Frankrig: Den højreekstreme trussel

Marine Le Pen, forkvinde af 'Front National'
Marine Le Pen, forkvinde af 'Front National'

Over en tredje del af den franske befolkning sympatiserer med det højreekstreme parti Front National.

Ifølge en ny meningsmåling erklærer 34 procent af de adspurgte sig enige med partiets politiske idéer. I oktober sidste år havde Front National opbakning fra 24 procent af befolkningen i Frankrig.

Siden starten af 2014 har den franske højrefløj gennemført den ene opmarch efter den anden. Den konservative højrefløj og den ekstreme højrefløj dominerer i vid udstrækning gadebilledet med deres utallige demonstrationer.

  • Derimod er venstrefløjen handlingslammet. Splittet mellem tilhængere af det ”mindste onde”, der tolererer den socialdemokratiske regering under ledelse af præsident François Hollande og modstandere af hans stadig mere neoliberalistiske politik.
Paris, d. 24. marts 2013: Den samlede højrefløj mobiliserer imod præsident Hollandes socialdemokratiske regering: Omkring 1million demonstrerer imod homoægteskabet.
Paris, d. 24. marts 2013: Den samlede højrefløj mobiliserer imod præsident Hollandes socialdemokratiske regering: Omkring 1million demonstrerer imod homoægteskabet.

Et modereret image udadtil

Under Front Nationals forkvinde Marine Le Pen har partiet modereret sit image udadtil. Man har således for nyligt distanceret sig fra nogle af partiets tidligere mest kontroversielle holdninger. Feks. benægtelsen af de tyske naziers udryddelse af 6 millioner jøder ( de såkaldte ”Auschwitzløgne”) og partiets  notoriske nazi-nostalgi.

Istedet har Front Nationals nye generation af ledere sat fokus på en blanding af lov og ordenpolitik kombineret med racistisk indvandrerfjendtlighed.

"Lad os producere fransk med franskmænd"
"Lad os producere fransk med franskmænd"

Meningsmålinger spår Front National sejr ved EU-valget

Ifølge de nyeste meningsmålinger fra ”TNS Sofres” af den 12. februar 2014, opfatter hver anden franskmand/kvinde Front National som en decideret ”fare for demokratiet”, mens der på samme tid er 34 procent af den franske befolkning, der erklærer sig enige med de højreekstrem- istiske idéer.

Ved kommunalvalget i Frankrig om seks uger kan Front National regne med en massiv forøgelse af stemmeandelen - især i de sydlige regioner. Ved EU-valget i maj i år kan højreekstremisterne ifølge de fleste meningsmålinger blive landets største politiske kraft.  Undtagelsen i disse prognoser er en meningsmåling iværksat af  det konservative dagblad ”Le Figaro”   af den 14. februar 2014.

Ifølge denne vil Front National få 20 procent af stemmerne og dermed placere sig bag det konservativ-neoliberale parti UPM, der spås 22 procent af stemmerne. Sidstnævnte parti har en hurtigt voksende nationalkonservativ fløj, der har en del fællesnævnere med Front National. Det regerende Socialdemokrati vil ifølge Le Figaro’s meningsmåling kun opnå 16 procent af stemmerne og dermed indtage en tredje plads ved EU-valget.

 

Libertær blok i en antifascistisk demonstration i Paris, 23. juni 2013
Libertær blok i en antifascistisk demonstration i Paris, 23. juni 2013

Front Nationals europæiske alliancepartier

På EUropæisk plan har Front National den 15. november 2013 i Wien indgået et valgforbund med fem andre højreekstremistiske partier. Det drejer sig om det østrigske ”Freiheitliche Partei Österreichs” (FPÖ), det italienske ”Lega Nord”, det belgiske ”Vlaams Belang”, de svenske ”Sverigesdemokraterna” (SD), samt det ”Slovakiske National Parti”(Slovenská Národná Strana, SNS).

Derudover har Front National’s forkvinde Marine Le Pen personligt erklæret hollænderen Geert Wilders parti ”Partij voor de Vrijheid” (”Frihedspartiet”) for sin alliancepartner. De to partiledere mødtes den 13. november 2013 i den hollandske hovedstad Den Haag.

Kommunalvalget i marts

De kommende kommunalvalg i Frankrig løber af stablen i to omgange - henholdsvis den 23. og 24 marts 2014. I efteråret 2013 pralede ledelsen af Front National med, at de ville opstille i mindst 700 byer med over 9000 indbyggere. (Ialt har Frankrig 3000 byer af den størrelsesorden og 36 kommuner).

Nu ser det ud til, at Fronten opstiller i knap 500 byer med egne lister. Hovedårsagen til det er ifølge dagbladet Libération, at partiet mangler kvalificerede kandidater uden fortid som nazier og uden verificerbare forbindelser til neonazistiske miljøer.  

Et af eksemplerne på dette dilemma er den 25-årige Bastien Durocher, som var opstillet på Frontens liste i det centralfranske Châteauroux. Han præsenterede på facebook sine forskellige personlige tatoos. Ved nærmere eftersyn kunne antifascister identificere en tatoo på hans overarm, der forherliger ”SS-divisionen Charlemagne”(se billederne nedenfor). Denne division , der under krigen bestod af franske frivillige hos de tyske eliteenheder ”Waffen-SS” , opererede i hele Europa.

Bastien Durocher prøvede at redde situationen ved at sige, at denne tatoo var udslag af en ”ungdomsforsyndelse” og at han var i færd med at få tatooen fjernet. Front Nationals topfunktionærer ville i første omgang opretholde hans kandidatur, men da dagbladet Libération den 15/16.februar 2014 fik nys herom og offentliggjorde historien, lod Fronten ham falde som en alt for ”varm kartoffel”.

(shaggie, al. / autonom infoservice)

  • Flere tusinde mennesker marcherede søndag eftermiddag i Paris. I protest mod fascismen og mod mordet på den 18-årige aktivist  Clement Meric, der døde den 5. juni 2013 som følge af et overfald fra fascisternes side:

Kommentar schreiben

Kommentare: 0