Mapuche-indianere i Chile og Argentina kæmper mod store koncerner

Mapuche-aktivister protesterer imod modekoncernen Benetton
Mapuche-aktivister protesterer imod modekoncernen Benetton

I dag lever der omkring 600.000 Mapuche-indianere i Chile, de er den største indigene gruppe i landet. Deres oprindelige stamme- område er i stor udstrækning overtaget af udenlandske investorer og jordejere og bliver brugt til landbrug.            I det sydlige Argentina er der tale om en lignende situation.

Mapuche-indianerne er kendt for deres oprørsgejst: I kolonitiden var de det eneste folk, som med succes forsvarede deres territorium mod den spanske erobring.

I dag lever der omkring 600.000 Mapuche-indianere i Chile, de er den største indigene gruppe i landet. Deres oprindelige stammeområde er i stor udstrækning overtaget af uden- landske investorer og jordejere og bliver brugt til landbrug.  

I det sydlige Argentina er der tale om en lignende situation: Der bor ca. 100.000 Mapuche-indianere i provinserne Neuquen, Rio Negro og Chubut. Nogle er involveret i en bitter konflikt med det italienske modehus Benetton, der bruger mindst en million hektar jord i det argentinske Patagonien til fårehold. 

"Mapuche territorium" og "Væk med Benetton"
"Mapuche territorium" og "Væk med Benetton"

I Mapuche-indianernes kamp for at vinde deres land tilbage besatte det lokale Mapuche-fællesskab "Resistencia en Cushamen" for to år siden et område, Benetton-koncernen har overtaget i provinsen Chubut, ca. 1800 km sydvestligt for Buenos Aires. Firmaet an- meldte besættelsen samme dag og krævede området ryddet med det samme.

Siden da har myndighederne 10 gange forsøgt at trænge Mapuche-indianerne væk, men de har hver gang sat sig til modværge – med succes. Den 10. og 11. januar 2017 blev 200 grænsevagtsoldater sat ind for at fordrive aktivisterne fra "Resistencia en Cushamen” :

En domstol havde beordret dem til at rydde skinnerne på turiststrækningen ”La Trochita”.

”Politiindsatsen var helt ude af  proporti- oner. Det stod fra starten af klart, at konflikten ville ende i voldsomme kon- frontationer” siger Paola Garcia Rey, fra Amnesty International/Argentina. Under politiindsatsen blev ti Mapuche-aktivister anholdt.


  • Politiets adfærd undersøges af domstol

I følge aktivisterne var politiet bevæbnet, skønt sekretariatet for sikkerhed afviser det. De indigene forsvarede sig med sten og på begge sider blev flere såret i kampens løb. Derudover trængte politiet ind i de nærliggende Mapuche-huse, hvor de ødelagde møbler og andet inventar. Nu efterforsker en regional domstol, om der er sket forbrydelser ifm. politiindsatsen.

Den sydchilenske provinsregering i Chubut betegnede de oprørske Mapucher som terrorister: ”Det er en terroristisk gruppe, forbrydere, og ikke en gruppe, der som andre lokale fællesskaber kæmper for at forsvare deres oprindelige rettig- heder” , erklærede den konservative regeringsrepræsentant Pablo Duran.

De hyppige brandanslag mod store jordejere på det oprindelige Mapuche-territorium i Chile har indtil videre ikke resulteret i anholdelser og fængslinger. Men nogle politikere, deriblandt den stærk  højreorienterede ex-præsident Sebastian Pinera, kræver skærpelser og anvendelse af anti-terrorlovgivningen med høje fængselsstraffe.   (Forstør ved at klikke på billedet): 

  • Kun to indigene repræsentanter i Chiles parlament

En kommission, der beskæftiger sig med konflikten i La Araucania, opfordrede Chiles præsident Michelle Bachelet til "offentligt og stedfortrædende for staten“ at give ofrene for de voldelige konfrontationer en undskyldning.

Derudover krævede kommissionen under ledelse af biskoppen af Temoco en større politisk repræsentation af de indigene folk i Chiles kongres, hvor der idag kun er to medlemmer med indigen afstamning – selvom ca. ti procent af alle Chiles indbyggere er indigene.

Michelle Bachelet vil inden marts offentliggøre, hvilke foranstaltninger regeringen vil sætte i værk. Hun stiler angiveligt mod at kunne fremlægge et lovforslag for parlamentet i midten af juni 2017.   (shaggie/autonom infoservice) 

    Kilder: Amnesty International, Centro de Documentatión Mapuche , indymedia-argentina

 

  • Mapuche-indianernes arbejds-kooperativer