’Lifeline’ – skibet med over 230 flygtninge uden havn

Redningsskibet "Lifeline“ med 230 flygtninge ombord sejler frem og tilbage i Middelhavet, fordi Italien og Malta nægter at tage imod dem.                      Luise Amtsberg fra det tyske parti 'Die Grünen' har været på skibet. Hun beretter om situationen.                        * UPDATE. Maltas regering ændrede holdning og har den 27. juni taget imod flygtningene. 

 På 'Lifeline' findes der kun to toiletter og en brusekabine til 234 mennesker ...
På 'Lifeline' findes der kun to toiletter og en brusekabine til 234 mennesker ...

 _______ 

Interview med Luise Amtsberg fra det tyske parti 'Die Grünen'

 • Luise, hvordan er du kommet ombord på redningsskibet „Lifeline“, der sejler frem og tilbage i Middelhavet med over 230 flygtninge ombord, fordi Italien og Malta ikke vil tage imod det? 

Luise A.: Jeg fløj til Malta sammen med en kollega fra Die Grünen’s parlaments-fraktion, fordi vi frygter, at situationen eskalerer.  Lige nu befinder vi os i den maltesiske havneby Valetta. Skibet fra den tyske NGO  „Mission Lifeline“ ligger 24 sømil fra kysten. I søndags  lejede vi en båd, og sejlede ud til "Lifeline“.  

 

        _________________________________

"Man kan ikke betræde skibet, uden at træde på mennesker"

 • Hvordan er situationen på skibet? 

Luise A.: Den er forfærdelig. Den rene horror. Anderledes kan det ikke beskrives. „Lifeline“ er et lille skib. Man kan ikke betræde skibet, uden at træde på mennesker. Der er vanvittigt varmt og næsten ingen blæst. Menneskene sidder helt klemt op ad hinanden, mange oven på rælingen, fordi der er så lidt plads. 

- Man kann mærke de strabadser, de har været udsat for på deres flugt. Det er først og fremmest unge mænd, også mindreårige er iblandt. Samt et par kvinder og småbørn. De er alle udmattede, trætte og underernærede. De har ikke flere reserver.

- Der er også medicinske nødstilfælde. En mand har vand i lungerne, andre har brækkede knogler. For et par dage siden faldt en kvinde med et spædbarn i koma.

 • (Forstør ved at klikke på billedet):
 • Menneskene ombord må da være enormt stressede. Hvordan ytrer det sig?                      

Luise A.: Alle er bange og fortvivlede. Atmosfæren er meget anspændt. Når én får et nervesammenbrud, er alle i fare. Vi har længe overvejet, om vi overhovedet skulle sejle ud til skibet. Det kan vække håb, vi ikke kan opfylde. Derfor prøver vi nu at op-bygge politisk pres. Hele Europa kigger væk, ingen føler sig ansvarlige.

 • Hvordan er de hygiejniske forhold? 

Luise A.: Katastrofale. Der er to toiletter og et brusebad. Til 234 mennesker. Heldig-vis er der stadig drikkevand. Men menneskenes behov for at kunne vaske sig ordent-ligt er stort. Vi medbragte derfor sæbe og et par andre hygiejnesager. 

 • Kommer der forsyninger til skibet ?

Luise A.: Det er meget vanskeligt. Skibet ligger langt fra havnen. Her ligger skibe fra andre NGOer, som ikke tør sejle ud, fordi de er bange for ikke at få lov til at sejle ind i havnen igen. Levnedsmidlerne på „Lifeline“ er ved at være brugt op og skibet ligger nu derude på 5. døgn. 

 • Hvordan er vejrsituationen? 

Luise A.: Der er høj bølgegang. I morgen kommer iflg. prognoserne et uvejr. Så kommer „Lifeline“ i havsnød. Hvis ikke situationen inden da har forandret sig, er der mennesker, der vil dø. Hvis søgangen bliver voldsommere bliver dækket så vådt, at mennesker vil rutsche over bord. De søsyge vil ikke længere kunne holde sig fast. Vi har kun 1 dag til at finde en løsning.

 • Hvorfor sender kaptajnen ikke allerede nu et "Mayday“ signal ud?

Luise A.: Hvis han gør det, kan han straffes for det. Der er klare regler for brugen af dette nødsignal. Han må først bruge det, når det er for sent. I tilfælde af uvejr kommer skibet ikke i havn uden skader. 

 

________________________

Lifeline’s skibskaptajn Claus-Peter Reisch henvendte sig allerede for to dage siden til verdens politiske magthavere:                                              “Det ser ud til, at verdenspolitikken bliver udkæmpet på bekostning af disse mennesker” . (citatet er fra det østrigske dagblad "Der Standard“, d. 25. juni 2018)

 

 • Hvorfor sejler "Lifeline“ skibet ikke til en havn i et andet land?

 Luise A.: Fordi skibet ikke har nok drivstof. Maskinerne må pga. Systemerne være igang hele tiden. Hvis kaptajnen slukkede for maskinerne, ville der udbryde panik. Med den beholdning af olie, Lifeline har nu, formår skibet slet ikke at nå frem til en anden havn. 

- Samarbejdet med den libyske kystvagt fungerer ikke . De måtte egentlig anvise en anden havn, men de melder sig simpelthen ikke længere. Det er en humanitær nødsituation og ingen tager ansvar for den. 

 • Italiens højrepopulistiske indenrigsminister Salvini vil forbyde hjælpe-organisationer at lægge til i italienske havne. Hvad vil det betyde ?
Private hjælpeskibe i Middelhavet (juni 2018)
Private hjælpeskibe i Middelhavet (juni 2018)

Luise A.: Det ville betyde, at vi hver dag vil opleve situatio-ner som den, der nu er på  Lifeline. Hjælpeorganisationerne ville stå overfor et dilemma: Sejler de du, kommer de ikke i havn igen. Bliver de i havn, dør menneskene på havet. Så enkelt er det.                            - Man skal ikke tro, at flygt-ningene holde op med at gå ombord på menneskene-smuglernes både.

Det er heller ikke kun NGO'- ernes redningsskibe som rammes : Det danske containerskib "Alexander Maersk“ (1) har reddet 113 flygtninge og venter siden i fredags på tilladelse til at lægge til i en havn. At EU simpelthen tager den situation med i køber, viser hvor stærk den politiske højredrejning er for tiden.

(Interviewet er oprindeligt bragt i det tyske dagblad Die Tageszeitung – taz, d. 25. juni 2018.  , oversat og forkortet af folk fra autonom infoservice).

    ___

Note

 1. Udlændinge – og integrationsminister Inger Støjberg (V) er ikke overraskende mere bekymret for koncernen Mærsk containerskibets ”Alexander Mærsk 113“ belastning end for de 108 flygtninge: ”Det er jo ikke rimeligt for Mærsk, at de bliver bragt i en situation, hvor de har et skib fyldt med migranter. Ovenikøbet migranter, de er blevet bedt om at hjælpe af myndig-hederne, og derfor er det et spørgsmål om, at italienerne selvfølgeligt skal lade dem aflevere dem i italiensk havn.” (citatet er fra Berlingske, d. 24. juni 2018).                                Venstre-ministeren har sendt et protestbrev til den italienske regering. 

    _______

Relateret  

autonom infoservice 

International Organization For Migration: