Frankrigs venstrefløj danner ny folkefront mod højrebølgen

250.000 deltog i Paris mod højrefløjen
250.000 deltog i Paris mod højrefløjen

En uge efter valget til EU-parlamentet og Macrons udskrivning af valg den 30. juni med efterfølgende stikvalg 7. juli, gik Frankrigs brede venstrefløj på gaden. 
Ifølge arrangørerne deltog ca. 640.000 mennesker i 182 byer i protesterne mod den ekstreme højrebølge, der fejer hen over landet. Organiseret af en alliance af  fagforeninger, venstrefløjspartier, organisationer og kollektiver.

 • Pressemeddelelse fra  ”Nouveau Front Populaire”
 • Landsdækkende demoer lørdag, d. 15. juni  2024

I Paris ...

Alene i hovedstaden Paris talte fagforeningen CGT 250.000 deltagere. Hele fagforeningsspektret er repræsenteret, samt antiracistiske, feministiske og queer initiativer, antifa-sammenhænge og mange venstrefløjspartier, deriblandt initiativtagerne til den nydannede folkefront ”Nouveau Front Populaire”:

* Venstrefløjspartiet La France Insoumise / Det Ukuelige Frankrig (LFI),
* Parti Socialiste (moderate socialdemokrater),
* det økologiske parti Europe Écologie 
Les Verts (EELV)
* Parti Communiste Français (PCF).

" Ungdommen gør livet for Rassemblement National til helvede"
" Ungdommen gør livet for Rassemblement National til helvede"
 • "Siamo tutti Antifascisti"

Et kor, akkompagneret af et blæse-orkester, synger Pariserkommunens slagsang "Vi ryster op i tingene  / De dårlige dage vil passere", den store feministiske blok danser til "I will survive" med nye tekster.
Bag dem den venstreradikale antifablok med sloganet "Siamo tutti Antifascisti", længere væk bliver der spillet technomusik og råbt i spørgsmål-og-svar: 
”Hvem ejer gaden? – Den tilhører os!" - "Hvem ejer parlamentet ? – Det er vores! Os, os, os!".
En Attac-blok råber sloganet ”Beskat de rige!".
... i andre byer
80.000 i Marseille, 20.000 i Nantes,
30.000 i Bordeaux, 50.000 i Toulouse, 5.000 i Clermont-Ferrand, 6.000 i Rouen, ...

 • Frankrigs højreekstremister bliver stærkeste parti
  ved EU-valget

Den 9. juni vandt det højreekstremistiske parti Rassemblement National (RN) omkring 31,3 procent af de franske stemmer. Dermed blev partiet dobbelt så stærkt som landets præsident Emmanuel Macrons neoliberale regeringsparti Renaissance (tidl. La République En Marche!). Såvel de opsplittede venstreorienterede partilister - som de konservative sygnede langt bagud.

Jean-Luc Mélenchon fra La France Insoumise
Jean-Luc Mélenchon fra La France Insoumise

Den parlamentariske venstrefløj 
stillede op hver for sig ved valget
til EU-parlamentet.

Stridigheder om Israels krig mod palæstinenserne og Ruslands krig mod Ukraine havde splittet den fælles "Nupes"-alliance , som den brede venstrefløj ellers var sammen i ved parlamentsvalget i 2022 for at forhindre et højreekstremistisk flertal. 
* (Se autonom infoservice, d. 31. maj 2022. Frankrig: Venstrefløjen danner fælles valgalliance).

 • Nyt forsøg om fælles valgalliance

François Ruffin, en af de fremtrædende repræsentanter fra venstrefløjspartiet La France Insoumise (LFI), opfordrede på valgaftenen venstrefløjen til at samles i en ny folkefront - "Nouveau Front Populaire".

Blot en dag senere tilsluttede sig Socialistpartiet (moderate socialdemokrater), det økologiske parti ”Europe Écologie Les Verts” (EELV) og Parti Communiste Français (PCF) opfordringen fra La France Insoumise.
Senere fulgte en række mindre partier, antiracistiske - og sociale bevægelser fra bl.a. den revolutionære venstrefløj, der erklærede deres støtte til initiativet. 
(* Se længere nede tilslutningserklæringen fra det venstresocialistiske parti 
Nouveau Parti anticapitaliste - NPA / Nyt Anti-kapitalistiske Parti - tidl. Ligue
communiste révolutionnaire, sektion af 4. Internationale). 

                ___________________________________________

 • Historisk reference til folkefrontsperioden i 1936
  under Léon Blum

Den nydannde alliancen har samme navn som mellemkrigstidens folkefront under ledelse af venstresocialdemokraten Léon Blum.

