USA. ”Venstrefløjen skulle have mobiliseret imod fascisternes opmarch”

Trump tilhængere foran Capitol den 6. januar 2021
Trump tilhængere foran Capitol den 6. januar 2021

Borgerrettighedsaktivisten Bill Fletcher kritiserer i interviewet,
at fagforeninger og venstrefløjen undlod at mobilisere mod Trump tilhængernes varslede opmarch  ved Capitol Hill. 
" Da det stod klart, at fascisterne kom til Washington i onsdags, skulle man have organiseret en demonstration imod dem”. 

                 

                 _____________________________________
”Hvis folk fra venstrefløjen havde forsøgt at gøre det, fascisterne gjorde, ville det have fået Tian’anmen massakren til at ligne en picknick” 

  ___________
Interview

Bill Fletcher
Bill Fletcher

Bill Fletcher (66) bor i Washington og har arbejdet i sorte borgerrettighedsorganisationer og i fagforbundet AFL-CIO samt i TransAfrica Forum og har undervist ved Institute for Policy Studies.
Han har skrevet en række bøger om social uretfærdighed og racisme.
Er kommentator for flere venstrefløjsmedier.

 • Hvad tænkte du umiddelbart, da du så billederne fra Capitol i onsdags?

Bill F.: Jeg var ikke overrasket. Jeg var en af de få folk fra venstrefløjen, der siden foråret har advaret mod et kup. Men først i slutningen af august og begyndelsen af september begyndte folk for alvor at være bekymrede.
Det føltes som en brandalarm. Mange venstreorienterede indså pludseligt, hvad en genvalgt Trump-regering kunne have forårsaget.
Men selv herefter var der stadig modvilje mod at gøre det nødvendige. 

Trump tilhængere foran Capitol i Washington den 6. januar 2021
Trump tilhængere foran Capitol i Washington den 6. januar 2021
 • Hvad mener du, man skulle have gjort?

Bill F.: Da det stod klart, at fascisterne kom til Washington i onsdags, skulle man have organiseret en demonstration imod dem. 

 • Ville en moddemonstration have kunnet forhindre stormen på Capitol?

Bill F.: Det ved vi ikke. Men hvis fagforeninger og borgerrettighedsgrupper havde mobiliseret til protest mod fascisterne, så var målet at være i overtal. Vi har ofte set, at vi på den måde kan fordrive fascisterne.  

 • Det ville muligvis være kommet til voldelige konfrontationer.... 

Bill F.: Hvem ved. Men det vi så i onsdags, det var i hvertfald vold.  

 • Hvordan kan det være, at der i onsdags ikke var noget opråb fra fagforeninger, borgerrettighedsgrupper og andre venstrefløjs-sammenhænge?
Trump tilhængere indenfor Kongresbygningen
Trump tilhængere indenfor Kongresbygningen

Bill F.: Sådan noget må organiseres i forvejen. Fascisterne fik i onsdags tilladelse til at marchere.

Bystyret i Washington opfordrede befolkningen til at blive hjemme.

 •  Under Trump var venstrefløjen i USA meget aktiv. Hvordan kan det være, at de ikke reagerede kollektivt ift. fascisternes storm på Kongressen? 

Bill F.: Et af problemerne for venstrefløjen i USA er, at den er dårligt organiseret. Vi har ikke noget nævneværdigt venstrefløjsparti. Kun et par små organisationer, som feks. Democratic Socialists of America.
- Mange venstreorienterede er heller ikke engageret i sociale bevægelser. Og så er der progressive, der ønsker strukturelle forandringer indenfor det kapitalistiske system.

Vi mangler en sammenhængende strategi.
Desværre har mange venstreorienterede heller ikke erkendt de substantielle forskelle mellem neoliberale centrister og højreekstreme populister.
                   __________________________________________ 

”De taler om at restrukturere systemet, men de vil først og fremmest styrke den hvide mands herredømme”

 • Hvad er forskellen ?

