Thailand:”Politiet er en mafia, som vi er tvunget til at leve under...”

I et år har Thailand været rystet af protester på gaden, først og fremmest i hovedstaden Bangkok.
Bevægelsens 3 hovedkrav:
* Premierminister Prayut Chan-o-cha’s tilbagetræden, * udarbejdning af en demokratisk forfatning, * afskaffelsen af monarkiet.
I de seneste uger har protesterne og konfrontationerne med statsmagten forlejret sig til Bangkoks bydel Din Daeng. Det er overvejende bydelens unge fra arbejderklasse miljøet der gør ihærdig modstand mod det paramilitære politi.

 • Interview med en aktivist fra 'Thalugaz-social-media' i bydelen Din Daeng
Anti-regeringsprotester i Bangkoks Din Daeng bydel, d. 4. september 2021
Anti-regeringsprotester i Bangkoks Din Daeng bydel, d. 4. september 2021
 • I et år har Thailand været rystet af protester på gaden, først og fremmest i hovedstaden Bangkok. 

Det thailandske statsapparat som bliver ledet af den forhenværende general og øverstbefalende for hæren Prayut Chan-o-cha og kongen Vajiralongkorn har indtil nu afvist samtlige af de sociale bevægelsers krav.
I stedet for svarede militæret, politiet og væbnede gansterbander igen med knipler, gummiprojektiler og skarp ammunition.

I de seneste uger har protesterne og konfrontationerne
med statsmagten forlejret sig til Bangkoks bydel Din Daeng.

Et kvarter med en stor andel af lavindtægtsgrupper af småhandlende og arbejdere i servicefagene. Det er overvejende bydelens unge fra arbejderklassemiljøet, der gør ihærdig modstand mod det paramilitære politi med stenslynger , fyrværkeri og molotov-cocktails. 

Bangkoks bydel Din Daeng
Bangkoks bydel Din Daeng

Indtil fornyligt var disse lokale kampe spontane og uden synlig organisering. Kendte aktører fra  Bangkoks antiregime modstand, så som demokratibevægelsen ”Thammasat” eller den i visse land-distrikter forankrede anarkistiske gruppe DaoDin, eller marxisterne omkring FreeYouth er ikke tilstede i  Din Daeng bydelen.
_______________
For kort tid siden er der blevet dannet en social medienetværksside ”Thalugaz” som er en anarkistisk, antikapitalistisk orienteret platform for disse lokale kampe.

 • Interview
  med en aktivist fra Thalugaz-social-media 

”Jeg kommer fra bydelen Din Daeng og er en slags organisator og koordinator af Thalugaz. De demonstrerende i bydelen råder over en hel del organisationsgrupper, som henvender sig til offentligheden via Thalugaz." 

 • Hvad står Thalugaz konkret for? 

Aktivisten: Den opstod, da nogle af demonstranterne i Bangkok fra arbejderklassen følte sig udgrænset af de organiserede protestgrupper, som blev ved med udelukkende at propagandere fredelige former for modstand.
Vi kunne ikke længere kun reagere på statens konfrontation, vi måtte gøre noget, der adskilte sig fra denne mainstream praksis. Derfor dannede vi denne nye bevægelse, som nu overordnet hedder Thalugaz. 

 • Hvem står bag Thalugaz?

Aktivisten: I første omgang dannede vi aktionsgrupper i bydelen Din Daeng. Aktivisterne organiserede i lokale strukturer og jeg startede med at administrere den offentlige kommunikations side.
- Vi har oprettet denne side, fordi vi må have respons på vores aktioner fra befolkningen. Vi har også startet med at tage kontakt med andre mennesker i regionen, for vi har brug for deres støtte og tillid. Det er vigtigt at vide, hvad folk i regionen tænker om os og at vi opretholder en tæt forbindelse med dem.
- Aktionsgrupperne sender erklæringer og beretninger om deres aktiviteter og jeg formidler dem. Og det bliver vi ved med. Mange mennesker i naboskabet har allerede tidligere kæmpet mod regeringen og mange er forhenværende ”Rødskjorter”. (1) De er fra arbejderklassemiljøet og er tæt forbunden med protesterne.
- For at pointere det: Det drejer sig om en ny generation. Nogle ved ikke rigtig noget om Rødskjorterne, de er for unge til det, nogle har bare lyst til at komme ud og have det sjovt med kampen mod politiet, men der er også ældre aktivister tilstede. De gamle formidler erfaringer til de unge. 

 • Anti-regeringsprotester i Bangkoks Din Daeng bydel, d. 4. september 2021:
 • Hvordan har den lokale befolkning reageret på de militante protester? 

