Pårørende til de forsvundne studerende i Mexico: "Det var staten!"

Efter at 43 studenter "forsvandt“ og sandsynligvis er blevet myrdet, er den undenrigspolitiske situation i Mexico blevet yderst anspændt.

I weekenden skød politifolk på protesterende udenfor det "Mexicanske nationale autonome universitet” (UNAM) i Mexico City, skønt det ifølge landets forfatning er forbudt at indsætte uniformeret politi og militær på universitetets område. Talspersoner fra universitetet meldte om ”mindst én såret demonstrant“ , mens den venstreorienterede radiosender Regeneración talte om over 5 sårede.

  • I weekenden mødtes nogle af forældrene med ledende talsfolk fra zapatisterne.
Billeder af de 43 studerende der blev kidnappet og siden hen er "forsvundet"
Billeder af de 43 studerende der blev kidnappet og siden hen er "forsvundet"

Situationen i Mexico er anspændt, siden 43 studerende fra lærerseminaret Ayotzinapa i forbundsstaten Guerrero forsvandt efter, de var blevet anholdt af politiet.

I følge den officielle version har korrupte politifolk overgivet de anholdte til mafia-organisationen ”Guerreros Unidos“, som så har myrdet dem. Flere bandemedlem-mer har angiveligt tilstået forbrydelsen.


Tvivler på den officielle statslige version

Mexicos statsadvokat Jesús Murillo Karame erklærede, at ligene af studenterne er blevet brændt, til der næsten kun var aske tilbage. Resterne er blevet lagt i affaldsposer og derefter kastet i den nærmeste flod for at udviske alle spor.

Journalister fra ugeavisen ”Proceso”, som har opsøgt det sted, hvor de 43 studenter angiveligt skulle være blevet myrdet og brændt, kunne imidlertid ikke finde nogen spor, der bekræfter statsadvokatens forklaring.

Journalisterne spørger endvidere, hvordan det kan være, at en så professionel måde at lade alle spor forsvinde på passer sammen med den omstændighed, at morderne triumferende har stillet liget af den myrdede student Julio César Mondragón Fuentes til skue for offentligheden. Den officielle version af begivenhederne holder med andre ord ikke.


”Det var staten”

Det mener mange af de studenter og andre, der gennem de seneste uger hver dag har demonstreret med kravet om at få de forsvundne tilbage.

I søndags proklamerede demonstranterne i centrum af Mexico City , at der vil blive mobiliseret til tre større manifestationer i byen på torsdag. Der deltager blandt andet forældrene til de 43 forsvundne studenter. De er i øjeblikket på rundrejse i Mexico for at informere om deres børns skæbne.

Mødet mellem zapatister og pårørende til de forsvundne

I weekenden mødtes nogle af for-ældrene med fremtrædende aktivister fra zapatist-bevægelsen.

Deres "Subcomandante" Moisés kritiserede de politikere, der tidligere har betegnet ofrene som "ballademagere“ , men nu i overensstemmelse med tidens trend stiller sig på de protesterendes side:

  • ”Dem der sidder på magten prøver således bare at afspore og flytte fokus væk fra de egentlig skyldige“.

Zapatisterne demonstrerer for de 43 forsvundne studerende.


"Subcomandante" Moisés
"Subcomandante" Moisés

______________

(shaggie og al./autonom infoservice) 

    _____

    Relateret

København: International solidaritet

Mandag, den 3.11. 2014 mødtes repræsentanter for den antiimperialistiske organisation ’Internationalt Forum’  med den mexicanske ambassadør i København:

  • ”Vi beder indtrængende de mexicanske myndigheder om at de 43 forsvundne studerende leveres tilbage til deres familier i live” .

Kommentar schreiben

Kommentare: 0