Syrien: Stormen på 'Islamisk Stat's højborg al-Raqqa

al-Raqqa, august / september 2017
al-Raqqa, august / september 2017

Kurdisk-arabiske enheder fra ”Syriens Demokratiske Styrker”  (SDF) har vundet en vigtig delsejr mod ”Daesh" ('Islamisk stat' - IS).                              Ifølge alliancens udmeldinger har deres enheder op til den 1. september 2017 indtaget det historiske centrum i den nordsyriske by al-Raqqa og er nu ved at kæmpe sig frem til IS’s hovedkvartér. 

* Kapløb om ørken-området mellem Syrien og Irak  * FN: Assad er ansvarlig for giftgasangreb på byen Khan Shaykhun   

  • Kampen om al-Raqqa

Enheder fra 'Syriens Demokratiske Styrker' (SDF) startede i begyndelsen af juni 2017 en militær offensiv mod al-Raqqa.      

Soldater fra "Syriens Demokratiske Styrker" kæmper i IS's højborg al-Raqqa, august 2017
Soldater fra "Syriens Demokratiske Styrker" kæmper i IS's højborg al-Raqqa, august 2017

Den internationale vestlige anti-IS koalition (1) støtter denne offensiv fra luften. Ifølge SDFs egne oplysninger har de i starten af september indtaget al-Raqqas historiske bydel. Dermed har den kurdisk- arabiske alliance omkring 65 procent af byen under kontrol. Kampene raser i øjeblikket i området omkring 'Islamisk Stats'  kommandocentral. 

  • SDF-alliancens mål er at befri Syrien fra IS og derefter fra Assad-regimet

'Syriens Demokratiske Styrker' består af omkring 40.000 væbnede kvinder og mænd. Ud af disse er omkring 30.000 kurdiske guerillakæmpere. De har på deres militærjakker udskiftet emblemet YPG ('De Kurdiske Folkeforsvars Enheder') med emblemet fra 'Syriens Demokratiske Styrker': En gul mærkat med konturene af ”Syrien” – på kurdisk, arabisk og aramæisk.

            Kurdiske styker i SDF                                        Den arabiske del i SDF

Skønt de arabiske SDF-medlemmer kun er et mindretal på omkring 4.000 fightere, så spiller de en vigtig rolle ved erobringen af byer i det arabiske kerneland, hvor der ikke bor nogen kurdere. SDF-alliancens mål er at befri Syrien fra IS. Senere vil alliancen koncentrere sig om at nedkæmpe Assad-regimet.

I hver eneste landsby, som 'Syriens Demokratiske Styrker' erobrer tilbage fra 'Islamisk  Stat', får SDF tilslutning fra lokale grupper fra ”Den Frie Syriske Hær” (FSA) - som for eksempel fra FSA-enheden ”De Revolutionæres Hær”.

SDF styrker foran al-Raqqa
SDF styrker foran al-Raqqa
  • 'Islamisk Stat's "Kalifat“ er i opløsning, men holder stadig dele af ørkenområdet mellem Irak og Syrien

Efter den irakiske by Mossul er Raqqa den sidste store by, IS hersker over. Som en SDF-talsperson udtaler til medierne, så står de kurdisk-arabiske enheder nu i nærheden af jihadisternes kommandocentral. De fleste IS-folk samt 25.000 beboere menes at opholde sig i de omkæmpede byområder. Ifølge informationer fra den oppositionelle ”Syriske Observationskomité for Menneskerettigheder”, finder der stadig væk spredte kampe sted med IS-tilhængere i den gamle bydel i al-Raqqa.

IS-militser indtog al-Raqqa i 2014 og gjorde inofficielt byen til hovedstaden i det såkaldte ”Kalifat”:

IS har i de sidste måneder tabt størstedelen af deres tidligere territorier. I centrum af Syrien har Assad-regimets svækkede militær ved hjælp af deres allierede – først og fremmest shiitiske pasderan-styrker fra Iran og russiske bombetogter, formået at presse Islamisk Stat tilbage til deres bastion Dair as-Saur (Dair az-Zaur) i det østlige Syrien.

(Når Assad-regimet fremstiller dette som dets eget militærs succes, er formålet at styrke regimets ”anti-terror image" udadtil. Først og fremmest overfor pro-Assad-menigheder rundt om i verden). 

Den omkæmpede by Deir al-Saur (Dair az-Zaur)
Den omkæmpede by Deir al-Saur (Dair az-Zaur)
  • Kapløb om ørken-området mellem Syrien og Irak

Når al-Raqqa falder, starter kapløbet om ørkenen og byen Deir al-Saur ved Eufrat-floden. Dele af byen og omegnen er stadigvæk er under kontrol af IS. Siden maj har det svækkede Assad-militær med hjælp fra Iran og Rusland erobret store IS kontrollerede syriske ørkenområder.                                                                             For ganske nyligt var Assad-koalitionen rykket frem til ørkenbyen Ma’adan, som grænser op til den olierige provins Deir al-Saur. IS-Jihadisterne har indtil videre standset fremrykningen. Ifølge oplysninger fra den "Syriske Observationskomité for Menneskerettigheder” er der p.t. hårde kampe omkring al-Suchna, en af de få byer i ørkenområdet. 

SDF-styrker i al-Raqqas ødelagte centrum,1. sept. 2017
SDF-styrker i al-Raqqas ødelagte centrum,1. sept. 2017

Også den kurdisk-arabiske alliance ”Syriens Demokratiske Styrker” rykker frem i retning af Deir al-Saur. Eufrat-dalen er kendt som hjem- stavn for mange IS-fightere. Strategerne fra de forskellige lejre ser ud til at være enige om, at den der sejrer her på østfronten mellem Syrien og Irak, vil spille en central rolle i den geopolitiske magtkamp i regionen.                                           I Nabolandet Irak har regeringstropper, kurdiske peshmerga-fightere og shiitiske ”folkemobiliseringsenheder” torsdag, d. 31. august 2017 erobret byen Tal Afar fra jihadisterne.                                                                                                                     Tal Afar, hvis beboere overvejende er shiitiske turkmenere, blev i 2014 erobret af IS-enheder og har siden da fungeret som gennemgangsbase for IS-folk fra Damaskus på vej til Bagdad og omvendt.                                                                                         (ikh., al./autonom infoservice) 

Note

1) Den af USA dannede anti-IS koalition blev grundlagt d. 5. september 2014 og omfatter 68 lande, som på forskellige måder deltager i kampen mod de islamistiske IS-militser i Syrien og Irak. Samtlige 28 NATO-stater er med i alliancen. NATO som organi-sation har først tilsluttet sig i maj 2017. Med NATOs indtrædelse i koalitionen vil indsatsen med AWACs bombefly blive udvidet.                                                 (Tysklands konservative-socialdemokratiske regeringskoalition har støttet NATOs indtræden i anti-IS koalitionen, men Tyskland vil ikke deltage i selve kamphandlingerne mod IS, da dette ifølge den tyske udenrigsminister Sigmar Gabriel ligger udenfor NATOs forsvarsdoktrin).    

_________

Relateret                                                                                                               autonom infoservice:                                                                                                       

* Kommentar: "Warlords, kurderne og Assad-regimet" - en kritisk kommentar til Dagbladet Arbejderen  

______________________________

FN: Assad er ansvarlig for giftgasangreb på byen Khan Shaykhun  

FNs undersøgelseskommission er ikke i tvivl:

  • Den syriske hær står bag sarin-angrebet på den lille by Khan Shaykhun i starten af april. Det er første gang en FN instans officielt benævner de ansvarlige for det uhyrlige giftgasangreb, der fandt sted den 4. april 2017.  ”Det syriske luftvåben angreb Khan Shaykhun med sarin ” står der ordret i den aktuelle beretning (pdf-fil) fra den uafhængige FN-undersøgelseskommission vedr. Syrien, der nu blev offentliggjort. Mindst 83 mennesker blev dræbt under angrebet, heraf 28 børn.
  • FN kommisionen bygger deres beretning på undersøgelsesresultater fore- taget af  "Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben" (OPCW), på fotos og satelitbilleder, samt på interviews med 43 overlevende, vidner, førstehjælpere og læger.
  • Kommissionen bad også den syriske regering om informationer ift. sagen. Men den henvendelse, som kommissionen rettede til den syriske regering den 7. april, er forblevet ubesvaret.

______

Relateret                                                                                                                       Det tyske magasin SpiegelOnline : Giftgasangriff in Syrien: Die Indizien, die Verschwörungstheorien, die Fakten  

  • Interview med Syriens præsident Bashar Hafez al-Assad :