"Chiles militærbødler er aldrig blevet retsforfulgt ... "

Den 12. december 1974 bliver den 20-årige Beatriz Bataszew bragt til ”Venda Sexy”. Hun er medlem af ”Det Revolutionære Venstres Bevægelse”  (MIR).

”Venda” betyder øjenbind og hen-tyder til, at fangerne bringes til huset med bind for øjnene for derefter at blive misbrugt seksuelt af militærets bødler. Huset kaldes også for ”La Discoteca”, fordi der konstant kører ekstrem høj musik for at overdøve skrigene fra torturkældrene. 

Mere end 40 år senere kæmper Beatriz Bataszew stadig for retfærdighed – for hende selv og for andre tidligere fanger under militærdiktaturet. 

  • Her er en hendes skildring

 

___________________

Mere end 30.000 mennesker blev fængslet og tortureret under det chilenske militærdiktatur. Over 3.000 venstrefløjsaktivister blev myrdet.

 

Mange af de kvinder, som blev tortureret og voldtaget i ”Venda Sexy” er den dag i dag stadig traumatiseret af det helvede, de oplevede.                                                (Forstør ved at klikke på billedet):  

”Jeg var så heldig, at jeg kort efter min løsladelse lærte feminismen at kende”,

siger Beatriz Bataszew.

” Og feminismen har givet mig styrke til at bringe alle mine smerter ud i det offentlige rum og ind i det politiske landskab, hvor jeg har forvandlet dem til en aktion mod patriarkatet og dets vold. Det har helbredt mig.

- Jeg skelner mellem tortur og politisk seksuel vold. Tortur handler om fysisk vold. Den politiske seksuelle vold er noget andet. Den har til formål at nedbryde vores kropslige, mentale og seksuelle integritet, fordi vi er kvinder. Militærbødlernes metoder var voldtægt, indføring af genstande eller misbrug ved hjælp af dyr. Der var f.eks. en schæferhund, som var trænet til at kunne voldtage kvinder”.

__________________________

"Den seksuelle politiske vold defineres ikke som en forbrydelse ... " 

Chiles nuværende præsident Michelle Bachelet arbejder hårdt på en oparbejdning af den blodige epoke. Men diktaturets skygger er lange. Mere end 25 år efter militærregimets fald er mange torturbødler stadig på fri fod.

Lovene fra Pinochet’s tid, der garanterer amnesti til bødlerne, har i mange år for- hindret at de kunne blive dømt. Da den seksuelle politiske vold ikke defineres som en forbrydelse, er der heller ikke nogen, som kan blive dømt for det.

De kvindelige fanger blev forhørt under tortur og voldtægt. Man forsøgte at få dem til at røbe navne på deres politiske kammerater og venner. Men Bataszew tav:

”Vi kvinder blev straffet, fordi vi havde besluttet os for at være politisk aktive og optræde i offentligheden. De ville presse os tilbage i det private rum, hvor man kun bekymrer sig om husholdningen og børnene. Vi var kæmpende kvinder, der var engageret i kampen for socialisme”, siger Beatriz Bataszew.

Chiles venstreradikale parti "Movimiento de Izquierda Revolucionaria" (MIR)
Chiles venstreradikale parti "Movimiento de Izquierda Revolucionaria" (MIR)

Omkring 85 kvinder og mænd blev tortureret og misbrugt i "Venda Sexy". Dette tal er et skøn, da mange fanger ikke ved, om de rent faktisk var der, da de næsten altid blev transporteret med bind for øjnene. De fleste af dem var medlemmer af MIR. Også Dagoberto San Martín, Beatriz Bataszew’s kæreste, blev bragt til "Venda Sexy“. Hun har siden da aldrig set ham igen. Han ’forsvandt‘ sporløst ligesom mere end 1.000 andre fanger under det chilenske militærdiktatur.  

  • Kollektivet ”Overlevende kvinder, der gør modstand”

De kvinder, som overlevede torturen og den seksuelle vold, er i dag nære veninder. Nogle af dem grundlagde i 2013 kollektivet ”Mujeres Sobrevivientes Siempre Resistentes” (Overlevende kvinder, der gør modstand).

”Vi vil gøre opmærksom på, at det som vi har overlevet, ikke blot er en eller anden form for vold. Det drejer sig om systematisk og brutal magtanvendelse mod integriteten i vores krop og sjæl." 

Beatriz Bataszew
Beatriz Bataszew

Kollektivet har i dag 15 medlemmer – såvel overlevende fra diktaturets fængsler samt unge kvinder. "Et af  kollektivets fundamentale elementer er at forstå, at vi som kvinder er arvtagere til andre kvinders kampe", siger Beatriz Bataszew og tilføjer :

"Som f.eks. kampen for stemme- og valgret. Derfor må vi også synliggøre den politiske seksuelle vold. For den eksisterer også i dag: Hver gang en ung kvinde fra studenterbevægelsen bliver anholdt, klædt af og politimænd stryger deres penisser over hendes nøgne krop. Det er noget som rent faktisk sker den dag i dag. Det er statens politik – vendt mod  kvinder der kæmper for strukturel social forandring."

(Artiklen er oprindeligt bragt i det tyske dagblad ”Junge Welt” d. 16. juni 2017. Oversat og forkortet af autonom infoservice)

Victor Jara presente!
Victor Jara presente!

________

Victor Jara, venstrefløjens populære folkesanger blev anholdt og tortureret af militærjuntaens bødler (bl.a. blev hans hænder brækket). Han blev henrettet den 15. eller 16. september 1973. Hans lig blev fundet i en vejkant i udkanten af Santiago.

Links

Relateret                                                                                                                  autonom infoservice