - ganske i modsætning til de pulserende, stressede underholdningszoner i andre bydele som Kadikÿ og Beyoglu.

DHKP-C demo igennem Kücük Armutlu
DHKP-C demo igennem Kücük Armutlu

Beboerdemokrati og forankret venstrefløj

Også dette kvarter vil på et eller andet tidspunkt bliver truet af byfornyelsesplaner. Ikke mindst på grund af dets attraktive beliggenhed. Men til forskel fra de andre bydele har Kücük Armutlu en særegenhed, idet de militante, venstreorienterede grupper er stærkt forankret i den lokale befolkning her.

Særlig politisk stærk står den ”Revolutionære Folkebefrielses- front” (DHKP-C), der af regeringen er klassificeret som ”terroristisk”. Fronten er en traditionalistisk marxistisk og leninistisk organisation, hvis organisatoriske forløber var ”Dev Sol” (Det Revolutionære Venstre).

I Kücük Armutlu er der næsten ingen huse uden vægmalerier og plakater. I den lokale kirke, der tilhører den kristlige menighed, findes der et særligt rum med billeder af DHKP-C aktivister, som døde under sultestrejken i 2000’erne i protest mod de berygtede F-type fængsler.

Beboerkomitéer organiserer det daglige liv i kvarteret og håndhæver de regler, som er vedtaget af beboerforsamlinger, for at fastsætte rammebetingelserne for de som bor her. 

For eksempel gælder den regel, at ingen må tjene profit på husene, de må hverken sælges eller lejes ud. Når beboere dør eller flytter væk fra kvarteret, afgør beboerkomitéerne, hvad der skal ske med huset eller lejligheden. Beboerne fra Kücük Armutlu-kvarteret arbejder på løbende på at forbedre og modernisere bydelen, så det ikke går på bekostning af beboerne og naturen omkring dem.

"I sidste konsekvens kan spørgsmålet om, hvilken by vi vil leve i ikke adskilles fra spørgsmålet om, hvilke sociale relationer vi tilstræber, hvilket forhold vi har til naturen, hvilken livstil vi værdsætter og hvilke æstetiske værdier vi ønsker at holde fast i."

(Citat: Geografen og marxisten David Harvey i sin bog ”Rebel Cities – from the Right to the City to the Urban Revolution”. Udgivet af Verso, 2012. 187 s.).

(Artikel er oprindelig offentliggjort i dagbladet Junge Welt,d. 25-01-2014. Oversat og forkortet af autonom infoservice).

Kommentar schreiben

Kommentare: 2
 • #1

  Crisis Mirror (Freitag, 07 Februar 2014 10:20)

  Torsdag d. 13. februar vises filmen "Ecumenopolis: City Without Limits" i Støberiet (Blågårds Plads 3), der handler om de samme temaer som denne artikel.

  Arrangementet begynder kl. 20.00 og er gratis.

  Efter filmen er der plads til en åben diskussion.

  Læs mere: http://www.crisismirror.info/events/crisis-mirror-screening-ecumenopolis/

 • #2

  eva /autonom infoservice (Sonntag, 09 Februar 2014 17:11)

  Tak for infoen. :) Vi har slået den op på kalenderen.