Bill F.: Det Demokratiske Parti er i slutningen af 1980’erne og i begyndelsen af 90’erne slået ind på en neoliberal kurs. Dette gjorde Republikanerne allerede i slutningen af 70’erne.
I forhold til de såkaldte sociale spørgsmål, som bla. valgret og individuelle rettigheder er mange demokrater liberale. Men økonomisk er de neoliberale fundamentalister. Bill og Hillary Clinton er klassiske eksempler på dette.
- På den anden side har vi højreekstreme populister som Donald Trump. De er retorisk ofte imod den neoliberale økonomi. Men i praksis har de taget den til sig. De taler om at restrukturere systemet, men de vil først og fremmest styrke den hvide mands herredømme. 

 • Hvordan kan det være, at mange venstrefløjsfolk i USA ikke har set risikoen for et kup?  

Bill F.: Det er et udtryk for amerikansk exceptionalisme (1), som også er rodfæstet blandt progressive og ventreorienterede kredse. 
Mange tror på US-institutionernes modstandskraft. De mener, at systemet kan korrigere det. De harmløsgør den reelle fare, der kommer fra højreekstremistiske populister og fascister.    

 • Som ung stod du nær Black Panthers ... 

Bill F.: Jeg var sympatisør.

Kampklædt politi dannede en korridor til Kongressen
Kampklædt politi dannede en korridor til Kongressen
 • Hvad ville der være sket i onsdags, hvis en gruppe som Black Panthers havde stormet Kongressen?

Bill F.: Hvis folk fra venstrefløjen havde forsøgt at gøre det, fascisterne gjorde, ville det have fået Tian’anmen massakren til at ligne en picknick.
Demonstranterne ville være blevet anholdt i hobetal og mange ville være blevet dræbt. I onsdags var politiet iøjenfaldende uforberedte. Selvom de var varslet flere dage i forvejen. 
 

Venligsindet politimand diskuterer med højreekstremister i Kongressen
Venligsindet politimand diskuterer med højreekstremister i Kongressen

- Mange politifolk behandlede kupmagerne meget venligt. Flere har sågar lavet selfies sammen med dem. 
At politiet fejlede er også ganske besynderligt, fordi Washington har så mange politienheder og rigtig mange erfaringer med masse-demonstrationer.
Det vi så var, at der blandt politifolk er udbredt sympati for fascisterne. Jeg kom til at tænke på Costa-Gavras filmen ”Z”, der handler om forberedelsen af kuppet i Grækenland (april 1967, aut.info red.) og fascisternes tilstede-værelse i det græske politi.
 

 • Kalder du alle deltagere i stormen på Kongressen for fascister?

Bill F.: Jeg bruger ikke ordet i flæng. De fleste af dem, der støtter Trump, er højre-populister. Fascisterne er en undergruppe. I onsdags var de bevæbnet og forberedt på at indsætte Trump som autokratisk leder. 

                   ____________________________________________
”De vil have en hvid republik og de tror, at tiden er moden til det”

 • Hvad kalder du det, der skete i Capitol i onsdags? Terrorisme? Forræderi ? Kupforsøg?

Bill F.: Det var et kupforsøg. Det var terrorisme. Og det var forræderi. Men vi må forstå, at den vold vi så i onsdags, ikke finder sted i et tomrum. Disse folk har ikke drukket en særlig drik eller røget metamfetamin.
I følge deres verdenssyn er de hvide ved at blive frataget kontrollen over USA og skubbes rundt af resten af verden. Og de ser mændene miste deres magt. De vil have en hvid republik og de tror, at tiden er moden til det.

 • Der er folk i USA, som siger, at stormen på Kongressen har haft positive konsekvenser, fordi det har splittet Det Republikanske Parti og bekræftet Bidens position som præsident. 

Bill F. : Onsdagens begivenheder har skabt en vanskelig position for visse kongres-medlemmer fra Det Republikanske Parti. Men vi må også indse, at fascistene ikke er forsvundet og at opportunisterne i Det Republikanske Parti, der har leget med ilden, heller ikke er forsvundet. Det, der sker nu, har udviklet sig siden 1968. 

 • 1968 ... hvordan det ?