Aktivisten: For at svare ærligt, så kan de ikke lide, at konfrontationerne finder sted i bydelen. Men samtidigt ved de, at dette er uundgåeligt og respekterer det. De giver os ingen skyld for det og forstår hvorfor vi gør det, vi gør. 

 • Hvordan er hverdagslivet i bydelen Din Daeng? 

Aktivisten: Det er en kæmpe slum, det er forfærdeligt. Politiet er en mafia, som vi er tvunget til at leve under. De opfører sig som i en tag-selv-butik, de hersker over os og kræver, at vi absolut retter os efter dem. De er hoveproblemet i området. Alle hader dem. Det er ligesom, at vi lever i en total korrupt politistat, der er ledet af mafiaen. 

 • Thalugaz-siden har en klar overordnet anarkistisk orientering? 

Aktivisten: For at være ærlig, så stammer størstedelen af det fra mig. Jeg har læst mange anarkistiske bøger og min favoritbog er den russiske anarkist Pjotr Kropotkins ”Gensidig Hjælp”. Men det er i overensstemmelse med vores bevægelse, med menneskerne herfra. 

 • Hvordan er folk politiske holdning i Din Daeng? 

Aktivisten: For mange folk her er det ligegyldigt, hvem der er regeringsleder, så længe det betyder en forbedring af deres liv. På den måde er mange mennesker politisk ret omskiftelige. Som jeg allerede har nævnt, er mange af dem forhen-værende Rødskjorter. Mange ældre mennesker støttede Thaksin eller Thai Rak partiet (1), som uden tvivl var det bedre alternativ til i dag.
- De fleste mennesker har dog ikke nok overskud/tid til at tænke eller sætte sig ind i politik. De arbejder hele tiden, kæmper for at overleve – men de hader Praykut (nuværende premierminister) og politiet.

 • Hvordan knytter i kontakten til den brede del af arbejdermiljøet i Thailand? 

Aktivisten: Det er altid en kamp, for som jeg har nævnt, har de fleste folk ingen tid til at læse sammenhængende teorier om situationen. Vi forsøger at holde vores bidrag så kortfattet og forståeligt som muligt, for at adskille os fra mainstream-medierne. Dette lykkes også for os, men naturligvis er det vanskeligt. 

 • På hvilken måde adskiller I jer fra de andre protestgrupper? 

Aktivisten: De er gennemgående intellektuelle og fra mellemlaget. Vi hører til arbejder-klassen og der findes en tydeligt forskel. De øvrige grupper har den holdning til kampen mod statsmagten at de afventer politiets angreb og reagerer først derefter.

- Vi er gennem hele vores liv blevet angrebet af politiet, de har altid som de første slået til og behandler os som lort. Det er vores udgangspunkt. Hele politiets og statens struktur er et voldsapparat. Hvorfor skulle vi vente på, at de angriber os? De har gjort det hele vores liv igennem og ingen bekymrer sig om det. .

- Vi er blevet fuldstændigt udgrænset fra det øvrige samfund, men folk skal vide, at vi findes. For os er det klassekamp. Der findes ingen anden vej.

- Enhver er velkommen til at slutte sig til os. Vi er fuldstændigt åbne, men de andre protestgrupper er meget tøvende ift. at slutte sig sammen med os. Det er ikke sådan, at de forholder sig fjendtligt over for os, men de bliver ved med at sige: ”Lad os afvente tiden”.
- Jeg tror, jeg ved hvorfor det forholder sig sådan – det har typisk klassemæssige grunde. Ærligt talt, kan mange folk fra mellemlaget ikke forstå vores bevæggrunde. De kan simpelthen ikke sætte sig ind i vores situation.
 

 • Findes der en plan for, hvordan det skal det gå videre?

Aktivisten: Vore kortsigtede plan er, at vi bliver flere og artikulerer os, at vi skaber en venstreorienteret platform i protesterne for folk som os. Vi anvender ikke de tre fingre for de tre krav, men den knyttede næve.
- Derudover må vi tage initiativ til diskussioner, møder og stærkere organisering. I øjeblikket samler vi datamateriale og begynder at udvikle strategier. Men vi har brug for større opbakning. 
(Kilde:  "A journal of radical views on Thailand & Southeast Asia” .
Oversat og let forkortet af autonom infoservice)

Note

1) ”Rødskjorter“ Se autonom infoservice: ”Hvor står Thailands “rødskjorte“- bevægelse?” (maj 2010) 

Relateret

Thalugaz Protests: Lawyers’ Reflection on the “New Low” on Children’s Rights under Arrests (19.september 2021) 

 Confrontation in the Din Daeng area of Bangkok (12. august 2021):