G20 topmøde i Hamburg: ”'Welcome to Hell–demoen' bliver den største sorte blok nogensinde i Europa ...”

 • INTERVIEW med 2 ældre autonome om anti-G20 demoen i Hamburg den 6. juli 2017.

* Peter har siden 1977 boet i by-delen Schanzenviertel i Hamburg
* Andreas er advokat for aktivist-centeret ”Rote Flora” i byen. De repræsenterer den autonome ”Welcome to hell“ – mobilisering.

   ____________

Interview                                                                             med to autonome aktivister fra Hamburg

 • Er den autonome G-20-demo „Welcome to hell“ et helvede for alle, der ikke ønsker en direkte konfrontation med politiet?

Andreas: Vi har ikke planlagt konfrontationer med politiet under demoen. Selvfølgelig vil vores outfit se anderledes ud end ved de øvrige G-20-demoer. Det bliver en af de største sorte blokke, der nogensinde er set i Europa. Det har vi allerede mærket under mobiliseringerne.

 • Hvorfor er det så vigtigt, at der også er en autonom demonstration?

Andreas: Det er vigtigt for at understrege, at vi ikke vil reformere topmødet, men afviser det. Der findes heller ikke en bedre eller værre form for kapitalisme – den skal simpelthen afskaffes. Det har altid været de autonomes grundholdning, det sorte outfit hører med.

 • Er denne demo ikke en invitation til folk, der bare vil lave ballade?

Andreas: Der må man have en vis sprogfornemmelse. Når vi siger, demoen skal gå afsted og ankomme samlet, så ved folk, at de ikke skal gå amok allerede ved den første provokation fra politiets side. Det kan godt være, at det går løs efter demoen. Men vi ønsker ingen konfrontation under demoen.

           __________________________________

 • Den autonome venstrefløj i aktion (Forstør ved at klikke på billedet):
 • På demo plakaten ses et Hamburg i flammer. Svarer det til din sprogfornemmelse?

Andreas: At afholde G-20 i Hamburg – og tilmed i en venstre- orienteret bydel – det er en uhyre provokation. Det er en magtdemonstration, som har til formål at skabe øvelsesterræn for oprørsbekæmpelse langs de skærpede sociale konflikter. De vil øve sig her med 20.000 politi- og sikkerhedsfolk – og vi vil gøre det svært for dem.

 • Vil det sige, at I rent faktisk er ude på konfrontation med politiet?

Andreas: Det er vores politiske mål at gøre det klart, hvem det er, der samles til G-20 mødet: Det er borgerlige stater som Tyskland og Frankrig, det er diktaturer som Tyrkiet, torturstater som Saudi-Arabien, det er racister og sexister som Trump, der ovenikøbet er igang med at annullere klimaaftalerne. 
- Laver de politik til gavn for befolkningen? Nej, de mødes for at reorganisere de kapitalistiske forhold og for at befæste deres magtpositioner.

Peter: Det er fejl at tro, at man kan tale med sådan nogle folk. Deres topmøde koster millioner og de bliver modtaget med røde tæpper. Vi derimod fremstilles som de voldelige.  

 • Bred mobilisering mod G20 topmødet

Nedslag. De relativt store venstreradikale alliancer der mobiliserer imod g20 topmødet, baserer på en ikke-distanceringskodex overfor hinandens brede vifte af aktionsformer (masseulydighed, protester med folkefestkaraktér, happenings, militante blokeringsaktioner, natlige sabotageaktioner mod G20’s infrastruktuer,..) Fælles kriterium er, at aktionerne ikke går på bekostning af kvarterets beboere og kvarteret som sådant, men derimod trækker på en fælles streng ift. de massive protester mod G20.  (al./autonom infoservice)   

                            ____________________________________

 • Er I da ikke det?

Andreas: Vi udøver ikke vold, vi gør modstand. Volden udgår fra de herskende forhold. Men det er et definitionsspørgmål.

 • Fra officiel side er I ikke ligefrem velkommen. Politiet i Hamburg har sidste uge lagt ud med annoncering af en stor zone, hvor demonstrationer er forbudt.

