'ROTE FLORA' i Hamburg - 25 år med alternativ kultur og oprør

"Rote Flora" i Hamburgs bydel "Schanzenviertel"
"Rote Flora" i Hamburgs bydel "Schanzenviertel"

Ingen lejekontrakt, ingen vicevært, ingen kontakt til bygningens ejer. Rote Flora er Tysklands længst bzatte kulturcentrum.

For 25 år siden overtog autonome bydelsaktivister det tidligere teater ”Flora” – og har holdt det indtil i dag.

________________

”Den som køber 'Rote Flora', må kunne lide stress”

(Citatet stammer fra en konservativ byrådspolitiker i Hamburg)

 

Musik og venstreradikale politiske aktiviteter er det, der først og fremmest har præget Rote Flora  siden 1990’erne.

I 25 år har Hamburgs bystyre ikke turdet rydde det tidligere teater i bydelen Schanzenviertel. I stedet har de solgt det til en privat fidusmager.


___________

FORHISTORIEN

Det hele begyndte i 1989. Dengang åbnede selskabs- og koncerthuset Flora som et overdådigt varieté-teater med café og tilknyttede boliger. Anden Verdenskrig forandrede alting og teatret Flora var gået i glemmebogen.

Forskellige ejere udnytter derefter bygningen skiftevis til garagehal, biograf, mm. og i 1980’erne indrettes det til varehuset „1000 Töpfe“. I 1989 forsøgte event-manageren Fritz Kurz at etablere et nyt musical-teater i Flora. Men det vakte stor modstand i kvarteret.  

Mens Fritz Kurz planlagde en opførsel af  ”Phantom of the Opera“, frygtede bydelens beboere og græs- rodsaktivister af alle slags, at dette ’kommercielle projekt’ ville tiltrække et hav af turister, dyre restauranter og en hel masse biler og at huslejerne i bydelen som følge heraf ville stige.

De krævede istedet et ikke-kommercielt bydels- centrum. I protest proklamerede de i november 1989 Flora bz'at. Det gamle ”Conzerthaus Flora” blev til Rote Flora.

____________________

"Beim Kämpfen und Vokü-Essen / Vorwärts und nie vergessen / Die Rote Flora lebt!"

 

På grund af de omfattende protester trak investorerne sig fra ’Kurz-projektet’ i efteråret 1989. I stedet skulle musical-templet placeres i Holsteinstrasse. Derefter gav bystyret tilladelse til, at de protesterende kunne etablere et provisorisk bydels-kulturcentrum i Flora. Natten til 1. november 1989 udløb denne tilladelse og Flora aktivisterne erklærede bygningen for bzat.  "Beim Kämpfen und Vokü-Essen / Vorwärts und nie vergessen / Die Rote Flora lebt!", sang bzerne på den første presse-konference.  

"Flora für alle"

- lød aktivisternes slogan – med morgenmad for arbejdsløse, folkekøkken, pensionist kaffeslabberras og bydelsforsamlinger ville man mobilisere befolkningen i kvarteret til kamp mod kommercialisering, yuppiernes indtog og luksussanering.

Bag den delvis nedrevne bygning var det oprindeligt meningen, at der skulle etableres en park. I stedet lod bystyret opføre et socialt boligbyggeri.

I 1990 fandt det første reggae- og dub-soundsystem-party sted i Flora, senere fulgte house- og techno fester. Fra at have været et bydelskulturcentrum med møder, for- samlinger og græsrodsaktiviteter af forskellig slags udviklede Flora sig mere og mere til et sted for det unge alternative underground musik miljø. Alkoholforbuddet blev ophævet og festerne satte dagsordenen i Flora.

Modstanden mod gentrificering i  bydelen Schanzen-Viertel

Schanzeviertel udviklede sig til et hipt kvarter og Rote Flora - kollektivet begyndte at sætte spørgsmålstegn ved deres egen rolle. Havde de ikke også bidraget til denne udvikling, som for- trængte de fattigste dele af befolk-ningen? Disse diskussioner resulterede i, at Rote Flora udviklede et hjælpe-arbejde til støtte for narkomaner.

"Flora bleibt!" står der på klistermærket på glasdøren i konditoriet Stenzel. ”Jeg tror ikke, vi er de mest ubehagelige naboer”,  udtaler Klaus fra arrange-mentsgruppen i Flora.

__________

”Med dets morbide charme er det blevet en image faktor for bydelen”

Trods regelmæssige slag med byens politi foran Rote Flora er der næppe nogen, som kan forestille sig bydelen uden Rote Flora. Desto mere Schanzenviertel udvikler sig til party-zone og shopping kvarter, desto vigtigere bliver Rote Flora som alternativt frirum. ”Med dets morbide charme er det blevet en image faktor for bydelen”, udtaler for eksempel erhverscentralen ”Hamburger Handelskammer” til de lokale medier.

        

En torn i øjet på det socialdemokratiske bystyre

For den socialdemokratiske bydels-regering har det bz’atte Rote Flora dog altid været et ubehageligt tema, som de skaffede sig af med i 2001: Byen solgte Rote Flora til en privatperson.

For 190.000 Euro overtog ejedoms-spekulanten Klausmartin Kretschmer bygningen. Han fik dog ikke noget ud af det og i 2010 beslutter Kretschmer at sælge bygningen videre.

Han forkynder, at en US-investor, angiveligt et sikker-hedsfirma, vil betale 19 millioner Euro (!) for arealet. Men bystyret intervenerer og erindrer Kretschmer om, at han ifølge deres aftale er forpligtet til at lade bygningen fungere som bydelscentrum og derfor hverken kan sælge eller kommercialisere Rote Flora.

Rote Flora er kommet for at blive

”Flora er der. Og ingen politiske kræfter kan ændre ved det” udtalte Hamburgs socialdemokratiske borgmester Olof Scholz i et interview med dagbladet "Hamburger Morgenpost". Selv det konservative parti CDU har tilsyneladende affundet sig med, at den gule, gamle forfaldne bygning hører til Hamburg – ligesom Reeperbahn, Hafen-strasse og Michel kirken.

Den som køber Rote Flora, må kunne lide stress” erklærede en kommunalpolitiker fra CDU, da Kretschmers salgsplaner blev offentliggjort. Flora aktivisterne malede denne udtalelse på en transperant og hængte den over hovedindgangen.

____________

Mobiliseringen i december 2013

Byrådets forsikringer blev af gode grunde mødt med mistro fra Flora aktivisternes side. De mobiliserede i december 2013 til præventivt forsvar af bygningen.

Fra hele landet kom aktivister til Hamburg for at demonstrere i solidaritet med Rote Flora, der på det tidspunkt befandt sig i en meget prekær situtation, idet bolig-spekulanten Kretschmer ville lade bygningen rydde af politiet.


Boligspekulanten ville sætte bygningen i brand ...

I maj 2014 indledte statsadvokaten en insolvens proces mod Rote Floras ejer og to sikkerhedsfolk, der under ed i retten har fortalt, at Kretschmer har tilbudt dem penge, hvis de ville sætte bygningen i brand. Kretschmer nægter dette.

”Det viser bare endnu engang, hvor rigtigt det er, at vi kun stoler på os selv” skrev Flora aktivisterne i en erklæring i maj 2014.

(autonom infoservice)    __________________

  • Modstand og repression i Hamburg:

Relateret


Kommentar schreiben

Kommentare: 0