Efterårets strejkebølge i USA

Demo foran hospitalskomplekset ”Kaiser Permanente” i Oakland, Californien
Demo foran hospitalskomplekset ”Kaiser Permanente” i Oakland, Californien

USA er dette efterår præget af strejkebølger i et omfang, der ikke er set længe.
”Arbejderne har i årtier ikke har haft så meget gennemslagskraft med deres krav som dette efterår.”
(TV-kanalen MSNBC , d. 15. oktober 2021)

Allerede i 2020 var der rundt om i landet gang i basisdemokratisk organiserede strejker. For det meste uden opbakning fra af de store fagforeninger.  

                                 Strejkebølgen omfatter lige nu

  • 10.000 arbejdere i Deere & Company-koncernen, der fremstiller landbrugs maskiner
  • 1400 ansatte hos cornflakes koncernen Kellogg’s
  • 24.000 medarbejdere i hospitalskomplekset ”Kaiser Permanente” i Oakland, Californien
  • Over 1000 kulminearbejdere i  Alabama.
    mv.
  • Strejken blandt 60.000 ansatte i Hollywoods filmindustri blev i sidste minut afværget, idet filmarbejdernes krav om arbejds-kontrakter og højere løn til alle er blevet opfyldt.

Allerede i 2020 var der rundt om i landet gang i basisdemokratisk organiserede strejker. For det meste uden opbakning fra / deltagelse af de store fagforeninger.
Baggrunden er, at lønningerne for mange ansatte i industrien og i servicefagene som regel har været stagnerende i mange år og at arbejdsmiljøet generelt er præget af usikkerhed og nedværdigende arbejdsforhold.   

De aktuelle strejker foregår i en situation, hvor der på det amerikanske produktionsmarked hersker stor efterspørgsel på arbejdskraft. 
Talrige medier i USA følger strejkerne og konstaterer i stil med TV-kanalerne DemocracyNOW! og MSNBC samstemmende, at arbejderne i årtier ikke har haft så meget gennemslagskraft med deres krav som dette efterår.
Selv USAs administration under Joe Biden har udvist en vist sympati med de strejkende, idet man ved hjælp af en ny lovbestemmelse (“Pro Act”) vil nedbryde de hidtidige juridisk-bureaukratiske hyrdler fra tidligere regeringer, der har vanskeliggjort faglig organisering i virksomhederne.
Et typisk eksempel på disse hyrdler var de strejkende Amazon-arbejderes forgæves forsøg på at danne en basisfagforening i forbundsstaten Alabama.

Strejkedemo udenfor John Deere maskinfabrikken, d., 14. oktober 2021
Strejkedemo udenfor John Deere maskinfabrikken, d., 14. oktober 2021
  • Den progressive del af den amerikanske fagbevægelse har siden 2020 – for første gang siden 1960’erne - registreret fremgang i medlemstallet.

Det drejer sig bla. om fagforeninger som ”Service Employees International Union” (SEIU),  ”International Brotherhood of Teamsters”, ”Unite-Here” (Hotel-og restaurations-arbejdere) og ”United Food and Commercial Workers” (UFCW), etc.
Det gælder også mindre fagbevægelser som f.eks. den revolutionære, syndikalistiske ”Industrial Workers of the World” (IWW).

autonom infoservice