Filmanmeldelse: "Killers of the Flower Moon"

Der har været store forventninger til Martin Scorsese’s seneste film “Killers of the Flower Moon” som behandler et, for mange ukendt kapitel, af under-trykkelsen af Amerikas oprindelige befolkning.

  • Og forventningerne blev ikke gjort til skamme. Det er et episk værk om kapitalisme, racisme og gemen ondskab ...

Stefan Ahn har anmeldt filmen.

 

Geoffrey Standing Bear
Geoffrey Standing Bear

                ____________________________

  • Statement from Principal Chief Geoffrey Standing Bear: 

"Killers of the Flower Moon" is an Osage story of trust
and betrayal as directed by Martin Scorsese.
While watching, you need to know that this is a true story.
Many Osage lives were lost, and whole family trees were forever altered.
The film lays bare the truth and injustices done to us,while challenging history not to be repeated. 
We honor our ancestors who endured this time by continu-ing to survive and enduring our future, guided by our Wahzahzhe culture and tradition. "

Jeg har altid været begejstret for Scorsese, siden jeg så “Taxi Driver” fra 1976. Denne hypnotiske noir-thriller, en undergangsvision af et dæmonisk New York og som en af de første, der på en subtil måde berørte Vietnam krigen.
Scorsese er mest kendt som instruktøren, der uden glorificering, skildrer gangster-væsenet. Og fra gangstervælde til grådige spekulanter, der ikke går af vejen for mord, er der ikke langt.
“Killers of the Flower Moon” er et episk værk om kapitalisme, racisme og gemen ondskab. Filmen skal også roses for, efter min mening, at behandle Nordamerikas oprindelige befolkning med solidaritet og respekt, uden den sædvanlige romantisering.
I filmen følger vi Ernest, spillet af Leonardo DiCaprio, der efter at have været kok under første verdenskrig, vender hjem til USA, og indlogerer sig hos sin onkel, spillet af Robert De Niro, i et reservat i Oklahoma.

Osagefolket ejer jorden, og på grund af et oliefund, er de blevet ekstremt rige.
Onklen ser derfor en mulighed i at få Ernest gift med en rig ind-født og på denne måde, blive involveret i oliehandlen.
Ernest forelsker sig i den indfødte Mollie spillet af Lily Gladstone. De bliver gift og stifter familie. Men snart indtræffer en række mord på medlemmer af Osage-folket og man har en mistanke om, at onklen står bag ...

Filmen er et psykologisk drama, hvor man bliver forvirret over Ernest’s karakter. Er han kynisk beregnende, eller bliver han uforvarende manipuleret og udnyttet af sin onkel? Er hans forhold til Mollie ægte dybfølt, eller er han drevet af pengegriskhed ?
Rollen som Mollie Kyle, spilles som før nævnt, af Lily Glad-stone, som er af Nez Perce og Sortfod afstamning, og opvokset på Sortfod reservatet.
Hun spiller rollen med en dyb og ægte melankoli. Robert De Niro mestrer sin rolle med uhyggelig brutalitet under den joviale overflade.

Leonardo DiCaprio’s opportunistiske eller naive karakter, og som han selv beskriver sin rolle:

“He finds himself deeper into murderous lands. Ernest is a real-life representation of the incredible greed of that time” (kilde: Empireonline)

Da Mollie genskuer Ernest`s kyniske dobbeltspil, lader hun sig skille og den historiske Mollie Kyle dør i 1937, 50 år gammel.

Til sidst vil jeg nævne min egen fascination af Amerikas oprindelige befolkning, der blev plantet i mig, da jeg som 16-årig, læste om Nez Perce høvdingen Joseph, og hans heltemodige modstand imod en uretfærdig deportation af hans folk. Lily Gladstone er som nævnt af Nez Perce afstamning, og ringen sluttes på en måde.
(Forstør ved at klikke på billedet):

Filmen slutter med Scorsese selv, iscenesat som en af tidens typiske radiomontager, hvor han læser Mollies nekrolog og minder publikum om ofrene for Osage mordene.

Jeg vil klart anbefale filmen, hvis man holder af Scorsese og har interesse, i de indfødte amerikaneres historie.
(Stefan Ahn, aktiv anarkosyndikalist / Anarkister og Syndikalister Anywhere) 
 ____________ 

"Killers of the Flower Moon", har Leonardo DiCaprio, Robert De Niro og Lily Gladstone i hovedrollerne, og er instrueret af Martin Scorsese. Filmen varer 3 timer og 26 minutter og vises i flere biografer rundt om i Danmark. 

"Killers of the Flower Moon"
— Official Teaser Trailer

The Osage Murders: The True Story
Behind "Killers of the Flower Moon"


                __________________________________________