Andreas: Til vores store overraskelse er vores demorute ikke blevet antastet. Vi strides kun med politiet om demoens afslutningssted. På den anden side beretter medierne allerede nu, at det bliver den største voldelige demonstration – den værste af alle.

Peter: Men politiet siger, at protesternes forløb kommer til at afhænge af vores demo den 6. juli. Men demoen er kun en del af vores aktiviteter. Vi deltager også i blokader og i den store demonstration den 8. juli.

 • Er det klogt at indlede protestweekenden med den demonstration, der rummer det største potentiale for eskalation?

Andreas: Det fører jo ikke til noget, at begynde totalt fredeligt og så optrappe langsomt. Vi vil slå fast: Sådan går det ikke og I laver aldrig mere sådan et topmøde i en europæisk storby. For at gøre det helt tydeligt, er nogle folk parat til at indgå en vis risiko.

 • Tror I at politiet lader demoen gå afsted?

Andreas: Det begynder jo kl. 16 med koncert og talere fra Mexico, Tyrkiet, Rusland, USA og andre lande. På et tidspunkt vil demoen formere sig. Hvis de ikke lader os gå afsted, vil vi ikke finde os i det uden kamp. Eller hvis de angriber os med det samme – ligesom det skete ved demoen "Die Stadt gehört allen! Refugees, Esso-Häuser und Rote Flora bleiben“ den 21. december 2013 – ja så bliver der selvfølgelig massive konfrontationer. 

 • Når man betragter det aktuelle protest-spektrum har I det image at være de superslemme, der inviterer „autonome ballademagere“ fra andre lande. Hvad synes I om den rolle?

Andreas: Det er altid de mest radikale, der får "Sorte Per“, men det kan man også opfatte som en vis anerkendelse.

Peter: Blandt de autonome foregår det jo ikke som hos et eller andet parti. Vi ringer ikke til folk i Frankfurt eller Italien og siger: Kom sådan og sådan! Det går slet ikke. Vi ved jo ikke, hvad folk planlægger i deres egne strukturer. At være autonom betyder også, at folk selv bestemmer, hvad de gør. Vi kan og vil ikke forhindre, at der dukker maskerede folk op eller at der bliver kanonslag og andet fyret af . 

 • Hvad betyder demonstrations-forbudzonen for protesterne?

Andreas: For mig er de folk, der har lovet at man kan demonstrere overalt undtagen tæt på messehallerne, en forsamling løgnere. Når Hamburgs senator Andy Grote ikke giver tilladelse til en Camp for topmøde modstandere, så bryder han loven. Camps skal betragtes som forsamlinger og forsamlinger bliver som hovedregel tilladt. Da kan en senator ikke komme her og spille dommer.

 • Men i øjeblikket ser det ud til, at der ikke gives tilladelse til nogen Camps....

Andreas: Det er jeg også bange for. Det resulterer i, at folk besætter pladser. Ikke en der let kan ryddes, men hvis vejret er nogenlunde, så bliver det alle grønne områder i byen.

_______________________________

(Interviewet er oprindeligt offentliggjort i det tyske dagblad taz, d. 18. juni 2017. Oversat og let forkortet af autonom infoservice)

Det socialdemokratiske bystyres forbud mod den planlagte G20-protest Camp i Hamburg er netop blevet afvist af domstolen. NO-G20 aktivisters kommentar:

" Dermed er det endnu en gang mislykkedes for SPD (Socialdemokratiet) at sætte en bremser på modstanden mod G20 topmødet, der løber af stablen 7.-8. juli 2017 . Nu hedder det så bare: Pak rygsækken, saml vennerne og kom til Hamburg for at give den gas i protesterne mod Trump, Erdogan og kapitalismen... " 

 • Antikapitalistisches Camp,  Elbpark Entenwerder (SBahn Rothenburgsort) CAMP NEWS  

______________

København - Hamborg Infomøde // Bustur // Stop G20 > se facebook

 

Relateret                                           autonom infoservice

Autonome i Aktion - aktuelle kampe * historie * analyser"