Nordsyrien: IS angriber fængsel i den kurdiske enklave Rojava

Med denne bilbombe indledte IS-jihadistene deres angreb på al-Sina'a fængslet
Med denne bilbombe indledte IS-jihadistene deres angreb på al-Sina'a fængslet

Da Islamisk Stat (IS) torsdag den 20. januar 2022 angreb al-Sina’a-fængslet i den kurdiske by al-Hasakah, startede det med en bilbombe i nærheden af indgangsporten.
En kommando bestående af over hundrede bevæbnede IS-folk forsøgte at storme fængslet for at befrie de indsatte 3500 jihadister.
Indtil søndag den 23. januar har de kurdisk-arabiske enheder fra ”Syriens Demokratiske Styrker” (SDF) ikke formået at etablere en fuldstændig kontrol omkring fængselskomplekset. 

  • IS-fangerne har overtaget kontrollen med fængslet

Det ”Syriske Observatorium for Menneskerettigheder” (Syrian Observatory for Human Rights / SOHR) beretter, at der også udbrød kampe i al-Hasakah-kvarteret Ghuwayran omkring fængslet, hvor IS-celler har forskanset sig i nabolaget og taget civile til gidsler.
Disse er nu blevet nedkæmpet af SDF, mens belejringen af al-Sina’a fængslet, en ombygget skolebygning, hvor IS-fangerne har overtaget kontrollen med fængslet, fortsætter.

Beboere fra al-Hasakah flygter ud af byen efter IS angreb og de efterfølgende kamphandlinger
Beboere fra al-Hasakah flygter ud af byen efter IS angreb og de efterfølgende kamphandlinger

Under de 4 dage lange kampe er der ifølge SOHR blevet dræbt
mindst 77 IS-jihadister og 39 kurdiske sikkerhedsfolk.

Det amerikanske forsvarsministerium erklærede ifølge den amerikanske TV-kanal  DemocracyNow!, at de med luftangreb støtter den kurdisk dominerede SDF-militæralliance. Forskellige repræsentanter fra områdets arabiske stammefolk fortalte til medierne, at SDF og kurdiske sikkerhedsfolk under heftige slag indtog stillingerne omkring fængslet og fly tordnede over området.

  • Den kurdisk-arabiske militæralliance ”Syriens Demokratiske Styrker” (SDF) under kampen mod IS-jihadisterne i sidste uge i byen al-Hasakah
    (Forstør ved at klikke på billedet): 
  • Ingen vil modtage de fængslede jihadister, der stammer fra over 50 forskellige lande

Et masseudbrud er indtil søndag aften ikke lykkedes, det berettes at fanger, der vil overgive sig bliver henrettet af de indsatte jihadister.
De tusinder af fængslede jihadister stammer fra over 50 forskellige lande, som for de flestes vedkommende ikke er parat til at tage imod deres respektive statsborgere, som rejste til Syrien for at tilslutte sig IS. Blandt de omkring 5000 indsatte i al-Sina’a fængslet befinder der sig 700 børn, mange forældreløse og mindreårige, som er vokset op under ISs herredømme.
Ifølge adskillige beretninger fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch er fængselsbetingelserne i IS-fængslerne “umenneskelige“.

IS er vendt tilbage i dele af Syrien

For kurderne kommer dette massive angreb ikke overraskende, da de seneste måneder har varslet en tilbagevenden af IS i dele af Syrien. Stadig oftere har såkaldte clandestine IS-”soveceller” udført angreb og bilbombesprængninger mod kurdiske institutioner i de østlige selvforvaltningsormråder.
Der berettes desuden om mindre, men meget voldelige opstande af radikale IS-kvinder i al-Hol-lejren i den sydlige udkant af byen al-Hawl med omkring 60.000 internerede, deriblandt omkring 10.000 børn (billederne nedenfor).
Deriblandt flere hundrede kvinder og børn, der er tilrejst fra forskellige lande og nu befinder sig i lejren, som er bevogtet af  400 SDF-militsfolk. Al-Hol lejren gælder på alle måder som total overbelastet.

  • En tikkende bombe

Tilbage står de nordsyriske kurdere, som alene må takle den uoverkommelige opgave at have titusinder af IS-fighters samt familier i deres varetægt. Der mangler ressourcer til at etablere bare nogenlunde anstændige leveforhold, til de-radikaliserings foranstaltninger, resocialiseringsprocesser og fair rettergange.

Indsatte IS-kvinder i al-Hol-lejren
Indsatte IS-kvinder i al-Hol-lejren

En selvforvaltning uden anerkendt international status og i en latent krigssituation med præsident Erdogans militær, kan ikke bære denne last alene. Al-Hol-lejren er en tikkende bombe, hvilket de lokale kurdiske myndigheder utallige gange har påpeget overfor den internationale offenlighed. Indtil nu er dette blevet ignoreret. (folk fra autonom infoservice)

Relateret

autonom infoservice

Baggrundartikel: