Mapuche-indianere i Chile og Argentina kæmper mod store koncerner

I dag lever der omkring 600.000 Mapuche-indianere i Chile. De er den største indigene gruppe i landet.                                          Deres oprindelige stamme- område er i stor udstrækning overtaget af udenlandske investorer og jordejere og bliver brugt til landbrug.              I det sydlige Argentina er der tale om en lignende situation.     _________________

Mapuche-indianerne er kendt for deres oprørsgejst: I kolonitiden var de det eneste folk, som med succes forsvarede deres territorium mod den spanske erobring.

Mapuche-aktivister protesterer imod modekoncernen Benetton
Mapuche-aktivister protesterer imod modekoncernen Benetton
  • Konflikten med det italienske modehus Benetton

I dag lever der omkring 600.000 Mapuche-indianere i Chile, de er den største indigene gruppe i landet. Deres oprindelige stammeområde er i stor udstrækning overtaget af uden- landske investorer og jordejere og bliver brugt til landbrug.  

I det sydlige Argentina er der tale om en lignende situation: Der bor ca. 100.000 Mapuche-indianere i provinserne Neuquen, Rio Negro og Chubut. Nogle er involveret i en heftig konflikt med det italienske modehus Benetton, der bruger mindst en million hektar jord i det argentinske Patagonien til fårehold. 

"Mapuche territorium" og "Væk med Benetton"
"Mapuche territorium" og "Væk med Benetton"

I Mapuche-indianernes kamp for at vinde deres land tilbage besatte det lokale Mapuche-fællesskab "Resistencia en Cushamen" for to år siden et område, Benetton-koncernen har overtaget i provinsen Chubut, ca. 1800 km sydvestligt for Buenos Aires. Firmaet an- meldte besættelsen samme dag og krævede området ryddet med det samme.

Siden da har myndighederne 10 gange forsøgt at trænge Mapuche-indianerne væk, men de har hver gang sat sig til modværge – med succes.

  • Her er omkring 200 grænsevagtsoldater sat ind for at fordrive aktivisterne fra "Resistencia en Cushamen” :

En domstol havde beordret dem til at rydde skinnerne på turiststrækningen ”La Trochita”.

”Politiindsatsen var helt ude af  proporti- oner. Det stod fra starten af klart, at konflikten ville ende i voldsomme kon- frontationer” , siger Paola Garcia Rey, fra Amnesty International/Argentina. Under politiindsatsen blev ti Mapuche-aktivister anholdt.


  • Politiets adfærd undersøges af domstol

I følge aktivisterne var politiet bevæbnet, skønt sekretariatet for sikkerhed afviser det. De indigene forsvarede sig med sten og på begge sider blev flere såret i kampens løb. Derudover trængte politiet ind i de nærliggende Mapuche-huse, hvor de ødelagde møbler og andet inventar. Nu efterforsker en regional domstol, om der er sket forbrydelser ifm. politiindsatsen.

Den sydchilenske provinsregering i Chubut betegnede de oprørske Mapucher som terrorister: ”Det er en terroristisk gruppe, forbrydere, og ikke en gruppe, der som andre lokale fællesskaber kæmper for at forsvare deres oprindelige rettig- heder” , erklærede den konservative regeringsrepræsentant Pablo Duran.

De hyppige brandanslag mod store jordejere på det oprindelige Mapuche-territorium i Chile har indtil videre ikke resulteret i anholdelser og fængslinger. Men nogle politikere, deriblandt Chiles stærk  højreorienterede præsident Sebastian Pinera, kræver skærpelser og anvendelse af anti-terrorlovgivningen med høje fængselsstraffe.   (Forstør ved at klikke på billedet): 

  • Kun få indigene repræsentanter i Chiles parlament

En kommission, under ledelse af biskoppen af Temoco kræver en større politisk repræsentation af de indigene folk i Chiles kongres, hvor der idag kun en håndfuld medlemmer med indigen afstamning – selvom ca. ti procent af alle Chiles indbyggere er indigene.

(shaggie/autonom infoservice) 

    Kilder: Centro de Documentatión Mapuche , indymedia-argentina  

Relateret: Joanna Crow: The Mapuche in Modern Chile: A Cultural History. University Press of Florida (2013)

  • Mapuche-indianernes arbejds-kooperativer
  • International Day of Support of Mapuche Nation (2016):