I 1934, hvor en højreorienteret magtovertagelse i Frankrig var nært forestående, og den klassisk fragmenterede venstrefløj syntes magtesløs over for det. Som ”Front Populaire” lykkedes det dog at overvinde venstrefløjens uenigheder og opnå flertal bag den moderate socialistiske premierminister Léon Blum i 1936.
Kommunistpartiet tolererede regeringen uden at være en del af den. 
Blum-regeringens reformorienterede politik mislykkedes pga. manglende radikalitet. Regeringen nægtede støtte til den republikanske antifascistiske
kamp i Spanien, den formåede ikke at indføre kvinders valgret eller indfri
mere grundlæggende antikapitalistiske reformer for arbejderklassen.
Regeringen eksisterede kun indtil 29. juni 1937.              _________________________________________________

 • "Alt skal gøres anderledes"

Efter flere timers forhandlinger lancerede de forskellige venstre-fløjspartier mandag aften den
10. juni en fælles opfordring til "konstituering af en ny folkefront", inden for hvilken de ønsker at "støtte enkeltkandidater fra første
runde" i det kommende parlamentsvalg.

Pressemeddelelsen angiver, at "kandidaterne vil præsentere et program under betegnelsen ”Bruddet”, der beskriver de foranstaltninger, der skal træffes i løbet 
af de første 100 dage af den nye folkefrontsregering."

 • I en fælles pressemeddelelse forpligter socialistpartiet, kommunist-partiet, økologerne og La France Insoumise sig til dette:

"I hver valgkreds ønsker vi at støtte unikke kandidater fra første runde" med "et oprørsk program."
Første kapitel i aftalepapiret "Bruddet" handler om en radikal afgrænsning fra Macrons neoliberale nedskærings- og privatiseringspolitik.

 • Mindstelønnen skal stige til 1.600 euro netto om måneden.

Hvis venstrefløjsalliancen får absolut flertal i parlamentet, lover den at indføre grundlæggende ændringer indenfor de første to uger.
Dette omfatter øjeblikkeligt loft over priserne på fødevarer og andre væsentlige produkter, stop for den kontroversielle pensionsreform, et løft af mindstelønnen med 10 procent til 1.600 euro netto om måneden og øget boligstøtte.
Når det kommer til klimapolitik, skal der indenfor de første to uger indføres moratorier for kontroversielle megaprojekter. På længere sigt bør sundhedssektoren, som er blevet ødelagt, bygges op igen.
               _______________________________________________________

Nouveau Parti anticapitaliste - NPA (Nyt Anti-kapitalistisk Parti) slutter sig til Nouveau Front Populaire for i fællesskab at danne en front mod den ekstreme højrefløj og Macron", 
annoncerede partiets repræsentant Philippe Poutou natten mellem tirsdag og onsdag den 12. juni. (se nyhedsmedie La Provence, d.12. juni 2024. )

_______________

Erklæring fra Nouveau Parti anticapitaliste (NPA), den 16. juni 2024:

 • C’est parti pour faire gagner le Nouveau Front Populaire !

Lad os få den nye folkefront til at vinde!
Kandidaturerne fra Nouveau Front Populaire (NFP) blev indsendt denne weekend, hvilket markerede startskuddet på en kampagne bygget på hele venstrefløjens enhed for at blokere vejen for det yderste højre og Macron.
Ved at lancere opløsning af nationalforsamlingen undervurderede Macron klart de sociale bevægelsers, arbejdernes og deres organisationers evne til at forene sig for at modstå det, der nu truer os.

Kampen begynder, og vi ser forskellige venstrefløjsorganisationer, fagforeninger, foreninger og aktivistkollektiver bevæge sig for at vinde, som de magtfulde demonstrationer lørdag den 15. juni viste.

Uenigheder inden for Nouveau Front Populaire og lokale spændingspunkter eksisterer, men er begrænsede. Det vigtigste er tilstedeværelsen af François Hollande, kandidat for en koalition, hvis program ønsker at bryde med den neoliberale politik, han har ført, da han var regeringschef for Parti Socialiste.

Hvad angår NPA, på trods af meget vigtige uenigheder med visse kræfter, stoler
vi på vores antikapitalistiske politik og vi er fuldt og entusiastisk forpligtet til denne kampagne, og vi ønsker folkefrontens sejr. Det er i den forstand, vi håber, at Philippe Poutou bliver valgt i Aude, og vi arbejder på det med alle de politiske kræfter i valg-kredsen.  

Stillet over for den yderste højrefløj og Macron er det på tide, at alle dem, der lider under racisme, islamofobi og politivold, sexisme og LGBTI-fobi, mobiliserer sig, alle dem, der ønsker at gøre en ende på liberalismen og med den fascistiske trussel. Denne afstemning mod Macrons krigeriske og imperialistiske politik vil udtrykke solidaritet med de mennesker, der kæmper mod kolonialismen i Palæstina, Ukraine og Kanaky (New Caledonia).

Vi opfordrer alle dem, der er blevet trætte af venstrefløjen, til at stemme på  Nouveau Front Populaire - kandidaterne. Ikke fordi vi tror, at vi vil ændre verden gennem stemmeboksen, men fordi et nederlag for Macron og Rassemblement National, med en mulig sejr til folkefronten, ville være en opmuntring for kampene.
En opmuntring til en modoffensiv fra arbejderkvartererne for at forsvare vores ret
til et værdigt liv på en beboelig planet.

Nouveau Parti anticapitaliste - NPA , Montreuil, d. 16. juni 2024 -

____________
(folk fra autonom infoservice)