Mapuche-indianere i Chile og Argentina kæmper mod store koncerner

I dag lever der omkring 600.000 Mapuche-indianere i Chile. De er den største indigene gruppe i landet.
Deres oprindelige stamme- område er i stor udstrækning overtaget af udenlandske investorer og jordejere og bliver brugt til bl.a. landbrug. 
I det sydlige Argentina er der tale om en lignende situation
.     _________________

Mapuche-indianerne er kendt for deres oprørsgejst: I kolonitiden var de det eneste folk, som med succes forsvarede deres territorium mod den spanske erobring.

Der er i øjeblikket mere end 
30 politiske venstrefløjsfanger i Chile. Af disse er flertallet indigene mapuche fanger.
De er fængslet på grund af deres kamp for at genvinde
og forsvare deres jord mod den konstante trussel fra bl.a. 
store skovkoncerner.
De øvrige politiske fanger er en blanding af aktivister fra 2019-opstanden og organiserede anarkistiske fanger. Fra 2018 og frem var der stærke sociale protester i Chile

  • Konflikten med det italienske modehus Benetton

I dag lever der omkring 600.000 Mapuche-indianere i Chile, de er den største indigene gruppe i landet. Deres oprindelige stammeområde er i stor udstrækning overtaget af uden- landske investorer og jordejere og bliver brugt til landbrug.  

I det sydlige Argentina er der tale om en lignende situation: Der bor ca. 100.000 Mapuche-indianere i provinserne Neuquen, Rio Negro og Chubut. Nogle er involveret i en heftig konflikt med det italienske modehus Benetton, der bruger mindst en million hektar jord i det argentinske Patagonien til fårehold. 

Mapuche-aktivister protesterer imod modekoncernen Benetton
Mapuche-aktivister protesterer imod modekoncernen Benetton
"Mapuche territorium" og "Væk med Benetton"
"Mapuche territorium" og "Væk med Benetton"

I Mapuche-indianernes kamp for at vinde deres land tilbage,besatte det lokale Mapuche-fællesskab "Resistencia en Cushamen"  for nogle år siden et område, Benetton koncernen har over-taget i provinsen Chubut, ca. 1800 km sydvestligt for Buenos Aires.
Firmaet anmeldte besættelsen samme dag og krævede området ryddet med det samme.
Siden da har myndighederne flere gange forsøgt at trænge Mapuche-indianerne væk, men de har hver gang sat sig til modværge – med succes.

  • Her er omkring 200 grænsevagtsoldater sat ind for at fordrive aktivisterne fra "Resistencia en Cushamen”:

En domstol gav ordrer til politiet
om at rydde skinnerne på turist-strækningen ”La Trochita”.

”Politiindsatsen var helt ude af  proporti- oner. Det stod fra starten af klart, at konflikten ville ende i voldsommekon- frontationer”, siger Paola Garcia Rey, fra Amnesty International/Argentina. Under politiindsatsen blev ti Mapuche-aktivister anholdt.


  • Konfrontationer mellem Mapuche-aktivister og politiet 

I følge aktivisterne var politiet bevæbnet, skønt sekretariatet for sikkerhed afviser det. De indigene forsvarede sig med sten og på begge sider blev flere såret i kampens løb. Derudover trængte politiet ind i de nærliggende Mapuche-huse, hvor de ødelagde møbler og andet inventar. 

Den sydchilenske provinsregering i Chubut betegnede de oprørske Mapucher som terrorister: ”Det er en terroristisk gruppe, forbrydere, og ikke
en gruppe, der som andre lokale fællesskaber kæmper for at forsvare deres oprindelige rettig-heder”
, erklærede den forhenværende konservative regeringsrepræsentant Pablo Duran.

Der er i øjeblikket mere end 30 politiske venstre-fløjsfanger i Chile. Af disse er flertallet indigene mapuche fanger. De er fængslet på grund af deres kamp for at genvinde og forsvare deres jord mod den konstante trussel fra de store skovkoncerner.  
(folk fra autonom infoservice)

  • Solidaritetsdemoer for de fængslede Mapuche-aktivister,
    organiseret af Mapuche-fællesskaber og deres allierede:

  • Mapuche-indianernes arbejdskooperativer

                    _________________________________________

  • Isabel Allende
    Inés min sjæls veninde

Isabel Allende fortæller her den fantastiske, men sande historie om kvinden Inés Suárez (1507-1580), der deltog i erobringen af Chile i femtenhundredetallet og Mapuche-indianernes ukuelig modstand mod de spansk conquistadorer.
Gyldendal (2007), 352 sider, 264 kr.  ISBN13*9788702053845