Frankrig: Venstrefløjen danner fælles valgalliance

Jean-Luc Mélenchon
Jean-Luc Mélenchon

Til parlamentsvalget den 12. og 19. juni har et bredt spektrum af  venstreorienterede partier sluttet sig sammen i en alliance under navnet ”Nouvelle Union Populaire Écologique et Sociale” – Nupes (Ny social-økologisk Folkeunion).

  • I tilfælde af at alliancen bliver den stærkeste kraft, vil venstrepopulisten Jean-Luc Mélenchon blive landets ny premierminister. 

Frankrigs parlamentariske venstrefløj har draget lære af forårets præsidentvalg, da partiernes sololøb forspildte muligheden for at
udfordre præsident Macron i stikvalget.

Til parlamentsvalget den 12. og 19. juni opstiller et bredt spektrum
af mere eller mindre venstreorienterede partier i fællesskab.

Alt eller intet! Der er meget på spil for venstrefløjspopulisten Jean-Luc Mélenchon. I sidste uge meddelte han via medierne, at han ikke igen vil opstille som kandidat ved de franske parlamentsvalg. I stedet for satser han på at blive landets næste premierminister.

Mélenchon har siden 2017 været medlem af Nationalforsamlingen (det franske parlament) som repræsentant for ”La France Insoumise” (Det ukuelige Frankrig).
I kølvandet af  dannelsen af  den nye alliance ”Nouvelle Union Populaire Écologique et Sociale” – NUPES, sporer de progressive franske medier en vis euforisk optimisme efter forårets deprimerende valgspektakel. En opbrudsstemning som den ny alliance håber på vil kunne mobilisere et større antal af venstreorienterede ikke-vælgere.
Den politisk ret brogede alliance omfatter foruden Jean-Luc Mélenchons ”La France Insoumise”, de franske Grønne "Europe Écologie Les Verts” (EELV), de ekstremt indskrumpede partier ’Parti Communiste Français’ (PCF) og det socialdemokratiske ‘Parti Socialiste‘ (PS) samt en del små regionale grupper af forskellig progressiv observans. 
De deltagende partier skulle efter planen få tildelt valgdistrikter svarende til deres respektive forankring og forventede valgsucces for at undgå intern konkurrence og stemmespild. Således skulle ”La France Insoumise” stille op med kandidater i 330 af i alt 577 valgkredse, mens de øvrige valgkredse er således fordelt: De Grønne (100), Socialdemokratiet/Socialist Partiet (70), kommunistpartiet /PCF (50). 

Forhandlingerne med organisationer på den revolutionære venstrefløj om deltagelse i alliancen mislykkedes på grund af indholdsmæssige differencer med alliancens noget udvandede grundlag samt tildelingen af håbløse valgdistrikter. 

Demoblok af ’Nouveau Parti Anticapitaliste’- NPA
Demoblok af ’Nouveau Parti Anticapitaliste’- NPA
  • "NUPES’s politiske grundlag er rykket for meget i midten af det politiske spektrum..." 

Således har for eksempel det revolutionære-marxistiske parti ’Nouveau Parti Anticapitaliste’- NPA (Nyt Antikapitalistisk Parti), repræsenteret af fabriksarbejderen Philippe Poutou, efter en del interne overvejelser besluttet, ikke at deltage i den fælles valgalliance.
Som begrundelse herfor anføres det, at NUPES’s politiske grundlag pga. det social-demokratiske ‘Parti Socialiste er rykket for meget i midten af det politiske spektrum. Derudover ville NPA kun have fået 5 perifere valgkredse tildelt – i stedet for 13 valgkredse, svarende til partiets sidste valgresultat.
      (For franskkyndige, NPAs kommentar hertil: ”Les contradictions de la Nupes”
). 

  • Jean-Luc Mélenchon – populist og folkehelt

”Premierminister” – står der med prangende skrift på Mélenchons valgplakater.   
V
ed den første runde af præsidentvalget den 10. april i år fik han kun 1,2 procent færre stemmer end højreekstremisten Marine Le Pen (23,4 procent).
Med den nydannede venstrefløjsalliance NUPES vil Macrons parti ”La République En Marche!” få en social og solidarisk engageret modstander, som kunne true hans partis hidtidige absolutte flertal i parlamentet.
Ved valget i 2017 fik En March! 308 af i alt 577 mandater, svarende til 53,38 procent af stemmerne. I tilfælde af at venstrefløjsalliancen bliver den stærkeste kraft, vil venstrepopulisten Jean-Luc Mélenchon blive landets ny premierminister. En fransk premierminister kan blokere love, udnævne ministre og udstede påbud/dekreter.

  • "Varm luft" ?

Venstrefløjsalliancen lover, at i tilfælde af at de fremgår som vinder af  det kommende valg, vil de øjeblikkeligt igangsætte en række reformer.
Deriblandt en nedregulering af energipriserne på bekostning af energikoncernerne, en månedlig mindsteløn på 1400 Euro netto, samt en højere beskatning af de rige, for-bunden med en betydelig skattereduktion for lønarbejdere med mindre indtægt samt arbejdsløse.

Mélenchon har ligeledes lovet på sigt at ville indlede en proces med henblik på at forlade NATO, han vil nægte at respektere EUs såkaldte ”Stabilitetspagt” og sænke pensions-alderen fra i dag 62 år til 60 år. Alt sammen noget som det borgerlige politiske spektrum betegner som ”varm luft”.

  • Kritiske stemmer fra venstrefløjen

Mélenchon er dog ikke uomstridt på venstrefløjen, idet han bliver kritiseret for sin gentagne forståelse for Ruslands forskellige strategiske foretagender, deriblandt Putins intervention på det syriske Assad-regimes side.
Det samme gælder hans nationalstatslige begrænsningskriterier for politiske asylsøgende og hans parti-interne autoritære stil, der bliver støttet og forsvaret af hans trofaste interne fanklub.

Ifølge forskellige franske mediekommentatorer er det usandsynligt - men ikke helt umuligt – at den nye venstrefløjsalliance NUPES vil opnå det nødvendige flertal på over 289 mandater ved det kommende parlamentsvalg. 

Men selvom NUPES lander langt under det tilstræbte mål, vil det være ensbetydende med en mærkbar forøgelse af progressive kræfter i Nationalforsamlingen. Forenet i en samlet offensiv vendt mod såvel den ekstreme højrefløj som mod Macrons neoliberale konservative - og som traditionen tro vil dette give genlyd på gaden og på arbejds-pladserne.   
(folk fra autonom infoservice)

Kommentar schreiben

Kommentare: 0