Iran: Folkeoprøret mod præstestyret er igang igen

De sidste 5 dage har titusinder af mennesker demonstreret over hele Iran mod den neoliberale,  fundamentalistiske regering. 

Iagttagere på stedet betegner protesterne som de største siden det store folkeoprør i 2009.        Indtil i går, tirsdag, d. 2. januar, er mindst 21 demonstranter blevet skudt af politiet og af  regimets motoriserede militser. 

Protesterne tog sit udgangspunkt i landets næststørste by Mashad (billede nedenfor tv.) i det nordøstlige Iran. Byen har før i tiden været centrum for store demonstrationer mod regeringen i 1992, 1998 og 2003. I fredags, d. 30. dec. 2017, bredte masseprotesterne sig herfra ud over hele Iran.  

  • Udpluk af de aktuelle protester, der nu har spredt sig til alle regioner i Iran (Forstør ved at klikke på billedet):

Det som udløste protesterne er stærke prisstigninger på fødevarer samt den gener-elle økonomiske situation med vedvarende og udbredt fattigdom. Ifølge officielle regeringskilder er arbejdsløsheden på 12,4 procent. 1,4 procent højere end for et år siden. Regeringskritiske analytikere vurderer dette tal betydeligt højere.  

Weekendens solidaritetsmanifestation foran den iranske ambassade i London
Weekendens solidaritetsmanifestation foran den iranske ambassade i London

Mange iranere er skuffede over præsident Hassan Rohani, der blev genvalgt i maj 2017, hvor han gik til valg med løfter om forbedring af de prekære leveforhold for flertallet af befolkningen. Disse løfter har han på ingen måde holdt. 

  • Protester mod Irans engagement i Syrien

Demonstranternes vrede retter sig også mod præstestyrets militære engagement for Assad-regimet i Syrien og dets støtte til organisatio-ner som den libanesiske Hisbollah.  

(Billederne på videoen er fra folkeoprøret mod præstestyret sommeren 2009) 

  • Oprørets dynamik er rettet mod hele det politisk-religiøse og neoliberale system  

Ifølge øjenvidneberetninger er de sidste dages protestbølge kendetegnet ved en politisk radikalitet, der ikke kun er rettet mod den aktuelle regeringspolitik men mod hele det religiøse-fundamentalistiske system, som fører en benhård neoliberal politik  under statslig-religiøs kontrol.

Systemets øverste leder er den 78-årige Ajatollah Ali Khamenei, der agerer med diktatoriske beføjelser. Demonstranterne har bl.a. angrebet regeringsbygninger, politistationer og banker. Indtil i går, tirsdag, d. 2. januar, er mindst 21 demonstranter blevet skudt af politiet og af  regimets motoriserede militser og hundredvis arresteret.(ikh./autonom infoservice)

Se UPDATES under KORTE INFOS på forsiden.

  • Du kan følge den aktuelle udvikling på Azaadhe Azur's twitter  og her (på tysk og farsi )

Demo i Teheran mod syreangreb på kvinder
Demo i Teheran mod syreangreb på kvinder

_____

Relateret                                       autonom infoservice 

___________________

København, d. 4. januar 2018, kl. 17:30 - 18:30

Fordøm overgreb på demonstranter i Iran                   Manifestation overfor Udenrigsministeriet på hjørnet af Strandgade og       Torvegade,  København K   >> se infos på facebook

En kvinde i Teheran protesterede mod tørklæde-påbuddet ved at tage det af og vifte med det (December 2017)
En kvinde i Teheran protesterede mod tørklæde-påbuddet ved at tage det af og vifte med det (December 2017)