'Nouveau Front Populaire' stopper højreekstremisternes fremmarch

Frankrigs højreradikale blev stoppet af 'Nouveau Front Populaire'
Frankrigs højreradikale blev stoppet af 'Nouveau Front Populaire'

Marine Le Pens  højreradikale 'Rassemblement National' fik ikke det store gennembrud, som valg-prognoserne og medierne havde forudsagt.
Først og fremmest takket være 'Nouveau Front Populaire', som med deres 182 pladser bliver den stærkeste kraft i den franske Nationalforsamling.
Hvis venstrefløjen kommer til at danne regering, vil den straks revidere Macrons forhøjelse af pensionsalderen, indføre en mindsteløn og sociale forbedringer.

I Paris samledes flere tusinder på Place de la République for at fejre venstrefløjsalliancens sejr ved det franske valg.
I Paris samledes flere tusinder på Place de la République for at fejre venstrefløjsalliancens sejr ved det franske valg.
Godt gået! ("Det er sindssygt")
Godt gået! ("Det er sindssygt")

Valgdeltagelsen på 66,6 procent var den højeste ved et parlamentsvalg de seneste 27 år og resultat af en folkelig mobilisering vendt mod truslen om et parlament ledet af den ekstreme racistiske højrefløj med fascistiske rødder.
Venstrefløjsalliancen 'Noveau Front Populaire' (1) vandt anden runde af parlamentsvalget i Frankrig.
Ifølge de foreløbige resultater, der blev offentliggjort mandag morgen, opnåede ingen af de tre blokke de 289 pladser, der er nødvendige for at opnå et flertal i Nationalforsamlingen, der har i alt 577 pladser.
Venstrealliancen fik 182 mandater, præsident Macrons alliance 168 og det højreradikale 'Rassemblement National' 143 pladser.

Marine Le Pen fra 'Rassemblement National' kommenterede på TV-kanalen TF1 det skuffende valgresultat ved at sige, at "Tidevandet stiger. Det er ikke steget højt nok denne gang, men det fortsætter med at stige, og derfor er vores sejr kun udskudt."  Uanset racisternes missede valgsejr, var det stadig det bedste resultat nogensinde for dem, idet partiet i 2022-valget toppede med 89 mandater.Jean-Luc Mélenchon fra det venstrepopulistiske parti 'La France Insoumise' - venstrefløjsalliancens største organisation – udtalte allerede på valgaftenen, at folkefronten satser på at stille parlamentets nye premierminister.

Jean-Luc Melenchon
Jean-Luc Melenchon

Om det lykkes vil vise sig, ikke mindst fordi folkefrontsalliancen hidtil ikke har kunnet blive enige om en fælles kandidat. Macron-lejrens tidlige forsøg på at splitte venstrefløjen ved at tilbyde en alliance med de mere ”moderate” krafter blev kategorisk afvist af  såvel den social-demokratiske fløj som af de Grønne. Mange aktivistiske sammenhænge kræver radikale sociale initiativer og fortsættelsen af de folkelige mobiliseringer, der fandt sted op til valget.
Kun på den måde er det muligt at underdreje en forudsigelig  blokadepolitik fra såvel den neoliberale-konservative som den racistisk-nationalistiske blok i landets National-forsamling (parlament).

  • På den revolutionære venstrefløj er sejren over højreekstremisterne forbundet med krav om konkrete antikapitalistiske tiltag:

Nouveau Parti anticapitaliste (NPA), d. 7. juli 2024:
____________
”Den vigtigste lektie fra de første resultater af denne anden runde er tilbageslaget for Rassemblement National og dets allierede. Nederlaget for de hundredvis af fascistiske, racistiske, islamofobiske, antisemitiske og ultra-reaktionære kandidater, som RN har præsenteret, er en enorm lettelse for farvede mennesker, kvinder, LGBTI+ og arbejdere.
Denne sejr for den forenede venstrefløj standser dynamikken i det ekstreme højre, som ikke desto mindre vinder omkring 50 mandater.
Nederlaget for den yderste højrefløj omkring Bardella og Le Pen var frugten afden folkelige mobilisering, som fandt sted takket være det fælles fodslag, som skabelsen af Den Nye Folkefront bragte med sig (...) 

- Fra nu af skal de afgivne tilsagn overholdes, og alle de nødforanstaltninger, der er fastsat i Den Ny Folkefronts program, skal anvendes, begyndende med ophævelsen af pensionsmodreformen og arbejdsløshedsforsikringen.
Dette kan kun lade sig gøre, hvis den populære dynamik bevares og udvides. Dette kræver opbygning af kollektiver fra Den Nye Folkefront på græsrodsniveau. De skal være åbne for alle, som vil være i stand til at forstærke bevægelsen og opbygge mobiliseringer og strejker i de kommende måneder.
Vi skal fortsætte med at stå sammen. Ingen regering af national enhed kan reagere på de forhåbninger, der er udtrykt ved meningsmålingerne i dag. Vi skal forblive forenede for at handle, debattere og skitsere et frigørelsesperspektiv, der kan presse det ekstreme højre tilbage og udvikle en venstrefløjskamp, der radikalt kan transformere dette samfund! ”  * NPAs hjemmeside 

Lutte Ouvriere,
d. 7. juli 2024:

”For alle arbejdere, der med rette frygtede Rassemblement Nationals splittende politik, er den Nye Folkefronts sejr en lettelse.

Der vil ikke ske noget positivt for arbejderklassen, hvis den ikke er i stand til at konfrontere storborgerskabet og dets system. Arbejderne skal finde vejen til kollektive kampe og bevidstheden om, at de har styrken til at gøre det, uden at fare vild i søgen efter en øverste frelser, som ikke eksisterer.... * Lutte Ouvrieres hjemmeside
__________________

(folk fra autonom infoservice)

Note
1) Den nydannede folkefront alliance   Nouveau Front Populaire består af
* Venstrefløjspartiet La France Insoumise / Det Ukuelige Frankrig (LFI), 
* Parti Socialiste (moderate socialdemokrater),  * Partiet Europe Écologie Les Verts (EELV)  * Parti Communiste Français (PCF), 
samt antiracistiske, feministiske og queer initiativer, antifa-grupper og en del mindre venstrefløjspartier.

* La France Insoumise
Intervention de Jean-Luc Mélenchon sur les élections législatives 2024:

* Parti communiste français

  • Nous sommes la France

autonom infoservice 

En uge efter valget til EU-parlamentet og Macrons udskrivning af valg den 30. juni med efterfølgende stikvalg 7. juli, gik Frankrigs brede venstrefløj på gaden. 

Ifølge arrangørerne deltog ca. 640.000 mennesker i 182 byer i protesterne mod den ekstreme højrebølge, der fejer hen over landet. Organiseret af en alliance af  fagforeninger, venstrefløjspartier, organisationer og kollektiver.
** Pressemeddelelse fra  Nouveau Front Populaire