Frankrig: De anklagede i Tarnac-processen frikendt

Fredag, d. 13. april 2018 blev der sat punktum for den knap 10 år lange retsproces mod de anklagede i den såkaldte ’Tarnac-proces’.

En række aktivister fra den franske provins Tarnac stod anklaget for at have dannet en såkaldt ”anarkistisk-autonom terroristgruppe”, som i 2008 angiveligt skulle have udøvet sabotage mod jernbanestrækninger i Frankrig. 

Autonom solidaritet med de fængslede aktivister fra Tarnac Paris, 21. juni 2009
Autonom solidaritet med de fængslede aktivister fra Tarnac Paris, 21. juni 2009
  • Forhistorien

Tyve aktivister mellem 22 og 34 fra landsbyen Tarnac i Frankrig, blev den 11. november 2008 arresteret af fransk gendarmeri, der indtog landsbyen med helikoptere og hunde.                                   Ni af de anholdte - samt en aktivist der på et senere tidspunkt bliver anholdt - blev anklaget for at have " forsinket og saboteret højhastighedstogtrafikken, ved at have smidt kroge på ledningerne". En af de ti blev desuden anklaget for at have skrevet manifestet "Den kommende opstand".                                                            Efter frigivelse fra varetægtsfængsel, blev aktivisterne nægtet tilladelse til at se og kommunikere med hinanden. Siden december 2009 har de bestemt sig for ikke længere at respektere de juridiske indskrænkninger.

Udpluk af en fælles erklæring fra de ti anklagede aktivister (5. december 2009):

"You are walking on the street with three friends. According to the cops who follow you, “the four subjects headed in the direction of . . .” After months of being separated, you re-unite with someone who is dear to you. In judicial jargon, this is a “fraudulent consultation.” If you do not renounce the loyalty supposed by friendship, even when facing adversity, you are obviously part of a “criminal association.” ... We are deserting. We will no longer check in (with our supervisors) and we think it will be good to see each other again, as we have already done to write this very text.

  • ”Tarnac-gruppen” var en fiktiv størrelse skabt af politiets efterforsknings-hold.

Nu har politiets efterforskninger opløst sig i ingenting og de anklagede er frikendt. Det besluttede straffedom-stolen i Paris under ledelse af dommer Corinne Goetzmann d. 13. april 2018.

I forbindelse med domsafsigelsen udtalte dommeren blandt andet, at ”Tarnac-gruppen” var en fiktiv størrelse skabt af politiets efterforskningshold.                                      Der har været relativ stor opmærksomhed omkring retssagen. Det skyldes ikke mindst, at en af de hovedanklagede, Julien Coupat (43), sættes i forbindelse med bogen ”Den kommende opstand” ( ”L’insurrection qui vient”), der har vakt furore vidt og bredt. Bogen er også oversat til dansk og svensk (billedet th.).                                                      Da flere franske jernbanestrækninger i november 2008 blev udsat for sabotage anholdt politiet Julien Coupat og flere af hans venner i et landbrugskollektiv i provinsen Tarnac. Senere dukkede et tysk kommuniké op, der tog ansvar for sabotagen.              Meget tyder dog på, at anslagene blev udøvet af atomkraftmodstandere med det formål at forhindre Castor-transporten * af radioaktivt atomaffald fra Frankrig til Tyskland. Det var ikke et tema, Coupat har beskæftiget sig med. 

 

* autonom infoservice: Rekordlang forsinkelse af Castor-transporten (2011)

 

        Julien Coupat

           Yldune Lévy

De to hovedanklagede i Tarnac-processen, Julien Coupat og Yldune Lévy der har tilbragt henholdsvis 6 måneder og 2 måneder i varetægtsfængsel, er frikendt og kan kræve erstatning for uretmæssig fængsling.          (julie/autonom infoservice)


Relateret                                                                                                                        For franskkyndige                                                                                                    Dagbladet Liberation:

autonom infoservice:

Politispionen Mark Kennedy har sørget for stor furore i Frankrig, hvor han i 2008 for-synede myndighederne med konstruerede informationer om venstrefløjsaktivister, der boede i et økologisk landbrugskollektiv i landsbyen Tarnac. Blandt dem var også Julien Coupat, som  af mainstreammedierne blev udnævnt til ”politisk subversiv lederfigur” og kaldt "terrorist" ...   

Litteratur

Den kommende opstand er en bog skrevet af 'Den usynlige komité'. Bogen udkom i Frankrig i 2007 og tager sit udgangspunkt i erfaringer fra tidens intense studenterbevægelser og forstadsoptøjer i et forsøg på at forstå situationen i dag.

Udkommet også på dansk og svensk: 

 

Den usynlige komité: "Den kommende opstand"

Det osynliga kommittén: "Det stundande upproret" 

 

 (Forstør ved at klikke på billedet):