Grækenland: Den parlamentariske venstrefløjs nedtur

Venstrefløjspartiet Syriza blev for mange på venstrefløjen forbundet med håb om forandrede politiske styrkeforhold i Europa.
Men i løbet af ganske få år udskiftede partiet 
dets oprindelige bevægelsesaktiviteter med parlamentariske dagsordener.

Resultatet var til at overse:
Fra en opbakning på 36,4 procent af stemmerne
i 2015, båret af sociale bevægelsers dynamik og forventninger, gik Syriza konstant tilbage.
Ved valget den 21. maj 2023 styrtdykkede Syriza
og endte med 20,7 procent.

  • Syrizas udvikling ud mod højre 
  • Syrizas leder, Alexis Tsipras, udtrykte i partiets
    valgkampagne et umiskendeligt ryk til højre
Dengang i 2015: Alexis Tsipras i Syrizas demo-blok ...
Dengang i 2015: Alexis Tsipras i Syrizas demo-blok ...

- Således støttede han den konservative ministerpræsident Kyriakos Mitsotakis’s planer om at udbygge grænsehegnet til Tyrkiet som værn mod flygtninge fra krige og fattigdom.
- Han startede på åben skærm et skænderi med det socialdemokratiske PASOK om hvem, der er den ”autentiske efterfølger” til socialdemokratiets grund-lægger Andreas Papandreou ...
Her blev Tsipras støttet af forhenværende PASOK – medlemmer, der kandiderede på Syrizas valgliste. Deriblandt Giorgos Vaiopoulos, hvis ansatte valghjælper blev anholdt af politiet i byen Karditsa, mistænkt for at købe valgstemmer. 

... og i dag i parlamentet
... og i dag i parlamentet

- Kun to dage før valget tvang Syrizas ledelsesflertal partiets forhenværende arbejdsminister til med øjeblikkelig virkning at trække sig fra valgkampen, eftersom han i et talkshow på TV-kanalen Blue Sky ikke ville udelukke, at socialbidragene for selvstændige efter valget kunne stige mærkbart.
- En af Alexis Tsipras’s valgmanagere var Evangelos Antonaros, en tidligere talsmand for det konservative regeringspartis  forhenværende ministerpræsident Kostas Kramanlis. Den selvsamme politiker, der førte Grækenland ud i den katastrofale gældskrise.

  • Alexis Tsipras valgtaktiske leflen for den ekstreme højrefløj

Det som især chokerede mange venstreorienterede var, at Tsipras opfordrede dem, der måske ville have stemt på de forbudte nazipartier ”Grækere for Fædrelandet” og ”Gyldent Daggry” til at stemme på Syriza. (Kilde: medieportal Liberal.gr).

Dette har ifølge forskellige medier fået opbakning fra Konstantinos Barbarousis, der er tidligere parlamentsmedlem fra ”Gyldent Daggry”. Han henvendte sig fra sin fængselscelle med denne opfordring via facebook til sine tilhængere. Det samme gjorde den fængslede partiformand for ”Grækere for Fædrelandet”, Ilias Kasidiaris, med det formål at styrte ”regimet Mitsotakis”.

Det højrenationalistiske, racistiske parti “Græske løsninger“, hvor talrige forhenværende politikere fra det forbudte naziparti ”Gyldent Daggry” opstillede, opnåede 4,4 procent af stemmerne.

  • Den øvrige paralmentariske venstrefløj

Den eneste fremgang for venstrefløjen
ved dette valg opnåede det kommunistiske parti KKE, som gik frem med beskedne 1,9 procent til 7,2 procent.
Syrizas forhenværende finansminister Yanis  Varoufakis, formand for partiet MeRa25 (”Europæisk Realistisk Ulydighedsfront”, del af "Democracy in Europe Movement 2025” / 
DIEM25/), mistede samtlige 9 parlaments-
mandater, da partiet ikke nåede over 3-procent spærregrænsen.
Det samme skete for det venstrepopulistiske parti Plefsi Eleftherias (Frihedens Kurs) grundlagt af tidligere parlamentspræsident og eks-Syriza-medlemmet Zoi Konstanto-poulou, som med 2,9 procent lå knap under spærregrænsen. 

  • Grækenlands autoritær-konservative regering fortsætter

Alt tyder på, at den autoritær-konservative regering med ministerpræsident Kyriakos Mitsotakis fortsætter. Med de opnåede 146 parlamentsmandater mangler Nea Dimokratia (ND) kun fem parlamentarikere for at få det absolutte flertal blandt de ialt 300 parlaments-pladser.* Kommer det ikke indenfor de næste par uger til en regeringsdannelse, må valget gå om. 
Ved dette omvalg, der regnes med vil finde sted den 25. juni, vil det bonusmandatsystem, som de konservative har genindført, give 50 bonusmandater til det stærkeste parti og dermed sikre Mitsotakis det nødvendige absolutte flertal.
*( Ministry of Interior. National elections – May 2023 )

For den udenomsparlamentariske venstrefløj og de kæmpende systemkritiske bevægelser gør dette valgs udgang ikke den store forskel, idet mobiliseringerne for social retfærdighed, mod racisme og alle former for diskriminering fortsætter uforandret som før valget.
Det samme gælder den kæmpende solidaritet for de talrige politiske fanger fra venstrefløjen og kampen for at forbedre flygtningenes horrible situation.
(folk fra autonom infoservice)

Relateret

”De vil bringe mig tilbage i kælderen i Korydallos, i den særlige fløj, hvor jeg allerede har tilbragt 16 ud af de 18 år, jeg har været i fængsel”.

  • Årelange chikaner og isolation 
  • Sultestrejke-erklæring af Dimitris Koufodinas
  • Kort oprids af 17. November organisationens historie

Solidaritetsdemo ”Løslad Dimitris Koufodinas nu!” (Athen, maj 2019):