Tyskland: Obskur kriminalisering af antifascist

Lina blev i håndjern med helikopter overført til forbundsdomstolen i Karlsruhe
Lina blev i håndjern med helikopter overført til forbundsdomstolen i Karlsruhe

Lina E. (26), som er studerende fra Leipzig, har siden den 5. november sidste år været varetægtsfængslet.
Statens øverste anklagemyndighed beskylder hende for at have været involveret i to fysiske konfrontationer med organiserede nazier. 
Det er baggrunden for, at hun af anklagemyndighederne nu bliver præsenteret som leder af en kriminel forening, der har udøvet en ”alvorlig forbrydelse”. (”staatsgefährdende Straftat mit bundesweiter Tragweite”).

* Beviser: En paryk, to hammere, kontanter, to mobiltelefoner samt hendes benyttelse af appen ”Signal”...

  • ”Tysklands farligste venstreekstremist” (Bild Zeitung)

Den øverste statslige anklagemyndighed beskylder den 26-årige Lina E. for at have deltaget i to angreb på en bodega i byen Eisenach i den østtyske delstat Thüringen. Et regionalt berygtet samlingssted for nazigrupper.
Derudover er hun ifølge anklagemyndigheden del af en ”kriminel forening”(antifagruppe).
Det juridiske grundlag for anklagerne er paragraffen 129 (1), der som regel bliver hevet frem ved hændelser, der formodes at have en politisk baggrund.  
Allerede i sommers sidste år blev Lina E. varetægtsfængslet for første gang, men kort efter løsladt igen af en dommer.
Den 5. november 2020 blev hun, der ifølge dagbladet Bildzeitung er ”Tysklands farligste venstreekstremist”, på ny anholdt og i en helikopter overført til forbundsdomstolen i Karlsruhe (billdet nedenfor).

Som bevismateriale i processen mod hende fremlagde anklagemyndigheden en paryk, to hammere, kontanter, to mobiltelefoner samt hendes benyttelse af appen ”Signal”.
Anklagen bliver ledsaget af en massiv hets mod hende i reaktionære medier, stedfortrædende for den aktive tyske antifa-bevægelse.
At der hverken er udformet et konkret anklage-skrift eller en domsafsigelse, spiller ingen rolle for disse medier.  

  • Anklagemyndigheden i Sachsen, der har igangsat kriminaliseringen af Lina E., opererer åbenlyst med to vidt forskellige standarder.

På den ene side en fulstændig overgearet anklage mod antifascisten, der baserer på et grotesk ”bevisgrundlag”. På den anden side hændelser fra de højreekstremistiske spektra, som i den samme juridiske instans får en helt anden behandling. Dette på trods af at beviserne er mere end entydige.

  • For eksempel når en elitesoldat fra KSK ("Kommando Spezialkräfte") i Sachsen har gravet sprængstof og våben ned i sin have, har dokumenteret kontakt til nazigrupperinger og ejer en hel samling af genstande fra nazitiden. Vedkommende fik i overensstemmelse med anklage-myndigheden en betinget dom.
  • Eller når hundrede bevæbnede nazier og hooligans den 11. januar 2016 smadrer bydelen Connewitz i Leipzig og angriber forbipasserende for derefter at offentliggøre protokoller af deres amokløb på de sociale medier. Her blev straffen til dels kun på bøder under 1000 Euro. Ingen anklagemyndighed talte her om en ”kriminel forening”.
  • ”Frihed til Lina”

Der gennemføres for tiden forskellige solidaritets– og informationskampagner i solidaritet med Lina E. 

Under sloganet ”Frihed til Lina”bliver der bl.a. indsamlet penge til hendes forsvar. En udtalelse på en solidaritetsdemo for politiske fanger i Stuttgart, d. 20. marts 2021, lød sådan : ”Vi værger os mod kriminaliseringen af antifascistisk arbejde og vil ikke se passivt til, hvordan politiet og medierne med sensationsivrigt opspind opbygger beskyldningerne mod den unge antifascist. Vi er alle paragraf 129a.      (autonom infoservice)   
                     _______________________________________________

Stuttgart, d. 20. marts 2021: Omkring 1000 antifascister demonstrerede i Stuttgarts indre by i solidaritet med den fængslede antifascist Lina E. og de to kriminaliserede antifascister Jo og Dy, der anklages for at have forsvaret sig mod fascistiske angreb og hvis retssag starter den 19. april 2021. Samt i solidaritet med den græske revolutionære fange Dimitris Koufontinas  , som uden resultat fornyligt måtte afbryde sin sultestrejke, der havde varet i 65 dage :

          Relateret

        Note

  1. Paragraf 129 blev til i det tyske kejserrige og fungerede som repressionsparagraf mod arbejderbevægelsen. 

Repressionsparagraffen blev i 1936 under nazierne udvidet til at omfatte alle, der støtter statsfjendtlige aktiviteter i ord og handling. 
Paragraffen indgik efter Anden Verdenskrig i Forbundsrepublikkens/BRDs strafferet og blev i 1970, på højdepunktet af den statslige repression mod venstrefløjen, udvidet med paragraf 129a. Vendt mod ”dannelsen og understøttelse af en terroristisk forening”. Paragraffen så bort fra individuel bevis-førelse og dømte ud fra et kollektivt medlemsskab.
På baggrund af den globale ”kamp mod terrorisme” blev paragraf 129a efter den 11. september 2001 suppleret med 129b. Ensbetydende med en yderligere indskrænkning af borgernes rettigheder. Med paragraf 129b kan organisationer, som er aktive i udlandet og der bliver kategoriseret som kriminelle eller terroristiske, også blive retsforfulgt i Tyskland.