Syrien: Ayham Ahmad – historien om en palæstinensisk pianist

Ayham Ahmad spiller i ruinerne af Yarmouk
Ayham Ahmad spiller i ruinerne af Yarmouk

På gaderne i det udbombede Yarmouk spiller Ayham Ahmad på et ramponeret klaver og synger sange om krigen i Syrien.

Fire års konflikt har bragt hans hjemby Yarmouk – en palæstin- ensisk flygtningelejr i udkanten af Damaskus – i knæ.

Gaderne i Yarmouk er blevet reduceret til ruiner som følge af kampene mellem oprørerne, forskellige grupper af jihadister og det syriske regimes soldater.

 • I mere end et år har Ayham Ahmad spillet sange om disse kampe – midt i ruinerne af Yarmouk

_____________________________________

”Jeg var løbet tør for idéer til, hvordan jeg kunne hjælpe, så jeg besluttede at tage mit klaver ud i gaderne og spille sange for tænde et håb”. (Ayham Ahmad til avisen 'The World Post' )


Yarmouk er lagt i ruiner
Yarmouk er lagt i ruiner

Palæstinensernes dramatiske situation

Yarmouk var engang den største palæstinensiske flygtningelejr i Syrien. 800.000 mennesker levede i denne lejr. Det var ikke en teltlejr, men en bydel, der voksede frem gennem årtier.

Efter Assad-regimets forsøg på at ned-  kæmpe et folkeligt oprør med militær magt, forandrede situationen sig for palæstinenserne. De havnede mellem fronterne. 

Mange af lejrens beboere tog parti for den Frie Syriske Hær og oprørerne, der organiserede sig i folkekomitéer.

(Se artiklen Syriens palæstinensere støtter opstanden mod Assad-regimet ).

          ________________________

Ayham Ahmad er blevet et symbol på enukuelig overlevelsesvilje hos en kunstner i frygtelige tider.


Præsident Bashar Assad lod lejren afspærre – vand, strøm, internet, telefon fungerede kun sjældent.

FN kunne ikke længere forsyne menneskene i Yarmouk . Tyfus og gul feber brød ud, mennesker døde af sult. Efter verdensoffentligheden blev kendt med palæstinensernes dramatiske situation, lempede Assad-regimet sit greb om lejren.

”Islamisk stat” invaderer Yarmouk-lejren

Da jihadisterne fra "Islamisk Stat" den første april 2015 trængte ind i lejren, eskaler- ede situationen. Assad-regimet havde igen afspærret lejren og det syriske luftvåben bombarderer Yarmouk. FNs generalsekretær Ki-Moon taler om en ”dødslejr”. 18.000 mennesker er stadigvæk tilbage i Yarmouk.

 • En af dem er musikeren Ayham Ahmad:  
Ayham Ahmads daglige pianokoncert i Yarmouk
Ayham Ahmads daglige pianokoncert i Yarmouk
Ayham spiller sammen med børnene i Yarmouk
Ayham spiller sammen med børnene i Yarmouk

Ayham Ahmad (født i 1988) der er gift og for et par måneder siden blev far til en søn, spiller klaver. Han har studeret klaver ved konservatoriet i Damaskus og vil gerne blive endnu bedre.

Ville gerne studere videre andet- steds. Men for at rejse ud af landet har han brug for et pas og det er ikke let at få, når man er palæstinenser.

Bach, Chopin & jazz ...

Altså spiller han i Yarmouk - Bach, Chopin, jazz. Midt på gaden. På et klaver som han kører på en lastbil gennem gaderne. Eller rettere to klaverer. Det ene, der lavet af brunt træ, har han købt af en libanesisk kvinde. Det andet var hvidt. Ayham Ahmad har malet det i de palæstinen-  siske farver. Sommetider spiller han også Mozart.

På en video kan man se, hvorledes han i halsbrækkende tempo haster gennem ”Rondo alle turca”. 'Haster' er nu slet ikke det rigtige udtryk, ’jages’ ville være mere præcist. Han måtte skynde sig i den grad, fordi jihadisterne er trængt ind i lejren.

For det meste spiller han sange om livet i lejren, om FN-fødevarepakker, vandmangel og om alle vennerne, der er flygtet. Det er sange fulde af længsel og vrede, uden paroler, af og til med en smule vits. Somme- tider også anklagende vers: 

 • " What Is It With These Days? * The world sends delegations, * delegat- ions come and go. *  Then they all spin in circles. * Delegations multiply, * And so do their promises. * Promises, promises, promises, * While our people are dying. "

Men det var ikke for at synge disse sange, at han i årevis øvede seks-syv timer hver dag – dengang på konservatoriet ved siden af præsidentpaladset i Damaskus og senere i Homs. Men han ved, at hans sange giver menneskene i Yarmouk en gnist af håb, en adspredelse som hjælper dem til at overleve.

Mange synes, Ayham Ahmed er skør. Mennesker sulter, mennesker bliver dræbt – og han laver musik. Men det drejer sig om mere end det, det drejer sig om princippet. At nægte at lade krig, død og vold besejre alt. Ayham Ahmad spiller for at fastholde det bedste i mennesket: Følsomhed – overfor skønheden og for medmenneskene.  

(ikh. og al. / autonom infoservice)

Protestdemo mod bombningen af Yarmouk
Protestdemo mod bombningen af Yarmouk

   Kilder

   Relateret

 

 

_________________________________________________

Solidaritetsmanifestation i København

 • Solidaritet med Yarmouk, den Syrisk-Palæstinenske lejr - Imod det syriske regime og "Islamisk Stat"

" På fredag d. 17. april 2015, kl. 16 afholder vi en manifestation foran den Palæstinensiske repræsentation i København for at udtrykke vores solidaritet med Yarmouk, og vores vrede og frustration over det internationale samfunds passivitet. Manifestationen er en del af en internationalt koordineret aktion, som vil finde sted i en række europæiske lande. Yarmouk har været belejret i to år af det syriske regime, hvilket har forårsaget en humanitær katastrofe.

IS invaderede Yarmouk-lejren den 1. april 2015 og belejringen har siden været dobbeltsidet. Abdullah, en palæstinensisk civil aktivist som bor i Yarmouk, har bedt os om at overgive en besked til PLO om: "at de forhandler en fri og sikker passage ud og ind af Yarmouk for aktivister og civile fra området".

På dagen vil vi aflevere et brev til repræsentationen i København, og med vores manifestation ude foran bakker vi op om at Abdullahs krav bliver mødt af PLO, såvel som af den danske regering og Internationale organisationer. "

Tid & Sted: Fredag, kl. 16, H.C. Andersens Boulevard 51, København V

____________________________________________________

Kommentar schreiben

Kommentare: 1
 • #1

  Majed (Mittwoch, 15 April 2015 12:32)

  The same explosive barrels that Assad regime has dropped on Yarmouk, acompaying the invasion of IS to Yarmouok on 1st of April , have been dropped on many parts of Syria. In this video, Assad regime has dropped this barrel on a shop, where two boys work and who got eventually burnt!
  "This woman in the video is a mother. Not a fighter. She is looking at her house burning in front of her eyes, by the barrel bombs made by the ‪#‎Syrian‬ military. It is not the story.
  Her two children trapped inside, she couldn't save them. After she saw her two children burning to death. She fall...... It is not the story neither.
  The story is that the ‪#‎international‬ community is watching this since 4 years and it become a horror movie they look at once a week." translation by Kotada Younes
  https://www.facebook.com/aljazeerachannel/videos/vb.160729029892/10153329889494893/?type=2&theater