Bill F.: Dengang konstruerede præsident Richard Nixon den såkaldte ’Southern Strategy‘ som svar på George-Wallace-kampagnen. Det var ’De hvides strategi’, hvis mål var at lokke hvide vælgere bort fra Det Demokratiske Parti.
Siden da har Republikanerne defineret sig selv som ikke-sort parti og beskriver Demokraterne som mindretallenes parti, der uddeler ting til folk, som ikke har fortjent det.
For styrke deres kerne, har Republikanerne fortrængt de liberale fra partiet og gjort det til et ultra højreorieteret parti. Republikanerne er det eneste parti i den højt udviklede kapitalistiske verden, som har gjort vælgerundertrykkelse til en central del af deres magtstrategi.

 • Hvilke konsekvenser får onsdagens begivenheder ?

Bill F.: For det første bliver der tale om omfattende efterforskning og retsforfølgelse af alle deltagere i stormen på Kongressen – inklusiv Trump, der vil blive anklaget for at opildne til oprør.
For det andet vil der opstå splittelser i Det Republikanske Parti. Det kunne splitte partiet i tre: De trofaste Trump-støtter; de som vil tilbage til normaliteten og så centristerne fra Lincoln-projektet (2) samt folk, der tager afstand fra den kurs, partiet er slået ind på.

Det fører ikke nødvendigvis til dannelsen af tre partier, men til en splittelse af kernen af partiet.  

 • Joe Biden, den fremtidige demokratiske præsident, talte i onsdags til offentligheden flere timer før Trump. Joe Biden fordømte stormen på Capitol. Men han lød ikke særlig kampberedt.

Bill F.: Biden tror stadig, at det er hans rolle at bringe os alle sammen.

 • Tror du, der er en chance for, at den 25. forfatningstilføjelse (3) og en ny rigsretssag tages i anvendelse overfor Trump?

Bill F.: Der er stadig så mange uklarheder, at man ikke kan forudsige det. For eksempel er vicepræsident Pence i onsdags begyndt at træffe beslutninger, som det normalt er præsidenten, der gør.
Vi ved ikke, om det er et mini-kup indenfor regeringens indre magtcirkler, der allerede har afmagtet Trump på væsentlige områder.  

 • Hvilken rolle indtager fagforeninger, borgerrettighedsgrupper og civilsamfundet efter onsdagens storm på Capitol? 

Bill F.: De må lægge pres på Biden-regeringen, så fascisterne stilles til regnskab og alle de Kongresmedlemmer, der har hjulpet fascisterne, smides ud af Kongressen. 

       ______________________
"Onsdagen må være et ’Wake up call’"

 • Bliver der tale om strejker, demonstrationer o.lign?

Bill F.: Vi må bruge enhver taktik, der er nødvendig, for at få Biden-regeringen til at gøre det nødvendige. Onsdagen må være et ’Wake up call’.
I opposition til højrefløjen må vi styrke det nye flertal, må vi styrke dem, der har stemt på Biden; og vi må styrke dem, der i Georgia har valgt to demokratiske senatorer.

Vi må kæmpe for andre forhold. Defensive aktioner er ikke nok.
Vi har brug for permanente organisationer. Vi må danne stærkere blokke i forbunds-staterne for at skabe forskydninger i magtstrukturerne. For så længe højrefløjen sidder på så stor del af den lovgivende magt i forbundsstaterne, så længe er vi låst fast. 

(Oprindeligt offentliggjort i dagbladet taz, d. 8. januar 2021. Oversat og let redigeret ”De til du” etc. af autonom infoservice).


Noter:

1. Amerikansk exceptionalisme er en ideologi, der ser USA som et unikt land med hensyn til dets idealer om demokrati og personlig frihed

2. Lincoln-projektet, der blev dannet i 2019,  er den gruppe af nuværende og tidligere medlemmer af Det Republikanske Parti, som ville forhindre et genvalg af Trump.
Læs mere på Wikipedia

3.  Den femogtyvende ændring af USA's forfatning beskæftiger sig med præsidentens arv og handicap. Det præciserer, at vicepræsidenten bliver præsident, hvis præsidenten dør, fratræder eller afskediges, og fastlægger, hvordan en stilling på vicepræsidentens kontor kan besættes. Læs mere på Wikipedia 

 

______________________

Bill Fletcher jr. on Black Marxism

Relateret 

USA: ”Alternativet er en revolutionær fagbevægelse”

Interview med IWW i USA 

 

 • Apropos visse mediers misinformerende sammenligning mellem højreekstremisternes storm på Capitol og anarkisternes ageren: