Tyskland: Kampen om Hambach skoven

  • Interview med en økoaktivist

I Hambach skoven forsøger en større gruppe aktivister at redde en af de sidste store blandingsskove i Midteuropa. 

En domstol har i sidste øjeblik, den 28. november 2017, udsat den allerede påbegyndte rydning indtil januar 2018, hvor der skal tages stilling til klima- aktivisternes indsigelse.   Rydningsstoppet gælder dog ikke for økoaktivisternes træhuse og fællescamp ... 

  • Billeder af aktivisternes fantasifulde træhuse

(Forstør ved at klikke på billedet): 

 

   __________________ 

 

Interview med økoaktivisten Todde K.

(Interviewt er lavet før domstolens midlertidige rydningsstop den 28 november 2017)

 

  • Rydningssæsonen er begyndt i Hambach skoven. I mandags begyndte man at fælde træerne. En af de sidste store blandingsskove i Midteuropa med et økosystem, hvor der blandt lever beskyttede flagermusarter og hasselmus, der er truet af udryddelse. Modstanden vokser. Hvad er der gang i hos jer i skoven?  

Todde K.: I skoven er situationen ret uoverskuelig. Omkring 400 miljøaktivister er tilstede her i øjeblikket. I den vestlige del af skoven ville energikoncernen RWE allerede i lørdags anlægge veje, som gør det muligt for store maskiner at trænge ind og jævne skoven med jorden. Det er lykkedes at forhindre dette med sit-down blokader i grupper på 20 til 30 aktivister.

- Andre aktivister har samtidigt bygget nye platforme oppe i træerne. I lørdags (d. 25. november 2017) demonstrerede brunkulsmodstandere foran RWEs hovedkontorer i hhv. Konstanz og Essen.

- Mandag morgen kredsede politiets helikopter over skoven og de etablerede person-kontrolposter rundt om skoven. På trods af dette lykkedes det for mange aktivister at komme igennem. Det bliver formodentlig sværere i de kommende dage. Så alle jer, der gerne vil komme: Skynd jer! 

  • Politikræfter og sikkerhedsfolk fra RWE er til stede. Skovbesætterne forsøger at forhindre angrebet på skoven ved at forstyrre rydningsarbejdet. Har I haft succes med jeres aktioner? 
Politiindsats med peberspray mod økoaktivister, d. 27. november 2017 i Hambach skoven.
Politiindsats med peberspray mod økoaktivister, d. 27. november 2017 i Hambach skoven.

Todde K.: Indtil videre har vi desværre stort set kun oplevet nederlag: I den østlige del af skoven er det lykkedes at fælde mange af de store gamle træer. Det skete under et stort opbud af sikkerhedskræfter og politi. Vi hørte den voldsomme larm af træer, der falder mod jorden.

- Omkring 30 til 40 politivogne omringer skoven. Mobiltelefon-forbindelsen er utrolig dårlig lige nu – og det plejer vel at mærke ikke at være sådan....

- Politiets kontaktperson har sagt, at fra torsdag d. 30 november bliver der ikke forkyndt nogen rydningskendelser, før det går løs med rydningen af de mere end 30 huse, som skovbesætterne har bygget i toppen af de gamle træer.

- Det er dog lykkedes for omkring 50 aktivister at blokere en vej, der fører til RWEs værksområde. Det betød, at arbejdet måtte indstilles. I en halv time var der ingen lyd af save og væltede træer. 

  • Hvordan går det aktivisterne?

Todde K.: Der er en anspændt stemning: Alle er i alarmberedskab. Det er koldt, kun 4 – 5 grader, og det støvregner. Men der er også solidaritet: Der kommer hele tiden nye folk til banegården, medbringende hjemmelavede kager, vand, tæpper og madrasser.

- Alle trætophusene er besat. Vi har nok at drikke og spise til en hel uge. Der er pt. mindst 10 platforme i træerne, og aktivisterne bygger hele tiden flere. Men de nye har ikke noget tag og i dette vejr er det ret ubehageligt . 

  • Økoaktivisternes fantasifulde træhuse:
  • Der har angiveligt været ballade med pressefolk på stedet?

Todde K. : Politiet har opfordret en journalist til at fjerne sig fra den østlige del af skoven: Det var angiveligt for farligt . Det er hovedsagligt bloggere, som dokumenterer situationen. Det er stadig muligt at sende videos og fotos fra skoven..

  • Konflikten har varet i 5 år nu. Hvem har ansvar for politiindsatsen?

Todde K. : Politistrategien har ændret sig. Dirk Weinspach, der er politipræsident i Aachen, bliver kritiseret af den nye konservativ-liberale delstatsregering i Nordrhein-Westfalen (CDU-FDP-Landesregering), der mener han er for blødsøden...

      _______________________________________________

”Aktivisterne var vrede, og har reageret forskelligt og radikalt” 

  • Sidste weekend blev der gennemført flere aktioner, politiet i Aachen omtalte dem således i en presseerklæring. Fire aktivister har kædet sig fast til skinnerne på Hambach-banen, en privat banestrækning der ejes af RWE, som benytter den til at transportere brunkul til kraftværkerne. Natten til lørdag blev der ifølge politiet sat ild til en transformatorstation i Kerpen-Manheim. Hvad siger du til det?

Todde K. : Efter at domstolen har givet RWE grønt lys til at gå igang med rydning af skoven, sagde aktivisterne: Nu må vi reagere. At kæde sig fast til togskinnerne var effektivt, banestrækningen var blokeret i ti timer. Hvem der har sat ild til strøm-forsyningen? Det ved jeg ikke. Aktivisterne var vrede, og har reageret forskelligt og radikalt.

(Kilde: Det tyske dagblad 'Junge Welt', d. 29. november 2017. Oversat og let forkortet af autonom infoservice)                


Kommentar schreiben

Kommentare: 0