Efter Erdoğan‘s valgsejr: Undtagelsestilstand og forøget repression

- "HAYIR!" ( NEJ!) -
- "HAYIR!" ( NEJ!) -

Den tyrkiske regering har med 51,4 procent "ja"- stemmer vundet søndagens afstemning, der giver  flere beføjelser til Recep Erdoğan‘s præsidentembede. Oppositionen peger på manipulation med valgresultatet.

I kølvandet af afstemningen vil regeringen forlænge undtagelse- stilstanden i landet og fortsætte den massive repression mod oppositionen – specielt mod regeringskritiske kurdere og venstrefløjen.  

 • "Nej" til diktaturets forfatning – "Nej" til fascismen. Demonstration i København, d. 22. april, VesterbroTorv, kl. 13:00 

             "Nej, vi havde vundet"

"Kampen fortsætter“ og ” Tyv, morder, Erdogan”, gjaldede det sent om aftenen i Istanbuls gader den 16. april 2017, efter at udfaldet af afstemningen stod klart. Råbene lød højt i bydelene Kadiköy og Beşiktaş – venstreoppositionens højborge i millionmetropolen.

Flere tusinde demonstrerede her mod regeringen (billede ovenfor) og lovede at genoplive det landsdækkende oprør, der for fire år siden startede i kampen for at bevare Gezi-parken i Istanbuls centrum og som rystede de regerende nationalkonservative islamister.  

 • Oppositionen peger på manipulation med afstemningsresultatet

De to største oppositionspartier – det prokurdiske HDP og det kemalistisk-nationalistiske CHP (medlem af den socialdemokratiske 2. Internationale!) frakendte afstemningens legitimitet på grund af flere eksempler på og mistanke om valgfusk. De kræver begge en ny gennemgang af 2/3 af de afgivne stemmer.

                            JA   /   NEJ
JA / NEJ

Kurdernes parti erklærede ved en pressekonference, at alt tyder på, at der er foregået ”... manipulation med afstemningsresultatet omfattende tre til fire procent af de afgivne stemmer”.

 • Tyrkiets geopolitiske deling stadfæstes

Det foreliggende afstemningsresultat bekræfter den geopolitiske opdeling af Tyrkiet, som allerede viste tydelige konturer ved de sidste års valg. Den sekulære del af landets befolkning er koncentreret ved kysten og i bestemte bydele af Istanbul og Ankara. Den pro-islamiske provins stadfæster med den netop overstående afstemning deres kontrol over befolkningen på landet:

 • Tyrkiske afstemningsforhold i udlandet

De seneste to uger har 11.363 tyrkere i Danmark stemt ved den tyrkiske folke-afstemning om at give flere beføjelser til præsidentembedet i Tyrkiet. Det skriver det dansk-tyrkiske medie Kuzey, der har tallene fra den tyrkiske ambassade i København.

Ifølge mediet bor der i Danmark omkring 32.300 tyrkere med stemmeret til det tyrkiske valg. Det svarer til, at omkring en tredjedel af alle tyrkere i Danmark har stemt ved afstemningen. 60,4 procent af dem stemte ja til Erdoğans forfatnings- ændring.

Ligesom et flertal af tyrkere i Tyskland (63,1 procent ”ja”), Østrig (73,5 procent ”ja” ) og Belgien (75 procent ”ja”), etc. Modsat tyrkere der er bosat i f.eks. Schweiz (61 procent ”nej”) og Spanien (86,7 procent ”nej”).

Ifølge officielle oplysninger er omkring 2,9  millioner tyrkere i udlandet, svarende til fem procent af samtlige stemmeberettigede.  

 •  Forlængelse af undtagelsestilstanden

Efter Erdogans knebne sejr har hans regering ifølge CNN-kanalen ”Türk” i dag tirsdag i parlamentet i Ankara fremlagt planerne om at forlænge undtagelses- tilstanden, der blev indført efter kupforsøget i juli sidste år.

Således bekræftede den tyrkiske vicepremierminister Nurettin Canikli overfor TV-kanalen, at sikkerhedsrådet i går diskuterede dette spørgsmål. Med det nuværende flertal bag Erdogans AKP-regering vil dette forehavende være så godt som sikkert. 

 "Nej, vi havde vundet"
"Nej, vi havde vundet"

Undtagelsestilstanden er siden sommeren 2016 blevet forlænget to gange og udløber formelt den 18. april. Oppositionen har kæmpet ihærdigt mod Erdogan-regeringens undtagelsestilstandslove, der bl.a. indskrænker forsamlings – og presse- friheden og giver politiapparatet næsten ubegrænsede beføjelser.

Den forventede forsættelse af undtagelses- tilstanden har konkrete følgevirkninger for de mange anholdte oppositionelle aktivister, parlamentarikere og journalister. For at lægge rammer for regeringens forsatte kurs for udbygningen af islamiserede nationalistiske samfundsstrukturer har regeringen brug for en undtagelsestilstand, der giver mulighed for at fortsætte den massive repression mod oppositionen – specielt mod kurderne og venstrefløjen.                                                                                  (al./autonom infoservice)

                           - Fra søndagens anti-regeringsdemo i Istanbul -

Relateret                                                               autonom infoservice