Tidsdoku. Attentatet på kupgeneralen Augusto Pinochet

Antifascisters attentat mod general Augusto Pinochet
Antifascisters attentat mod general Augusto Pinochet

Den 7. september 1986 gennemførte den chilenske modstandsgruppe 'Frente Patriótico Manuel Rodríguez'  (FPMR) et attentat på general Augusto Pinochet. Lederen af militærkuppet mod den venstreorienterede regering under præsident Salvador Allende, den 11. september 1973.
Gruppens intentioner med Pinochets død var at fremme en landsdækkende opstand mod det USA støttede fascistregime.

  • “Operation Siglo XX” 
    (Operation Det Tyvende Århundrede)

Foruden den venstreradikale bevægelse Movimiento de Izquierda Revolucionaria (MIR), der siden militærkuppet i 1973 (1)  gennem-fører væbnede aktioner mod militæret, opstod i starten af 1980’erne ud fra det chilenske Partido Comunista de Chile en anden væbnet modstandsgruppe: 'Frente Patriótico Manuel Rodríguez'. (2)
Gruppen blev verdenskendt, da den angreb Pinochets bilkolonne den 7. september 1986. Aktionen blev kendt som “Operation Siglo XX” (Operation Det Tyvende Århundrede). Pinochet slap med mindre kvæstelser, mens flere medlemmer af hans ledsagende militære specialkommando, deriblandt nogle berygtede torturbødler, mistede livet.


Frente Patriótico Manuel Rodríguez (FPMR) blev dannet i 1980 og opbyggede gennem en årrække deres illegale strukturer. En del våben modtog de fra cubanske sympatisører.

Siden 1983 er strejker og protestdemonstrationer tilbagevendende begivenheder i Chile, på trods af militærets brutale undertrykkelsesmetoder. Det er ud fra denne situation, undergrundsgruppen går i gang med at forberede et attentat mod Pinochet.

Kupgeneralen Augusto Pinochet
Kupgeneralen Augusto Pinochet

Den oprindelige plan var at sprænge Pinochets bilkolonne i luften på vejen til hans sommervilla.
En gruppe FPMR-aktivister går derfor igang med at grave en tunnel under vejen, som Pinochet regel-mæssigt anvendte. 
Men da en anden forbindelsesgruppe, som skulle viderebringe våben, bliver opsporet, forkastes denne plan. Derefter beslutter FPMRs medlemmer at forberede et direkte angreb på Pinochets bilkolonne med maskinpistoler, antitankvåben og granatkastere.

  • Angrebet går i gang 

Den 7. september 1986 går aktionen i gang. Mellem landsbyerne La Obra og Las Vertientes, ca. 45 km fra hovedstaden Santiago, stilles en camping-vogn tværs over vejen.
Da Pinochets bilkolonne dukker op, starter angrebet fra forskellige sider af  bjergskråningerne. I de efter-følgende skudvekslinger, der varer flere minutter, bliver de fire ledsagende biler smadret. En bil går op i flammer og fem medlemmer af generalens specialkommando, der er ansvarlig for hans sikkerhed, bliver dræbt og 11 andre såret.
Pinochet selv overlever angrebet, takket være hans pansrede Mercedes, idet en granat praller af på bilens tag. Pinochet bliver lettere såret på hånden, da han vælter ud af sin bil. En anden Mercedes bliver ramt frontalt og da angriberne troede, at det var Pinochets bil, trækker alle sig tilbage uden tab og det lykkes samtlige deltagende aktivister at undgå de efterfølgende massive afspærringer og kontrolposter.
(Forstør ved at klikke på billedet):

Efter attentatforsøget erklærer militærstyret landet i undtagelsestilstand.
En del kendte oppositionelle, der er forblevet i landet (Over en million
chilenere tog efter militærkuppet den 11. september 1973 flugten ud af
landet) bliver anholdt og bragt til ukendte steder, fire af dem blev senere
fundet myrdet.

En måned senere blev nogle medlemmer af aktionsgruppen anholdt.
De blev underkastet tortur og det lykkedes militærapparatet under ledelsen af Álvaro Corbalán Castilla, leder af den militære hemmelige tjeneste (Central Nacional de Informaciones, CNI), at anholde og myrde yderligere 12 medlemmer af  FPMR *
_____________

* José Valenzuela Levi, Ignacio Valenzuela Pohorecky, Patricio Acosta Castro, Juan Waldemar Henríquez Araya, Wilson Henriquez Gallegos, Esther Cabrera Hinojosa, Patricia Angélica Quiroz Nilo, Manuel Valencia Calderón, Elizabeth Edelmira Escobar Mondaca, Ricardo Rivera Silva, Ricardo Silva Soto, Julio Guerra Olivares

  • De over 3000 myrdede venstrefløjsaktivister bliver mindet ved de regelmæssige demonstrationer i Chile - mod politivold og klassedomstol:
  • Epilog

En af de offentligt kendte medlemmer af byguerillagruppen “Tamara“, blev i slutningen af 1988 efter en væbnet konfrontation med militærpolitiet fundet død ved en flodbred. Hendes krop var mærket af talrige torturspor.

Det lykkes for nogle FPMR – medlemmer, der blev anholdt i 1986, at bryde ud af fængslet i 1990. En del af dem forbliver i friheden og får amnesti nogle år efter.

I 1996 blev et andet fremtrædende medlem af FPMR, Mauricio Hernández Norambuena ”Ramiro”, sammen med tre andre aktivister befriet fra fængslet ved hjælp af en helikopter. (3) I 2002 blev han anholdt af politiet i Brasilien og udleveret til Chile.

Den 11. marts 1990 blev Pinochet afløst som præsident af kristdemokraten Patricio Aylwin Azócar. Dette betød den officielle afslutning på militærdikaturet.

(ikh. og al. / autonom infoservice)

____

Noter

2) Frente Patriótico Manuel Rodríguez bliver navngivet efter Manuel Javier Rodríguez Erdoíza (1785 – 1818) der var en chilensk revolutionær advokat og en af lederne af den chilenske uafhægighedskrig mod den spanske koloni-magt. I 1987 brød gruppen med kommunistpartiet. Spanskkyndige kan læse gruppens begrundelse herfor her

             _________________________________________________

Teatro Autonomia

"Død over Tyrannen!"maj 1987

Medlemmer af den autonome gruppe Autonome Revolutionære (senere: autonomi-kollektivet), opfører i bz-caféen ”Sorte Hest” på Vesterbrogade et teaterstykke med udgangspunkt i FPMR attentatet mod Pinochet. Stykket blev bl.a. transmitteret af norsk radio.  


 

                       Uncovering Pinochet's Secret Death Camps