Iran: Masseprotester i Mahabad

Demonstranter sætter hotellet 'Tara' i brand
Demonstranter sætter hotellet 'Tara' i brand

Den 7. maj 2015 begik den 25 årige kurdiske kvinde Ferînaz Xosrewani selvmord i Mahabad i Østkurdistan/ Vestiran for at undgå at blive vold- taget af en iransk embedsmand. Tusinder af byens omkring 280.000 beboere af overvejende kurdisk af- stamning reagerede med omfattende protester og satte bl.a. hotel Tara, hvor den unge kvinde var ansat, i brand.

Ifølge de nyeste beretninger har det iranske regimes sikkerhedsapparat såret flere end 50 demonstranter. To er blevet dræbt og mindst 30 protesterende er blevet anholdt. 

Weekendens oprør i den kurdisk-iranske by Mahabad
Weekendens oprør i den kurdisk-iranske by Mahabad

Kurderne kræver autonomi

Det østlige Kurdisten (Vestiran)
Det østlige Kurdisten (Vestiran)

Kurderne i Iran har længe været et forstyrrende element for mullah-regimet. Siden Khomeinis magtovertagelse i 1979 har kurderne i Iran været en spydspids i landets oprørsbevægelse. Ifølge leksikonet ”KURDICA” lever der i Iran i dag 5-7 millioner kurdere, hvilket svarer til 8-12 procent af befolkningen. Kurderne kræver autonomi for de kurdiske områder i et føderalt, demokrat- isk og sekulært Iran.

Efter smadringen af de store protester i sommeren 2009, befinder store dele af Mahabads befolkning sig nu atter på gaden i kamp mod regimet. 

 

Sprang i døden for at undgår voldtægt

Ferînaz Xosrewani
Ferînaz Xosrewani

Demonstranterne satte hotellet Tara i brand, efter at den 25-årige kurdiske kvinde Ferînaz Xosrewani, der var ansat i hotellet, sprang ud af bygningens fjerde etage og døde på stedet.

Forud var hun blevet seksuelt attakeret af en af regimets agenter. Det var alment kendt, at hotellet ofte var beboet af medarbejdere fra den iranske efterretningstjeneste, som regel- mæssigt begik overgreb og voldtægt på hotellets ansatte.

Demonstranterne anså derfor den unge kvindes ”selvmord” som et mord og protesterne vendte sig også generelt imod det religiøse regimes kvindeforagtende repressionsapparat i Iran. 

          - Kurdiske demonstrationer imod det kvindeforagtende mullahregime -  

Den kurdiske region har i årtier været præget af et ulmende oprør. Regionen er stærkt militariseret og befolkningen lider under etnisk og kulturel undertrykkelse. I særdeleshed er kurdiske kvinder i Iran stærkt udsatte, da der bliver set ned på både deres køn, etnicitet og religiøse baggrund.

”Vi er alle Ferînaz ”

I weekenden har der i Mahabad og i andre kurdiske byer igen været demon- strationer mod politiets og militserne ’Basijies’ brutalitet.

Mullah-regimet reagerede ved at sende et stort antal soldater og agenter fra de forskellige hemmelige tjenester til de kurdiske byer for at forhindre en ud- bredelse af modstanden.


Demonstranternes hovedparole: ”Vi er alle Ferînaz ”. Dette er et råb om frihed til hele Irans befolkning. Der er erklæret undtagelsestilstand i Mahabad. De iranske myndig- heder har også lukket al internet- og mobiltelefonforbindelse til byen.

____________

Landsdækkende lærerstrejke trodser regimets trussler

Lærer strejker over hele Iran
Lærer strejker over hele Iran

Samtidigt er store dele af landets lærere siden torsdag i sidste uge i en lands- dækkende strejke i protest mod den yderst prekære livssituation, deres familie lider under. På trods af regimets skræmmende repression, opretholder lærerne deres strejke. (Alene i denne uge blev 11 mennesker henrettet af regimet).

I lørdags fandt begravelsen af Ferînaz Xosrewani sted. De iranske myndigheder har forud for begravelsen truet hendes pårørende til at undlade enhver samtale med de udenlandske medier. I modsat fald vil det have alvorlige konsekvenser... 

(al./autonom infoservice)


      _________________

  • København: Solidaritets manifestation “Mahabad is not alone”

____________________

Sammenslutning af Kurdiske Organisationer i Danmark, FEY- KURD og PJAK’s Komité har indkaldt til demonstration på  torsdag, d. 14. maj. klokken 14:00 foran den iranske ambassade

Se facebook

Kommentar schreiben

Kommentare: 0