Tidsdoku. Tyskland, den 2. juni 1967

Den 2. juni 1967 blev en skærings- dato i Vesttyskland.                        Den dag gik tusindvis af studenter og andre på gaden for at demonstrere mod Shahen af Persien Resa Pahlavi  i forbindelse med hans statsbesøg i Vestberlin.

Demonstranterne blev angrebet af såvel Shahens egne sikkerhedsfolk som af tysk politi. En kriminalbetjent skød studenten Benno Ohnesorg i baghovedet (billede th.) Øjenvidner skildrede dette som ren likvidering. 

Politimordet på studenten Benno Ohnesorg

2. juni 1967 gik tusindvis af studenter og andre på gaden for at demonstrere mod Shahen af Persien Resa Pahlavi og hans kone Farah Diba i forbindelse med deres officielle statsbesøg i Vestberlin. Demonstranterne blev angrebet af såvel Shahens egne sikkerhedsfolk (billede tv.) som af tysk politi.

  • Demo foran operaen i Berlin ifm. shah-besøget d. 2. juni 1967 (Forstør ved at klikke på billedet): 

 

    ___________________________________

”Autonomi for Teherans universitet! ”

 

Det sidste fotografi af Benno Ohnesorg umiddelbart før han blev likvideret
Det sidste fotografi af Benno Ohnesorg umiddelbart før han blev likvideret

Det var første gang Benno Ohnesorg deltog i en demonstration. Til denne lejlighed maler han på et hvidt pude- betræk ”Autonomi for Teherans universitet! ” (billede tv.) 

Protesterne i Vestberlin er organiseret af iranske studerendes forbund (CISNU) og det tyske socialistiske studenterforbund (SDS). De anklager Shahen, som har kuppet sig til magten med hjælp fra CIA, for at lade sine politiske modstandere fængsle, torturere og dræbe af hans frygtede hemmelige politi SAVAK.  

Benno Ohnesorg oplever, hvordan ekstremt aggressive iranske sikkerhedsfolk og tyske politienheder i fællesskab prygler løs på demonstranterne foran operaen.                  Mens den persiske diktator sammen sit følge lytter til Mozarts ”Tryllefløjten” ind i festsalen, gennemfører politiet en veritabel klapjagt på demonstranter udenfor. Berlins bystyre har denne aften udstationeret om- kring 4.000 politifolk og 250 civilbetjente for at beskytte ’statsgæsterne’ og anholde ”vilde demonstranter”.

  • Benno Ohnesorg døde med sin hjemmelavede transparent i hånden

Da demonstrationen bliver angrebet af politiet, flygter Benno Ohnesorg sammen med en mindre gruppe demonstranter ind i en baggård. Han ser en meddemonstrant blive pryglet og sparket af en gruppe civil- strissere. Han råber, at de skal holde op.

Hvorpå en ældre civil betjent,Karl-Heinz Kurras (billede th.) løsner sig fra gruppen og går hen til Benno med trukket pistol og skyder ham i hovedet. Benno døde med sin lille hjemmelavede transparent i hånden.

”Kriminalbetjent skød student i nødværge”

Dagen efter beretter de borgerlige medier om hændelsen: ”Kriminal- betjent skød student i nødværge”,

skrev for eksempel dagbladet ”Welt am Sonntag” (fra Springer-koncernen), og fortsætter to dage senere med en opfølgning: ”Først uddelte Ohnesorg spark, derefter drog han en kniv”

  • Berlin i juni 1967: Tusinder demonstrererede deres vrede mod politidrabet på Benno Ohnesorg:
  • Berlins overborgmester Heinrich Albertz: ” Tålmodig- heden med ballademagerne er nu slut”

Under den efterfølgende retsproces i november 1967, påstår Kurras, at han handlede i ”pure nødværge”, idet han blev overfaldet af 10-12 demonstranter, der slog løs på ham og angreb ham med knive. Disse løgnagtige påstande blev støttet af den daværende socialliberale borgmester Heinrich Albertz, som udtalte: ”Tålmodig- heden med ballademagerne er nu slut”.

  • Kirurgerne fjernede dele af kraniet omkring skudhullet

Kurras fik også opbakning fra sin chef, der befandt sig få meter fra ham i den lille baggård, mens det skete. Da advokaterne for Ohnesorgs pårørende krævede indsigt i den lægelige rapport og i fotografierne af Bennos skudsår, viste det sig, at den ansvarlige kirurg havde fået ordre fra hospitalets direktør til at fjerne dele af kraniet omkring skudhullet og derefter sy det sammen igen.

Advokaterne fik at vide, at fotografierne og alt andet indsamlet materiale var sporløst forsvundet og at deres krav om en uvildig undersøgelse af det makabre kirurgiske indgreb blev afvist af dommeren med en juridisk spidsfindighed. 

  • Vestberlins politiledere blev afsløret som nazi-veteraner

Researcharbejde fra studenternes og uvildige journalisters side viste, at de der dækkede over morderen Kurras var indædte modstandere af venstrefløjen.

Deres biografiske baggrund forklarer denne holdning: Således var Vestberlins politichef (Hans-Ulrich Werner) og kriminal- politiets leder (Wolfram Sangmeister) aktive med- lemmer af nazipartiet NSDAP allerede før 1933.

Førstnævnte var aktiv i partisanbekæmpelse i Ukraine og Italien (se billede tv. fra en SS indsats mod partisaner), sidstnævnte leder af naziernes bøllekorps SA (Sturm Abteilung). Det kom senere frem, at Kurras havde været medlem af den vestberlinske afdeling af kommunistparti (SEW) og informant af det østtyske statssikkerhedstjeneste (STASI). Dette havde dog ingen indflydelse på hans generelle had til de oprørske bevægelser i byen – og de østtyske bureaukrater gjorde alt for, at dette medlemskab hurtigt og i tavshed blev bragt til ophør.

Politimordet på Benno Ohnesorg resulterede i en gennemgribende radikalisering og massiv tilslutning til 68-bevægelsen. (al./ autonom infoservice) 

Relateret

 

 

 

 

 

                  _________________________________________________